Поділитись:

На Волинській митниці фіксують прогрес у торгівлі

Понеділок, 18 червня 2018, 17:47

У межах гранту Європейського Союзу "Діалог зі сприяння торгівлі", який в 2014-2018 роках впроваджується в Україні Інститутом економічних досліджень та політичних консультацій, в Луцьку відбувся "круглий стіл".

Говорили про заходи зі сприяння торгівлі, які проводяться на виконання Угоди про асоціацію з ЄС і метою яких є спрощення зовнішньоекономічних торговельних процедур. В основу фахової дискусії взято досвід суб′єктів господарювання, які обслуговуються на Волинській митниці ДФС, – повідомляє прес-служба відомства.

Цей досвід було узагальнено у ході хвиль опитувань, останнє з яких проводила громадська організація "Агенція міжнародної співпраці" наприкінці 2017 року.

Учасники наукового дослідження зафіксували суттєвий прогрес у роботі Волинської митниці ДФС, порівняно з 2016 роком. Рівень незадовільних оцінок з боку імпортерів зменшився на 6 %, з боку експортерів – на 8 %.

Серед перешкод, з якими стикалися у роботі експортери, названо слабку інфраструктурну спроможність, зарегульованість процедур доведення походження товарів. Імпортери нарікали на несприятливе валютне регулювання, складність митного та податкового законодавства. Загалом майже половина з опитаних бачать проблеми в недосконалому законодавстві.

Заступник начальника митного посту "Луцьк" Інна Нінічук під час обговорення відзначила, що законодавча база у митній сфері повинна бути прозорим та комплексним інструментом, що забезпечує баланс інтересів бізнесу і держави. Це дозволить ефективно сприяти міжнародній торгівлі без шкоди для митної безпеки України. Гармонізація законодавства означатиме зменшення часу, вартості та переліку документів, необхідних для митного контролю і оформлення товарів.

Учасниками дискусії було проаналізовано процес впровадження принципу "єдиного вікна". Він є успішним прикладом стратегії співпраці між митницею, іншими компетентними контролюючими органами та торговельною спільнотою для уникнення дублювання вимог. Автоматизований "сліпий вибір" декларацій, що подаються інспектору без зазначення назви суб'єкта ЗЕД, дозволяє уникнути корупційних ризиків. Нині більше 90 % декларацій в зоні діяльності Волинської митниці ДФС оформляються в "єдиному вікні".

Виконавчий директор Волинського обласного об'єднання організацій роботодавців Анастасій Сохацький теж підтвердив, що роботодавці Волині не мають суттєвих зауважень до роботи Волинської митниці. Він звернув увагу присутніх на необхідність першочергового захисту інтересів національного виробника, якому складно конкурувати в глобальних масштабах.

Надрукувати
мітки:
коментарів