Поділитись:

Vox Dei: куди волинянам поїхати відпочивати і що про це треба знати

Субота, 16 червня 2018, 20:00

Літо – пора відпусток. Моря, озера, річки, гори – кожен обирає те, що любить. Хтось планує мандрівку заздалегідь, а хтось сидить на валізах, щоби вихопити "гарячу" путівку.

ІА "Конкурент" поцікавився в експертів, куди найчастіше їздять відпочивати волиняни, які туристичні тури вигідні зараз і що треба знати кожному, хто їде на відпочинок.

Богдан Климчук, керівник туристичного агентства "Патріот":

"В Україні наше агентство спеціалізується на відпочинку в Карпатах, ми любимо цей напрямок і відповідаємо за організацію мандрівок туди уже 12 років. Відповідно, туристи теж найчастіше люблять від нас їздити саме туди. Щодо закордону, то зараз люди віддають перевагу Єгипту. Як можна не скористатись можливістю бюджетно відпочити та ще й без москалів (сміється).

Бюджетні подорожі є, але це треба бути на валізах, хоча й інколи можна залишитись на валізах, а тур так і не вигорів. Така вже тут специфіка. Але якщо планувати завчасно і бронювати хоча б за місяць, можна гарантовано отримати якісний готель і відпочинок. Тому вибір за кожним: чекати гарячої путівки, яких в сезон практично не буває, або взяти за раннім бронюванням і достойно відпочити. Але це радше стосується закордону.

В Україні зараз є доволі доступні тури на 2-3 дні в Закарпаття за 1400-1500 грн, сюди уже входить проживання, проїзд, супровід та страховка. Можна брати тури на 2 дні замками України від 1099 грн або одноденні тури на Світязь (275) грн. Веземо на Світязь на один день, бо жити там буде не кожному по кишені. Наші туристи полюбляють ще тури на Говерлу, рафтинг і новинку в Чорнобиль та Межигір'я.

Передусім при купівлі путівки я б на місці туриста звертав увагу на турагента: скільки років він на ринку, репутацію. Якщо путівка іде за значно заниженою ціною, теж варто зайвий раз пересвідчитись, чи все ок із готелем та туроператором. Відколи розпочалась війна, ми принципово не працюємо з російськими туроператорами, і я рекомендував би туристам перепитувати щодо цього і ухвалювати адекватне рішення, чи варто спонсорувати окупантів?

Ще рекомендував би користуватися сайтами з відгуками і використовувати щонайменше 2-3 такі сайти".

Віталій Новицький, засновник туристичного агентства "Нові мандри":

"Найпопулярніші напрямки влітку – це Єгипет, Туреччина та Болгарія. В Україні їздять автобусними турами в Карпати, Закарпаття. Також останні роки на українському морі люди є постійно. На Світязі у багатьох закладах розміщення вже до кінця червня немає вільних номерів.

Щоби відпочинок не вдарив по кишені, відпустку треба планувати заздалегідь: на початку весни або наприкінці зими бронювати путівки на літо. Так можна зекономити до 40 %. Найдешевший закордон – це автобусна поїздка в Болгарію з Луцька.

При купівлі путівки треба звертати увагу на фірму. Адже тут дуже важлива професійність того, кого вибираєте. Я не радив би бронювати путівки у фірм, які нещодавно відкрилися, де мало людей працює. Також важливо бути впевнений, що людина, яка пропонує відпочинок, знає про те місце: або була там, або її туристи вже там були. Адже люди часто ходять від агентства до агентства в пошуках нижчої ціни, а ціни змінюються на день кілька разів. У результаті вони можуть не знайти дешевших путівок і ще й забронювати не так, як треба. Потім з′являються дуже печальні історії".

Анна Вельшинська, менджер з туризму у туристичні агенції "Join Tour":

"Волиняни дуже активно відпочивають в Болгарії. Використовують можливість їхати прямо з Луцька. Улітку великий відсоток волинян вибирає для себе класичну Туреччину, бо рівень сервісу і all inclusive непереможний. Греція – на наступному місці. Волиняни дуже люблять відпочивати економно і використовують для цього країни, де літо – не сезон. Це екзотичні напрямки: Шрі-Ланка, наприклад. Якщо в сезон вона дорога, то влітку досить таки доступна. Незважаючи на те, що є невеликий ризик потрапити в непогоду, то все одно волиняни бронюють Шрі-Ланку. Також летять відпочивати в Єгипет та ОАЕ, де дуже спекотно влітку. Але в цей час ціна падає.

Не всі знають, що для відпочинку за кордоном потрібні закордонні паспорти. Дехто не має біометричних паспортів і вибирає для відпочинку країни, де потрібна віза, але до цього насправді не готові.

Передусім туристам треба враховувати нюанси щодо культури і клімату країни, в яку вони їдуть відпочивати. Якщо людина свідомо обирає напрямок, наприклад, Шрі-Ланку влітку, то вона розуміє, що може потрапити в період тропічних дощів. Адже можна просидіти весь відпочинок в готелі, бо буде лити як з відра. Треба мати професійного консультанта, який зможе розповісти усі нюанси, не приховуючи нічого. Та й самому треба цікавитися.

Також важливо знати культурні нюанси. Наприклад, в арабських країнах жінкам не раджу одягати надто відвертий одяг. Адже за це можна поплатитися. Треба прикривати плечі і коліна, щоб не викликати надмірної уваги з боку місцевого населення і місцевої поліції. Важливо бути пунктуальними, адже сісти на літак – це відповідальність туриста. Літак чекати не буде.

Путівки за кордон, особливо якщо це європейський напрямок, треба бронювати заздалегідь. Є люди, які люблять відпочивати в одному місці, – репітери. То вони замовляють путівки задовго до відпочинку. Так і треба робити. Адже в гарячий сезон звикли полювати на гарячі путівки. Моя рекомендація: не чекати сьогодні на завтра, бо у високий сезон усе найкраще заброньоване. І залишається усе те, що ще ніхто не взяв і на найменш вигідних рейсах. Якщо не було раннього бронювання, то оптимально за два-три тижні до виїзду все-таки знайти для себе відпочинок. За останні роки вигідних "гарячих" путівок дедалі менше".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЛІТНІЙ ВІДПОЧИНОК В УКРАЇНІ: ДЕ І ЗА СКІЛЬКИ

Надрукувати
мітки:
коментарів