Поділитись:

Черги і сміття: українці назвали проблеми пунктів пропуску на Волині

Середа, 18 липня 2018, 16:00

Українці, які перетинають кордони, найбільше скаржаться на погану інфраструктуру, черги та довгу процедуру контролю.

Такі результати дослідження ГО "Європа без бар'єрів" у межах проекту "Анатомія кордону".

"Одне із питань, яке найбільше турбувало українців при перетині кордону, – питання черг. І хоча на кожному пункті пропуску перетин кордону може тривати до півгодини, середня тривалість процедури переважно є суттєво довшою", – розповіла аналітик організації Катерина Кульчицька.

Середня названа респондентами тривалість перетину кордону на пункті пропуску з Польщею "Краківець" становила 5 годин, що є найвищим показником у дослідженні. Тривалість перетину кордону залежить від таких факторів, як-от завантаженість, наявність окремих смуг для автобусів, обладнаного пішохідного переходу, якість дороги, процедура контролю. Так, суттєво меншою є середня тривалість перетину кордону у пункті "Смільниця", де працює спільний контроль українських і польських прикордонних органів, а завантаженість пункту пропуску "Грушів" є меншою, зокрема через поганий стан дороги, яка до нього веде.

Однією з найпоширеніших скарг є відсутність або наявність тільки платних туалетів, їхній поганий стан. На це скаржилися на всіх без винятку 18 пунктах пропуску.

Найчастіше серед проблем респонденти називали поганий стан будівель КПП, засміченість території. На це скаржилися на 13 з 18 пунктів пропуску, але практично на кожному – часто.

На 15 з 18 пунктів респонденти висловлювали побажання обладнати додаткові смуги на пункті пропуску.

Так само респонденти скаржилися на поганий стан під'їздної дороги до пункту пропуску. Найчастіше – на пунктах Грушів-Будомєж (Львівщина, кордон з Польщею), Смільниця-Кросценко (Львівщина, кордон з Польщею), Косино-Барабаш (Закарпаття, кордон з Угорщиною).

Порівняно менше мали скарги на недостатню кількість персоналу, відсутність окремих ліній для автобусів або пішоходів, повільну роботу і зависання комп'ютерних систем. Лідером за кількістю скарг на останнє став пункт пропуску Порубне-Сірет на кордоні з Румунією.

За підсумками опитування експерти "Європи без бар'єрів" склали рейтинг пунктів пропуску за оцінкою процедури перетину кордону. Відповідно до оцінки, 18 пунктів були поділені на три групи: дружня, нейтральна, суперечлива. Критеріми оцінки були названа респондентами середня тривалість перетину кордону на пункті пропуску, загальний рівень задоволеністю українською та іноземною частиною пункту під час перетину кордону, відгуки респондентів про дружність персоналу пункту пропуску і зручність інфраструктури.

"Ягодину" поставили високу оцінку, а "Устилуг" має нейтральну оцінку процедури перетину. Зокрема українці скаржилися, що в "Ягодині" треба обладнати більше смуг, а в "Устилузі" відремонтувати дорогу і прибрати територію.

Надрукувати
мітки:
коментарів
18 березня 2024
16 березня 2024
19:45
15 березня 2024
21:03