Поділитись:

Як вберегтися від кишкових інфекцій влітку: поради волинських медиків

Субота, 09 червня 2018, 08:18
Як вберегтися від кишкових інфекцій влітку: поради волинських медиків

Літо – чудова пора відпочинку і бурхливого розвитку всього живого. Але це ще й сезон харчових отруєнь і кишкових інфекцій.

Проте, їх можна уникнути, якщо дотримуватись простих гігієнічних правил. Про це розповіли медики Волинського обласного центру здоров′я.

До гострих кишкових інфекцій зараховують холеру, черевний тиф, вірусні гепатити А і Б, дизентерію, сальмонельози, ентероколіти та інші. Люди "з'їдають" небезпечні бактерії разом із харчами і водою. У воду збудники хвороб потрапляють, як правило, з калом, сечею та блювотними масами хворих та бактеріоносіїв. При нинішньому недбалому ставленні до довкілля від зараження не застрахований ніхто.

Потрапивши до їжі, хвороботворні бактерії дуже швидко розмножуються. Багато з них виділяють отруйні продукти життєдіяльності. Ці продукти життєдіяльності, або ж токсини, діють на нервові центри кишківника, що призводить до виділення в нього невластивої йому рідини. Бактерії, потрапляючи на слизову оболонку кишківника, активно розмножуються і викликають запалення та ерозію тканин. Від цього підвищується температура та виникає блювота.

Дизентерія. Збудники дизентерії найчастіше потрапляють до організму з водою, зараженими харчовими продуктами і вражають слизові оболонки товстого кишківника. Вони можуть довго зберігатися у різноманітних харчових продуктах. Продукти, які не піддають термічній обробці: сире молоко, різноманітні салати, паштети, овочі, фрукти, – можуть у випадку їх зараження ставати причиною захворювання великої кількості людей. Можна заразитись від хворої людини під час догляду за нею якщо порушувати правила особистої гігієни-через посуд, рушники, дверні ручки і тому подібне.

Симптоми: слабкість, озноб, нудота, іноді блювота, нападоподібні болі в животі, пронос з слизом і кров'ю. При перших ознаках захворювання слід негайно звернутись до лікаря.

Ботулізм. Збудники ботулізму, широко розповсюджені у природі. Тому всі продукти, які забруднені землею, можуть їх містити.

Палички ботулізму активно розмножуючись без доступу кисню у рибних, м'ясних, грибних, овочевих консервах, великих шматках риби і м'яса. Потрапляючи до організму людини, отрута вражає центральну нервову систему, викликає параліч гладкої мускулатури, порушується зір – з'являється косоокість, зіниці розширені, при чому, як правило, одна більша за іншу, змінюється і слабне голос. Далі – сліпота або смерть. Хворий потребує негайної госпіталізації.

Стафілококовий токсикоз. Стафілококи розмножуються швидко, а токсини, які вони виділяють, настільки сильні, що інкубаційний період триває від півгодини до 2-х діб. Ці бактерії полюбляють середовища, багаті на цукор, тому ними, як правило, заражаються, вживши неякісну кондитерську продукцію, компоти та інші солодкі напої, в яких вміст цукру у водній фазі менше 60 %.

При захворюванні температура залишається нормальною чи субфібрильною (37,1-37,2градуса), проте є напади ріжучого болю у ділянці шлунка, слабкість, блідість шкіри, зневоднення.

Сальмонельоз. Збудники цієї хвороби потрапляють до організму людини з м'яса та яєць домашньої птиці, особливо качок. Сальмонели також вражають слизову кишківника. Інкубаційний період — від десяти годин до кількох діб.

Хвороба має багато форм від безсимптомних до важких. Здебільшого симптомами є сильна блювота, запаморочення, головний біль, здуття живота, пронос.

Черевний тиф. Збудники цієї хвороби – з родини сальмонел. Заразитись можна від хворої людини або бактеріоносія. Збудники передаються водним, харчовим, контактно-побутовим шляхами передачі. Активними перенощиками є мухи. Черевнотифозна паличка може зберігати життєздатність до п'яти місяців у ґрунті і до місяця – у людських випорожненнях. Інкубаційний період – 10-14 днів.

Хвороба розвивається поступово: погіршується самопочуття, зникає апетит і сон. Шкіра на обличчі стає дуже блідою, на язику з'являється сірий наліт, а на тілі – розеоли (утворення діаметром 2-3 мм рожевого кольору). Хворобою уражуються тонкий кишківник, печінка, лімфатична система, селезінка і кістковий мозок й інші органи.

Холера. Збудник-холерний вібріон. Холерні вібріони починають активно розмножуватися у воді при температурі 17 градусів і вище, але можуть і зимувати під льодом. До їжі збудник може потрапити із зараженої води, а до води – з калових чи блювотних мас хворого. Холерний вібріон одразу гине при кип'ятінні, при температурі 50 градусів – за 30 хвилин.

Як вберегтися від кишкових інфекцій влітку: поради волинських медиків

Як вберегтися від кишкових інфекцій влітку: поради волинських медиків

Щоб не захворіти на кишкові заразні інфекції, не зазнати харчового отруєння і не допустити їх поширення, обов'язково:

  • мийте руки з милом перед їжею, після відвідування вбиральні, повернення додому;
  • ретельно мийте у проточній воді овочі, фрукти, зелень. Ошпарюйте їх кип'ятком;
  • дошки для різання, ножі, кухонні столи та інші предмети після нарізування сирих продуктів, особливо м'яса, ретельно вимивайте з питною содою і щіткою;
  • кип'ятіть молоко;
  • при купівлі продуктів, які швидко псуються, звертайте увагу на терміни їх придатності і умови зберігання;
  • не економте на власному здоров'ї: не вживайте продукти, доброякісність яких викликає у вас сумніви;
  • продукти, які швидко псуються, зберігайте при температурі не вище 6 градусів, дотримуйтесь термінів їх зберігання. Сирі продукти і готові страви зберігайте в холодильнику окремо;
  • вживайте тільки свіжоприготовлені салати;
  • не вживайте у теплий період року кондитерські вироби з кремом;
  • не беріть у дорогу продукти, які швидко псуються і потребують зберігання при низькій температурі;
  • всі харчові продукти захищайте від мух;
  • не пийте сиру воду з відкритих водойм і ненадійних джерел водопостачання;
  • не удобрюйте городи людськими випорожненнями! Закопуйте їх, зокрема, справляючи потребу під час перебування у природному середовищі;
  • якщо з'явилися симптоми хвороби, то негайно викличте лікаря;
  • до приходу лікаря промийте шлунок. Для цього випийте 5-6 склянок кип'яченої води і натисніть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту. Після цього випийте 4-5 таблеток активованого вугілля. Пийте багато кип'яченої води.
Надрукувати
мітки:
коментарів
11 квітня 2024
28 березня 2024
20 березня 2024
13 березня 2024
21 лютого 2024
14 лютого 2024
13 лютого 2024
12 лютого 2024
30 січня 2024
18 січня 2024