Поділитись:

Фільм лучан про Реформацію в Україні: презентація онлайн (відео)

Неділя, 22 квітня 2018, 17:34
Фільм лучан про Реформацію в Україні: презентація онлайн (відео)

У Києві 22 квітня о 18:00 відбудеться прем'єрний показ історично-документального фільму "Реформація. 500 років потому". Це третя, заключна серія проекту, який розповідає про Реформаційні процеси в Європі та Україні. Фільм відзнятий луцькою продакшн-студією "Правда PRO".

Родзинкою вечора є виступ християнських виконавців, серед яких: Антон Копитін, Аняня Удогво, "Квант", "Подих свободи", Оксана Козунь, Вадим Дахненко.

Учасниками заходу стали відомі українські історики, науковці та теологи з Києва, Львова, Рівного, українські політичні діячі, а також представники різних протестантських Союзів.

В двох перших серіях проекту автори розповідають, що саме Реформація стала рушієм для розвитку Європи та мала значний вплив на розвиток економічної, соціальної, культурної та інших сфер життя.

У третій серії глядачам розкривають, як протестантизм зародився в Україні. І хоча багато-хто вважає його новітнім "американським" напрямком, автори фільму дослідили, що насправді реформаційні ідеї проникли в Україну з Європи ще у 16 столітті. А першими протестантами на тогочасних теренах України були магнати Великого Князівства Литовського.

"Це перший фільм про українську реформацію від 16 століття до сучасності. Перед нами стояла непроста задача: по крупинках зібрати історію, спостерегти логіку та взаємозв'язок певних подій, побачити загальну картину. Об'їхавши практично половину Європи та значну частину України, ми були здивовані, побачивши велич минулого нашої країни. Є багато таємничих та маловідомих куточків, які варто відвідати кожному туристу. Ми маємо величезне історичне багатство, яке, на жаль, не вміємо цінувати", — підсумував режисер проекту Сергій Шараєвський.

Також стрічка розповідає і про другу хвилю реформації в Україні. Фільм дає відповіді на ряд важливих гострих питань: зокрема, чому в Україні не вкорінилася перша хвиля реформації та чому 500 років тому нашій державі не вдалося перейняти європейську практику розвитку економічної, соціальної та культурної сфер.

Зйомки "Реформація. 500 років потому" велися у 10-ти європейських країнах, а також у таких історичних місцях України, як Львів, Ужгород, Луцьк, Острог та інші. Кінокоманда працювала в провідних європейських та українських музеях та університетах, спілкувалася зі спеціалістами у галузях історії, теології та філософії.

Фільм знято за підтримки Міністерства культури України та Міністерства Закордонних справ України.

ЧИТАТИ ТАКОЖ:

Луцька студія презентувала історичний фільм про Реформацію (фото)

Надрукувати
мітки:
коментарів