Поділитись:

На Волині збудують 5 сміттєпереробних комплексів

Четвер, 21 червня 2018, 14:33
На Волині збудують 5 сміттєпереробних комплексів

На Волині проблема поводження з твердими побутовими відходами залишається надзвичайно актуальною. Наразі налічується 11 полігонів, які вже заповнені більше, ніж на 90 %.

Про це йшлося під час засідання колегії обласної державної адміністрації під керівництвом голови ОДА Олександра Савченка, – повідомляє відділ інформаційної політики облдержадміністрації.

Зі слів начальника управління ЖКГ облдержадміністрації Андрія Пирога, на Волині під сміттєзвалищами знаходяться близько 483 га земель, на яких накопичено понад 2,7 млн тонн
сміття. Практично всі районні центри, великі селища мають полігони та звалища твердих побутових відходів, але не всі вони експлуатуються відповідно до чинного законодавства. Побудовані вони без належного захисту, деякі полігони є потенційним джерелом екологічної небезпеки регіонального масштабу.

"Виявлено, що більшість діючих полігонів заповнена на 90 % проектного обсягу або переповнена. В сільських населених пунктах впорядковані полігони практично відсутні. Майже усі діючі полігони потребують невідкладної санації та реконструкції, а закриті – рекультивації. Окрім того, залишається проблема зі стихійними сміттєзвалищами. Щороку їх утворюється близько тисячі, за наявності технологій на полігонах більша кількість цих відходів може бути перероблена. Поруч із тим, лише 64 % населення області охоплено послугами з вивезення твердих побутових відходів, – зауважив Андрій Пиріг.

Сьогодні в області існує унітарна система збирання відходів, при якій всі побутові відходи збираються в одну ємність. Ситуацію ускладнює відсутність ефективної системи збору та формування окремих видів відходів як вторинної сировини. Тому на сміттєзвалище та полігони потрапляє значна кількість матеріалів, які мають високу ресурсну цінність та підлягають переробці (скло, папір, метал). Наразі система роздільного збирання відходів проводиться в містах Луцьку, Нововолинську, Горохові, Ківерцях, Камінь-Каширську та 9 населених
пунктах Ківецівського району, селищах міського типу Іваничі, Шацьк та с.Мельники Шацького району.

Волинська ОДА розробила проект програми поводження з твердими побутовими на 2018-2021 роки, яка передбачає роздільне збирання відходів і подальше вивезення в 5 зональних центрів.

Відтак, упродовж наступних чотирьох років планується будівництво п'яти сміттєпереробних комплексів: Луцький на 120 тисяч тонн сміття в рік, Ковельський та Нововолинський – по 30 тисяч тонн, Камінь-Каширський і Шацький – по 15 тисяч тонн.

Натомість начальник Державної екологічної інспекції у Волинській області Олександр Ткачук, зважаючи на природно-кліматичні особливості та розміщення курортної зони, висловив пропозицію щодо перенесення Шацького сміттєпереробного комплексу на територію Любомльського району.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЯК ЛУЦЬКА РОДИНА СОРТУЄ 90% СВОГО СМІТТЯ І ЗАРОБЛЯЄ НА ЦЬОМУ ГРОШІ

Надрукувати
мітки:
коментарів