Поділитись:

Президент Порошенко на Волині. Третій дубль (фоторепортаж)

Понеділок, 09 липня 2018, 12:18

Вперше Президент Петро Порошенко відвідав Волинь у травні 2017 року. Тоді він "виписав" митникам, елегантним рухом пальця запустив насіннєву станцію Валерія Діброви і провів нараду в стінах ОДА.

Вдруге Петро Олексійович заявився сюди у березні 2018-го. Гарант представив нового очільника облдержадміністрації і сказав, що ніякого бурштину ніхто копати не буде.

Третій дубль очільника країни на Волині відбувся вчора, 8 липня. Поки Президент Республіки Польщі Анджей Дуда молився у Луцьку та говорив в Олиці, наш глава держави відкривав меморіал у Сагрині, а потім прилетів у село Гончий Брід, що у Ковельському районі, щоб вшанувати пам'ять українців, які загинули від рук польських "селянських батальйонів" та підрозділів Армії Крайової у 1943-1944 роках...

***

Цього разу на Порошенка чекали недовго, вже за 20 хвилин після приїзду журналісти побачили перші гвинтокрили у небі. Всього їх, за традицією, прилетіло 5.

"Цього потребує безпека", – пояснив працівник СБУ.

Згодом Порошенко з'явився на доріжці, яка веде до храму. Попереду нього – безліч охоронців в окулярах, з навушниками та дивними сумочками. Поряд – очевидець подій 43-44 років Володимир Янко.

"Господи, який же високий", – зашепотіли жінки, які стояли позаду мене, побачивши гаранта вживу.

"Дай Боже йому здоров'я", – сказала старенька бабуся.

Дивно, безліч рейтингів, новин, людей кажуть про ледь не ненависть до Петра Порошенка з боку українського народу, проте у селі Гончий Брід все було зовсім по-іншому...

Свій спіч очільник країни розпочав зі співу Гімну України, який разом із ним співала громада села та усі присутні. Далі він упродовж 16-17 хвилин говорив про трагічні події, акцентуючи увагу на тому, що історію потрібно залишити історикам.

"Трагічні періоди нашої історії мають бути великою пересторогою, і ми не маємо право ставити сьогодення і минуле в залежність від майбутнього", – закликав Петро Порошенко.

Провідну роль "розпалювача" ворожнечі Президент, звісно ж, підготував для Росії.

"У всі часи від нашої суперечки виграє не українець і не поляк, а той, хто захоплює українські землі зі Сходу, хто здійснив незаконну анексію Криму, а зараз веде гібридну війну. Для чого? Щоб розколоти наш народ! Це ворог, це зайда, це окупант! І ми ніколи не дамо йому жодного шансу!" – натхненно говорив він

Окрім прослуховування промови Порошенка, досить цікаво спостерігати і за його професійною, наче в актора, мімікою та жестикуляцією.

Це його заклопотаний погляд, яким він пристально оглядає свій народ, рука, яка стрімко стискається у кулак та робить різкі рухи, схожі на ті, що виконує футболіст, коли забиває гол. Він знає, коли подивитися вліво і яким чином елегантно перевести свій погляд в інший бік. Знає, коли говорити жорстко, а коли голос потрібно стишити.

Без сумніву, що вчора гарант вразив добрих та, можливо, трішки наївних волинян.

Проте залишимо вивчення рухів Петра Порошенка психологам та іншим експертам, а самі зосередимося на тому, що, окрім Президента, говорив Володимир Янко.

"Я – житель села Майдан. До війни біля нашого села було село Діброва, де жили поляки. І поляки й українці до війни в дружбі та миру жили. Ніякого насилля та погроз не було. А коли гітлеровські загабрники зайшли на нашу землю, вони все зробили для того, щоб посварити польські й українські народи. І це їм вдалося.

Пройшло 75 років від того часу, і треба все зробити, щоб повернути злагоду і дружбу між польським і українським народом. Бо нема більшого щастя на світі, ніж жити у злагоді і дружбі у сусідстві з польським народом", – сказав очевидець страшних подій 43-43 років.

***

На завершення Петро Порошенко взяв участь у панахиді, яка тривала близько 10 хвилин, зайшов до храму і розпочав масову фотосесію з присутніми волинянами. Він радо робив селфі з дітьми, повільно рухаючися до місця, де його очікував автомобіль, який повинен доставити очільника країни до гвинтокрила.

"Слава Україні", – попрощався з місцевими Петро Олексійович та вирушив до місця, з якого він підніметься високо в небо.

Надрукувати
мітки:
коментарів
01 грудня 2023
16 жовтня 2022
13 липня 2022
31 травня 2022
30 травня 2022
28 травня 2022
25 травня 2022