Поділитись:

Де на Волині утилізовують рештки тварин

П'ятниця, 13 квітня 2018, 08:55
Де на Волині утилізовують рештки тварин

На території області донедавна діяло єдине державне спеціалізоване підприємство з утилізації та переробки відходів тваринного походження, неякісних харчових продуктів і продовольчої сировини – Ковельська філія ДП "Укрветсанзавод".

Однак із березня 2017 року було заборонено прийом сировини, з 15 грудня того ж року всіх працівників звільнили, а підприємство нині не працює, – повідомляє відділ інформаційної політики ОДА.

Зі слів першого заступника начальника головного управління Держпродспоживслужби в області Олександра Козія, на Волині налічується 180 об'єктів, де утворюють побічні продукти тваринного походження, не призначені для споживання людиною. Це свиногосподарства, ферми з виробництва молока та відгодівлі великої рогатої худоби, господарства з вирощування птиці, інкубатори, м`ясопереробні підприємства, переробні цехи з виробництва м`ясних та ковбасних виробів тощо.

Зокрема в 2017 році на цих об'єктах утворено 712 тонн трупів тварин та птиці, з яких 538 тонн направлено на спеціалізовані підприємства. Разом із тим ПрАТ "Володимир-Волинська птахофабрика" на власних цехах утилізувала 174 тонни падежу птиці. Відтак, на підприємствах з переробки продукції тваринного походження за минулий рік утворено 12 тис. 703 тонн побічних продуктів тваринного походження, не призначених для споживання людиною, з яких 9 тис. 435 тонн направлено на корм звірям та 1 тис. 641 тонну утилізовано на спеціалізованих підприємствах. Серед них – ПрАТ "Володимир-Волинська птахофабрика", котра утилізувала на власних цехах 1 тис. 627 тонн пера.

Варто зазначити, що спеціалізовані державні підприємства, куди відправляються побічні продукти тваринного походження для утилізації, – це Жовківська та Костопільська філії Державного підприємства "Укрветсанзавод". Окрім цих підприємств, забійний пункт ПП "Рачинм`ясопромпром" направляє відходи на спільне підприємство ТзОВ "Заготзбут" м. Ланівці Тернопільської області для подальшої утилізації. Рибні цехи ФОП Лонюк М.С. і ПП "Волиньпродукт плюс" м. Луцьк у Кінологічний центр Національної поліції у Волинській області, ТзОВ "Континіум трейд" м. Луцьк на КП "Ласка" м. Луцьк. Відходи забою ідуть на звіроферми Рівненської, Львівської, Київської, Івано-Франківської та Тернопільської областей. Також у Волинській області здійснюють прийом та переробку недержавні спеціалізовані підприємства ТзОВ "Даніка Протеїн" в Горохівському районі с. Галичани, яке займається виробництвом м`ясокісткового борошна, кормової добавки для виробництва кормів; виробництво, продаж та експорт топленого тваринного жиру, а також ПП "Корень" в м.Ковелі, яке займається виготовленням кісткового-борошна.

У Головному управлінні Держпродспоживслужби у Волинській області не зафіксовано жодних звернень фізичних осіб щодо порушень у сфері поводження з побічними продуктами тваринного походження, не призначеними для споживання людиною, – зазначив Олександр Козій.

Окрім того, начальник управління безпечності харчових продуктів та ветеринарії Анатолій Тимофіюк повідомив, що 30 березня та 2 квітня 2018 року на базі Державної установи "Волинська регіональна державна лабораторія Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів" Локачинської районної державної адміністрації та Ковельського міськрайонного управління Головного управління Держпродспоживслужби області проведено семінар – нараду на тему: "Виконання вимог Законів України "Про побічні продукти тваринного походження, не призначені для споживання людиною", "Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров'я та благополуччя тварин". Особливу увагу зосередили на поданні звітності операторами ринку та відповідальності за порушення чинного законодавства, зокрема ненадання або надання недостовірної інформації.

У травні планують провести нараду з представниками органів місцевого самоврядування, аби залучити їх до подальшої співпраці.

Надрукувати
мітки:
коментарів