Поділитись:

Гроші на сонці: як розвивається сонячна енергетика на Волині (фото)

Четвер, 19 липня 2018, 20:00

Раніше скептики крутили пальцем біля скроні, коли чули про те, що завдяки сонячній енергії можна не лише освітлювати будинок чи гріти воду, а й заробляти. Сьогодні ж, поки одні люди лише замислюються над тим, як заощадити і не переплачувати за електроенергію, інші встановлюють на своїх дахах сонячні панелі й заробляють на цьому.

Волинській регіон, як виявилось, не відстає від тенденції впровадження альтернативних джерел енергії. За даними ПАТ "Волиньобленерго", станом на 1 липня на Волині вже 72 сонячні установки були підключені до загальної мережі. Для порівняння: станом на 1 травня таких станцій в області було 54.

Сайт новин Волині "Конкурент" вирішив довідатись, чому сонячні електростанції (СЕС) стають такими популярними серед волинян, якими вони є, як працює "зелений тариф" та хто за нього платить.

Сонячні панелі бувають кількох видів

Стандартна сонячна станція, яку часто можна побачити у когось на даху будинку, складається з кількох сонячних панелей, інвертора, батареї, регулятора заряду, електропроводки та кріпильних засобів. Панелі поглинають сонячне світло та конвертують його в електроенергію з допомогою вбудованої системи.

Станції бувають:

  • автономні (для тих будинків, які складно підключити до загальної мережі);
  • мережеві (для підключення до зовнішньої мережі);
  • гібридні (дають можливість забезпечити як потреби будинку в електроенергії, так і віддавати енергію в мережу).

У Луцьку активно популяризує "сонячну" тему компанія "Спеціалізовані енергетичні технології". Компанія не тільки монтує обладнання світових виробників сонячних панелей, а й надає фахові консультації щодо СЕС.

Автономна СЕС потужністю 5 кВтАвтономна СЕС потужністю 5 кВт
Автор фото:setech.in.ua

"Ми збираємо докупи, як конструктор, елементи проекту, де треба задіяти десятки й сотні вузлів та агрегатів, щоб все це запрацювало, як вимагає технологія. Оскільки саме виробництво панелей – це дуже дорого, то ми виробляємо елементи-фурнітури, елементи благоустрою для будинків, парків, демонструємо і розказуємо людям, як це працює. Це маленька популяризація таких речей, які ми робимо власним руками", – розповів про суть роботи директор компанії Роман Михальчук.

Він переконаний, що люди повинні перебудовувати свідомість і ставитись до наявності альтернативних джерел енергії, як до необхідності. Адже коли наші люди задаються питанням "А коли ж це окупиться?", в Європі користувачі таких станцій ставлять на перше місце екологічний аспект – зменшення викидів, а тоді вже говорять про окупність.

Не всі сонячні електростанції можливо встановити на даху

Нині є чимало матеріалів про сонячні панелі і навіть є онлайн калькулятори, за допомогою яких можна визначити, скільки ж енергії виробить та чи інша СЕС за рік чи за місяць.

Маючи дані геолокації, спеціалісти можуть легко визначити, скільки там буде сонця і скільки приблизно енергії можна буде отримати. Головне, знову ж таки, визначитись із головною метою СЕС – чи суто для власних потреб, чи для того, аби продавати електроенергію в мережу.

СЕС можна ставити як на даху, так і на землі. Роман Михальчук пояснює, що зазвичай наземні станції ставлять тоді, коли на даху або немає достатньо місця для станції, немає потрібного кута нахилу, або ж він має таку конфігурацію, яка не дозволяє розмістити панелі.

Як зауважив Роман Михальчук, зараз є дахи, які вже мають вмонтовані фотомодулі і за своєю суттю є тими ж таки сонячними панелями. Тобто сонячні панелі не на дах, а замість нього.

Ціна питання

Щодо вартості сонячних панелей, то ціна на це обладнання дуже прив'язана до курсу валют. Також на вартість впливає потужність сонячної електростанції.

Наприклад, якщо людині треба небагато енергії, а лише для освітлення її дачного будинку, то для неї підійде станція потужністю 2 кВт – це дві чи три панелі й контролер. Орієнтовно це коштуватиме 10 тисяч гривень. Якщо ж людина планує ще й заробляти за "зеленим тарифом", то їй треба станцію потужністю 20-30 кВт. До слова, максимальний розмір потужності, дозволений державою для приватних домогосподарств, становить 30 кВт. Для станції такої потужності треба буде більше панелей, й це може коштувати до 500 тисяч гривень.

"Для різних потреб – різна потужність і, відповідно, різна ціна", – підсумував Роман Михальчук.

Для тих, хто не має достатньої кількості коштів на сонячну електростанцію, в деяких банках навіть діють спеціальні кредитні програми, за якими видають кошти на будівництво сонячних електростанцій.

СЕС в Ковельському районі потужністю 30 кВтСЕС в Ковельському районі потужністю 30 кВт
Автор фото:setech.in.ua

Для прикладу, в АБ "Укргазбанк" діє програма "Еко-енергія", в рамках якої банк видає кредити на придбання сонячних електростанцій.

Начальник відділення "Укргазбанку" 102/02 у місті Луцьк Микола Калапуша у коментарі ІА "Конкурент" розповів, що вони мають підписані партнерські програми з понад 30 організаціями. В рамках цих програм видаються кредити на купівлю сонячних електростанцій терміном до двох років при сплаті 50 % першого внеску під 0,001 % річних. Тобто цей кредит майже безвідсотковий. Й до того ж "гасити" кредит можна з коштів, які зароблятиме СЕС.

"Після введення в експлуатацію даної електростанції перших три місяці триває налаштування системи. Але власник може забезпечувати свої потреби в електроенергії вже з перших днів роботи сонячної станції, а згодом зможе продавати надлишок виробленої електроенергії до загальної мережі за "зеленим" тарифом. Таким чином, кожен власник зможе не лише економити кошти, а й отримувати додатковий дохід до 10 тис. грн щомісяця. Продаж надлишку виробленої електроенергії відбувається після усіх налаштувань, тестувань та укладання договорів з обленерго", – пояснив Микола Калапуша.

Для того, аби отримати кредит на сонячну електростанцію, заявнику потрібно подати разом із заявою документ, який підтверджує платоспроможність заявника, і мати кошти, аби заплатити перший внесок.

В банку додали, що люди приходять і цікавляться умовами цього кредитування. Тобто на такий кредит є попит. На сьогодні "Укргазбанком" профінансовано 110 сонячних станцій на суму 34,4 млн грн.

Підключитись до зовнішньої мережі нескладно

Якщо потужність станції й інші умови дозволять підключитись до зовнішньої мережі, то власникам СЕС потрібно звернутись в обленерго, де попросять написати заяву-повідомлення про встановлення системи і надання "зеленого тарифу".

Директор із комерційних питань ПАТ "Волиньобленерго" Дмитро Іванов розповів, що для того, аби підключити сонячну електростанцію до загальної мережі, якихось особливих чи додаткових дозволів не потрібно. Якщо дозволена потужність відповідає потужності генерації установки, то лишається тільки сам її монтаж. Отримавши від підрядної монтажної фірми, яка робить сонячні панелі, повний пакет документів на обладнання, власнику СЕС варто відкрити рахунок в банку і тоді укладати договір з обленерго.

СЕС в Маневичах 5 кВтСЕС в Маневичах 5 кВт
Автор фото:setech.in.ua

"Процедура під'єднання до мережі спрощена до мінімуму. Час забирає лише оформлення цих паперів і встановлення лічильника (який буде вимірювати обсяг переданої в мережу "зеленої" енергії, –ред.), тому що лічильник досить розумний з передачею даних. В принципі у нас завжди такий резерв лічильників є", – сказав Дмитро Іванов.

Після монтажу СЕС, встановлення лічильника і проплати за виконані роботи станцію підключають до мережі, а обленерго і власник СЕС ставлять підписи у договорі купівлі-продажу електроенергії.

Продаж електроенергії за "зеленим тарифом" підлягає оподаткуванню

Роман Михальчук переконаний, що термін окупності СЕС – поняття індивідуальне та залежить від власного споживання, оскільки "зелений тариф" працює як різниця між власним споживанням і тим, що виробила станція.

"Наприклад, станція виробила 500 кВт, а ви спожили 200 кВт. Різницю в 300 кВт ви генеруєте в мережу, і за цю різницю сплачує вам обленерго. Й навпаки, якщо ваше споживання через якісь причини було більше на 300 кВт, аніж виробила станція, то платити будете ви за ту різницю в 300 кВт", – пояснив, як це працює, Роман Михальчук.

Загалом "зелений тариф" є певною надбавкою до роздрібного тарифу на електроенергію для домогосподарств. За цим тарифом Держава гарантує, що купуватиме "зелену" електроенергію.

Дмитро Іванов розповів, що з першого липня ціна на зелений тариф змінилась й становить 5, 9146 грн/кВт.год (для обладнання, введеного в експлуатацію в цьому році). Також він зазначив, що жодних проблем з виплатою за "зеленим тарифом" на сьогодні немає.

До слова, продаж електроенергії за "зеленим тарифом" підлягає оподаткуванню. Прибуток від продажу електричної енергії оподатковується відповідно до ставки податку на доходи фізичних осіб і становить 18 % плюс ставка військового збору 1,5 %. Обленерго нараховує кошти з врахуванням податків, які б мало сплатити домогосподарство. Тобто на рахунок власника СЕС буде відразу нараховуватись сума на 19,5 % менша.

У "Волиньобленерго" до альтернативних джерел енергії ставляться нейтрально

За умови правильної експлуатації сонячних панелей, термін їхньої служби може становити й до 40-50 років. Адже після 10 років використання струмові доріжки панелей мають здатність вигоряти від сонячної радіації, і через це може впасти відсоток загальної генерації.

Однак зараз технології пішли вперед, і нині завдяки своєму смартфону можна спостерігати за роботою СЕС та її технічним станом.

Роман Михальчук каже, що плюсів в СЕС багато. Це незалежність, автономність та інвестиція, якщо є "зелений тариф". Єдиний мінус, на його думку, це те, що ціна обладнання прив'язана до валюти.

У "Волиньобленерго" кажуть, що до альтернативних джерел енергії ставляться абсолютно нейтрально і не бачать конкуренції в цьому плані, бо ж все одно уповноважені купувати "зелену" енергію. Та й з точки зору тарифів обленерго не страждає, адже вони враховуються в їхніх тарифах.

"Тобто сама надбавка до "зеленого тарифу" – це не за наш рахунок, а за рахунок всіх споживачів України. Економіка балансується на рівні країни. Як фахівці скажемо те, що це в принципі може бути позитивно. Оскільки розподілена генерація зменшує витрати на транспортування електроенергії", – зазначив Дмитро Іванов.

Лучанин Олександр Пиза минулого року встановив на своєму будинку сонячну електростанцію потужністю в 20 кВт. В червні він доставив ще декілька панелей на східній та західній сторонах. Очікує, що окупиться така станція орієнтовно через років 5-7.

СЕС лучанина Олександра Пизи потужністю 20 кВт><span class=СЕС лучанина Олександра Пизи потужністю 20 кВт

"Подивимось, як по факту буде. Люди ж автомобілі купують ще дорожчі і не чекають, поки вони окупляться", – каже Олександр Пиза.

Також він зауважив, що проблем із виплатою за "зеленим тарифом" немає.

"Чемно кожного місяця на рахунок надходить сума вже з відрахованими податками. Наприклад, за березень було 5 600 гривень, а за травень – 13 200 гривень", – розповів Олександр Пиза.

Він переконаний, що сонячна станція неефективна, якщо використовувати її суто для потреб домогосподарства.

***

На Волині будівництво сонячних електростанцій набирає обертів, і кількість їх стрімко наближається до сотні. Головне питання, яке зараз полюбляють ставити перед собою власники, чи ті, хто тільки планує встановити станцію, – коли ж вона окупиться? Проте в Європі на першому місці стоїть питання про те, як можна зменшити шкідливі викиди в атмосферу. Тим не менш найшвидший і найнадійніший спосіб окупності – це СЕС потужністю 20-30 кВт, завдяки яким можна приєднатись до зовнішньої мережі і генерувати "зелену" електроенергію, яку держава гарантує купувати за "зеленим тарифом".

Сам "зелений тариф", за яким держава купує енергію у власника СЕС, у декілька разів перевищує стандартну ціну на електроенергію. Таким чином на рівні держави хочуть стимулювати розвиток альтернативних джерел енергії. Однак якщо є такі високі "зелені тарифи", то має бути той, хто платитиме за їхнє, так би мовити, існування. В обленерго кажуть, що то не їхній "головний біль", оскільки сама надбавка до "зеленого тарифу" йде за рахунок всіх споживачів України. Хоча з іншої сторони, продаж електроенергії за "зеленим тарифом" підлягає оподаткуванню.

Тим часом сонячні електростанції нині в тренді і чи не кожен українець мріє про сонячну електростанцію, яка дозволить не лише заощадити і забезпечити електроенергією будинок, а й зможе заробити гроші.

 

Надрукувати
мітки:
коментарів