Поділитись:

Кривіцький виступає за справедливий розподіл грошей з "митного" експерименту

Четвер, 19 квітня 2018, 14:01

Начальник Волинської митниці ДФС Віктор Кривіцький прокоментував квартальні підсумки "митного експерименту" на Волині.

Зокрема у Facebook посадовець написав, що за перший квартал Волинська митниця виконала орієнтовний показник на 108 відсотків.

"Поклали додатково в державну скарбницю 165 млн грн. Якщо рахувати 50 % перевиконання, то це – 82,5 млн грн на дороги Волині. Проте казначейство перерахувало трохи менше 50 млн грн. Бо не всі митниці виконали план. І суму недобору перекрили за рахунок успішних митниць", – зазначив він.

Також Кривіцький розповів, що ще у жовтні, під час брифінгу для журналістів з нагоди річниці перебування на посаді начальника митниці, попереджав: формула розподілу коштів Державного бюджету, які перераховуються казначейством в рамках митного експерименту, може змінитися через позицію Мінфіну.

"Моя думка на цю тему з жовтня не змінилася, -– підсумовує керівник. – Якщо в регіоні є нормальний господар і він може організувати нормальний ремонт доріг, то він повинен отримувати стільки коштів з Дорожнього фонду, скільки йому потрібно для ремонту. І не залежати від структурного підрозділу центрального органу влади".

Довідково:

Експеримент з використання коштів державного бюджету, які спрямовуються на ремонт доріг загального користування і перераховуються залежно від сум перевиконання митницями планових показників, розпочали у вересні 2015 року. У 2015 році Волинська митниця перерахувала на дороги Волині 104,2 млн грн, у 2016 році – 115,7 млн грн. 2017 рік став рекордним. Волинські митники дали на дороги Волині 776,2 млн грн, що більше попереднього року майже у 7 разів.

Підрядні дорожні організації через затримки тендерних процедур з реконструкції дороги "Луцьк - Володимир-Волинський" не змогли освоїти їх усі, залишивши в перехідних залишках на 2018 рік 199,4 млн грн.

Минулого року планувалося припинити експеримент зовсім, адже з 1 січня 2018 року мав повноцінно запрацювати Дорожній фонд України. Він наповнюється за рахунок акцизних зборів та мит від нафтопродуктів, палива та автомобілів. Однак за прогнозами економістів на повноцінне наповнення фонду доведеться почекати ще кілька років: у 2018 році до нього надійде лише половина від зазначених акцизів і зборів. Тому дію митного експерименту продовжили ще й на 2018 рік, проте

Постановою Кабміну від 21 лютого 2018 р №113 змінили формулу відрахувань коштів від перевиконання. Зокрема, затверджений новою постановою Порядок спрямування до спеціальних фондів обласних бюджетів та бюджету м. Києва 50 відсотків суми перевиконання загального обсягу щомісячних показників надходжень митних платежів, визначених у розписі державного бюджету за загальним фондом, та поквартальної компенсації з державного дорожнього фонду передбачає, що коли загальний обсяг митних платежів за звітний місяць менший або дорівнює загальному обсягу показників надходжень, визначених у розписі державного бюджету за загальним фондом на звітний місяць в цілому в Україні, розподіл коштів між загальним фондом державного бюджету та спеціальним фондом обласних бюджетів та бюджету м. Києва не здійснюється.

Надрукувати
мітки:
коментарів