Поділитись:

На Волині хочуть легалізувати видобуток бурштину

Четвер, 24 березня 2016, 15:09

Депутати вирішили створити перше в Україні комунальне підприємство, яке офіційно буде займатися вимиванням бурштину. Наразі поліські ліси охороняють військові.

Селяни такій ініціативі радіють, адже сподіваються, що місцеві надра почнуть приносити гроші в їхні села, а не у кишені чиновників, – інформує IA ZIK.

Волинський ліс зараз нагадує розграбовані скарбниці. Замість дерев тут залишилися тільки пеньки та абияк засипані ями. Так, від початку року волинські бурштинові копанки – під пильною охороною. Їх контролюють силовики, які скрізь розставили свої блокпости, – зазначають журналісти у сюжеті перших західноукраїнських новин "Огляд дня".

Та попри ретельний контроль, кілька днів тому польські митники все ж затримали півторатонну партію контрабандного бурштину, вартістю кілька мільйонів гривень. Тепер крадіям загрожує до 10 років за ґратами.

Після такої навали вандалів, місцеві селяни одразу збагнули, що бурштинові клондайки потрібно узаконити. Люди тут мріють про нові робочі місця. Вони переконані, що на цінних копалинах могли б легально заробляти і вкладати ці гроші в розвиток регіону.

"Має бути все офіційно. Потрібно узаконити цей видобуток, робити все за технологіями. Провести рекультивацію, посадити новий ліс. Тоді б і прибутки були, і місцевим спокійніше було б жити тут", – наголосив житель села Костюхнівка Леонід.

Відтак місцеві депутати вирішили узаконити видобуток бурштину й створити перше в Україні комунальне підприємство з видобутку природних ресурсів.

"Ми візьмемо під контроль видобування бурштину. Намагатимемося залучити громади сіл, щоб налагодити видобуток і скерувати його в законне русло", – зазначив геолог Веніамін Туз. Читайте більше тут:

Надрукувати
мітки:
коментарів