Поділитись:

У Польщі почали знімати ще один фільм про Волинську трагедію

Вівторок, 10 липня 2018, 12:00
У Польщі почали знімати ще один фільм про Волинську трагедію

Польський режисер Конрад Ленцький (режисер фільму "Wyklęty") розпочав роботу над новою стрічкою "Łuna".

Новий фільм присвячений польсько-українським відносинам у 1943-1947 роках, – пише Наше слово.

Сценарій розповідає про долю поляків під час масових вбивств на Волині, а також про дії польських партизанів та повоєнну ситуацію у Бескидах.

"Я вважаю, що у сьогоднішньому світі, у якому нам намагаються писати ісоторію заново, цього роду продукції особливо потрібні", – говорить Ленцький, який закликає підтримати фінансово цю продукцію.

"Підтримайте фільм, який без компромісів розповідатиме про одну з найтрагічніших карт у нашій історії. Ми винні це сотням наших побратимів з кресів та Східної Польщі, яких ця тема торкнулася беспосередньо" – пояснює режисер.

Стрічка зараз перебуває на початковому етапі реалізації. На відкритому повітрі вже відбулося кілька зйомок за участю польських акторів.

"Упродовж 20 років так званої свободи було створено лише один фільм на цю тему. Це недостатньо", – заявив режисер, який зазаначив, що польсько-українськатема все ще залишається важкою зоною.

"Вона завжди десь пульсує, і помилково говорити, що все це зараз потрібно відсувати на бік. Треба сказати всю правду", – зазначив він.

Ленцький заявив, що є також деякі негативні сигнали, які можуть бути для нього "наслідками" з огляду на те, який він фільм знімає.

"Але мене це не цікавить, я все-таки зроблю цей фільм", – впевнено додав він.

Нагадаємо: скандальний фільм "Волинь" про трагічні польсько-українські відносини у період Другої світової здобув найбільше нагород під час вручення нагород кіноакадемії Польщі.

До слова, Президент України Петро Порошенко та його польський колега Анджей Дуда у неділю, 8 липня, вшановували пам'ять загиблих в українсько-польському конфлікті 40-х років минулого століття.

Побували вони на Волині майже одночасно, проте так і не зустрілися. Щоправда, Президент України відвідав місця, де вбивали українців, і закликав до взаєпорозуміння. А Анджей Дуда – могили загиблих поляків і наполягав, що Волинська трагедія, яка сталася 75 років тому, – геноцид українців проти поляків.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів