Поділитись:

Волинським тергромадам дали гроші на розвиток: кому і скільки

Четвер, 05 квітня 2018, 12:50

Кабінет Міністрів України затвердив розподіл обсягу субвенції на формування інфраструктури об'єднаних територіальних громад у 2018-му.

Цьогоріч 1,9 мільярда субвенції, пропорційно до площі території та кількості сільського населення ОТГ з рівною вагою обох цих показників, розподілили між 665 ОТГ створеними у 2015-17 роках, – повідомляє Волинське РВ АМУ.

На Волині 40 об'єднаних територіальних громад цьогоріч на розвиток інфраструктури отримають 183 мільйони 124 з половиною тисячі гривень. Найбільше перепаде громаді-району – Любешівській селищній ОТГ – 12 мільйонів 603 тисячі, найменше – Смолигівській сільській – трішки більше 913 тисяч.

Загалом найбільший обсяг субвенції отримають ОТГ Ковельщини – 14 мільйонів 105 тисяч та Любомльщини – майже 13 мільйонів. Тим часом, Камінь-Каширському та Горохівському районам, де за три роки не створили жодної ОТГ, не виділили й копійки.

Цікаво, що за 2016-2018 роки найбільшу дотацію отримали шість ОТГ Ковельського – 39 мільйон 184 тисячі гривень та чотири ОТГ Володимир-Волинського районів – 34 мільйони 407 тисяч.

Як розповів Валентин Малиновський, консультант з юридичних питань Офісу реформ при Волинському РВ Асоціації міст України, рішенням Уряду також удосконалили Порядок та умови надання субвенції.

"Після набрання постановою чинності громади матимуть два місяці, щоб подати до Мінрегіону проектні заявки на всю суму субвенції. Тобто, на реалізацію проектів у ОТГ буде півроку і вони зможуть будівельні та ремонтні роботи за гроші субвенції провести влітку і восени, а не в грудні, як було раніше. Новий порядок дозволить уникнути ситуацій, коли ОТГ спочатку зволікали з поданням проектів, а потім не мали часу на їх реалізацію, тож невикористані гроші повертали до держбюджету", – каже консультант проекту ПУЛЬС.

Він також наголосив, що гроші субвенції цьогоріч можуть спрямовуватися і на капітальний ремонт об'єктів комунальної інфраструктури, а також на капітальний, а не поточний, ремонт вулиць і доріг, які є складовими автодоріг державного значення.

Нагадаємо, що обидва документи раніше були погоджені Асоціацією міст України, яка надавала свої зауваження та пропозиції, і які врахували в остаточному варіанті.

Надрукувати
мітки:
коментарів