Поділитись:

Президента закликають розібратися із побиттям волинських журналістів

Середа, 25 квітня 2018, 11:43
Президента закликають розібратися із побиттям волинських журналістів

У зв'язку з побиттям волинян президента Петра Порошенка закликають зупинити фізичну агресію проти журналістів України.

Відповідну петицію на сайті Президента України зареєструвала генеральний продюсер "12 каналу", секретар Національної спілки журналістів України Ольга Куліш.

Нагадаємо: журналіста відділу розслідувань "Волинь24" Сергія Шаповала та оператора "12 каналу" Романа Харченка побили під час розслідування нелегального продажу дизельного пального. Напав на них, за свідченнями журналістів, керівник підприємства ПП АП "Агро Дружба", радник міського голови Роман Когут зі своїм помічником. Відкрито кримінальне провадження за статтею КПК 345-1 п.2. "Погроза або насильство щодо журналіста".

"Однак, є побоювання, що чергове насильство над журналістами не буде доведене до логічного завершення – кримінального покарання винних", – йдеться у петиції.

Зі слів авторки, в Україні зростає кількість випадків застосування сили і фізичної агресії проти журналістів при виконанні ними своєї професійної діяльності. За перший квартал 2018 року Національна спілка журналістів України зафіксувала 21 подібний інцидент. Випадок на Тернопільщині з волинськими медіа-розслідувачами доповнює цей кривавий список постраждалих.

"Тенденція загрозлива і демонструє незахищеність журналістської професії в молодій демократичній державі, орієнтованій на європейські цінності. Приховування, затягування розслідування випадків фізичної агресії проти журналістів культивує у суспільстві два явища: переконання у безкарності злочинців, які зацікавлені у залякуванні журналістів, а також загальну зневіру у здатності правоохоронних органів захистити не лише медіа-працівників, а й простих громадян", – зазначила Ольга Куліш.

Як повідомила авторка петиції, темою дослідження журналістів, яких побили, була діяльність на території всієї України мережі нелегальних автозаправних станцій – складна і важлива проблема, яка потребує посиленої уваги з боку керівництва країни, в том числі і її президента. Такі нелегальні заправки працюють майже відкрито, "під носом" у влади і правоохоронних органів.

"А отже – є підстави вважати, що їх діяльність не обходиться без "кришування" окремих представників влади і правоохоронних органів. Тому так впевнено почуваються різні "когути", збиваючи до крові і струсу мозку тих, хто хоче показати людям правду. Колеги потерпілих журналістів не злякались, вони завершать і оприлюднять це медіа-розслідування, однак розраховують на солідарність усіх, хто розбудовує, а не ганьбить нашу українську демократію", – додала вона.

"Напередодні Всесвітнього дня свободи преси ініціюємо збір підписів журналістів, політиків, громадських активістів, студентів, інтелігенції і простих робітників - усіх, кому небайдужа доля нашої держави, під цими пропозиціями до Президента України:

  1. Взяти під особистий контроль хід розслідування справи побиття Сергія Шаповала і Романа Харченка 20.04.2018 р.
  2. Поставити вимогу Генеральному прокурору України провести перевірку усіх випадків фізичної агресії над журналістами, у яких винні так і не були покарані, і відзвітувати суспільству про причини цього.
  3. Посприяти проведенню найближчим часом Парламентських слухань з питань фізичної безпеки журналістів
  4. Вжити заходів щодо ліквідації в Україні тіньового ринку нафтопродуктів, який послаблює енергетичну безпеку країни, негативно позначається на ринку праці і сплаті податків у бюджет", – вимагають журналісти.

Надрукувати
мітки:
коментарів