Поділитись:

"Бурштиновий клондайк" на Волині: зруйнована залізниця та болотиста пустка замість лісів

Вівторок, 15 березня 2016, 11:59

Нелегальний видобуток бурштину на Волині не раз ставав предметом журналістських розслідувань. Бурштинові копальні в лісах, які місцеві жартома називають "кондайком", давно вже стали об'єктом пильної уваги.

Після кількох репортажів із районів нелегального видобутку бурштину, які були оприлюднені минулого літа, обговорення проблеми вийшло на всеукраїнський рівень. З'ясувалося, що ціла галузь цієї добувної промисловості повністю знаходиться в тіні, і необхідно терміново вживати заходів щодо її впорядкування.

Після скандалу в пресі депутати парламенту пообіцяли прийняти закон про легалізацію видобутку, а Президент України Петро Порошенко взагалі заявив, що дає силовикам два тижні для того, щоб зупинити грабіж. Але за півроку ганебна ситуація, що склалася на Волині, анітрохи не змінилася.

Черговий рейд журналістів "Четвертої влади" на Волинь, який журналісти спільно з активістами Автомайдану, виявив величезні нелегальні розробки родовищ бурштину. У Рівненській області розмах роботи залишив важке враження: велика кількість людей добували цінний камінь, над лісом стояв гул сотні мотопомп, та й лісом назвати його після численних перекопів дуже важко. Замість дерев бурштинокопачі залишають після себе болотисту пустку.

Як зазначає видання, варварський видобуток "сонячного каменю" пошкодив залізницю у райцентру Володимерець. Вузькоколійка є однією з визначних пам'яток Рівненщини. Часто нею користуються туристи. Рейки проходять через мальовничі волинські ліси і провінційні містечка, що дозволяє відчути місцевий колорит. Однак напередодні поїздки журналістів з Рівненської області прийшла новина – копачі бурштину підмили насип, тому дорогу довелося закрити на ремонт.

Бурштинові розкопки тягнуться вздовж всієї протяжності вузькоколійки. Місцями – це просто викопані лопатами ями, місцями – лунки від мотопомп зі стоячою болотної водою. Як розповіли місцеві жителі, в цьому місці поїзд робить зупинку просто в лісі, щоб висадити у чергового "клондайку" копачів, які набиваються в вагон з лопатами та іншим інвентарем. Фактично копачі знищують транспорт, який самі ж використовують для поїздок за каменем, а поїзд – сам привозить в пункт призначення своїх могильників. Але ця сюрреалістична ситуація, схоже, нікого не бентежить. Насамперед – бариші, а потім хоч потоп.

Володимирець – один з центрів нелегального видобутку бурштину. Навколо райцентру можна зустріти кілька клондайків. Разом з активістами Автомайдану на удачу запускаємо квадрокоптер, щоб оглянути околиці і відразу ж бачимо величезну площу нелегальних розробок. Камера знімає лунки від помп, наповнені водою і довгі канали, спеціально прориті екскаваторами для подачі води на "клондайк". Бачимо людей, дорогий позашляховик і працюючу техніку. Коптер літає на висоті 20 метрів, і старателі піднімають голови, почувши його дзижчання.

Втім, це ще не найбільший "клондайк", який доводиться побачити сьогодні. Ще більш вражаюче видовище очікує нас біля загубленого в лісах села Кухітська Воля, куди ми прибули за порадою одного з місцевих активістів. Тут площа нелегальні розробок дорівнює площі кількох футбольних полів. Ліс зник, під ногами старателів хлюпає намита помпами жижа.

Ямами перекопаний ліс, через що гинуть дерева. Місцями підриті сосни і берези падають, тому що коріння більше не тримає їх у землі.

Залізничники, яких зустріли тут журналісти, розповіли, що неодноразово скаржилися на копачів в міліцію, прокуратуру і навіть СБУ, але ті не вживають ніяких дій. Всі знають, що копачі платять чиновникам і правоохоронцям, і давно вже змирилися з тим, що управи на них не знайти.

У цьому місці пошкодили залізничне полотно. Воно зруйнувалося через те, що помпи розмили насип. На ремонт пішло декілька днів. Та й в цілому вузькоколійка знаходиться у дуже поганому стані і потребує ремонту. Шпали наполовину згнили в грунті. Найближчим часом копачі бурштину можуть остаточно добити цей унікальний для України об'єкт.

Надрукувати
мітки:
коментарів