Поділитись:

Які волинські політсили у Facebook найактивніші: рейтинг

Середа, 15 серпня 2018, 09:15

Політична партія "Об'єднання "Самопоміч" - Волинь є найактивнішою у cоціальній мережі Facebook з-поміж усіх парламентських партій, натомість ВО "Батьківщина" Волинь – найпопулярнішою.

Такими виявились результати аналізу Facebook сторінок парламентських партій за даними Громадянської мережі ОПОРА.

"Аналіз регіональних Facebook сторінок здійснювався за вісьмома критеріями: наявність сторінки на Фейсбуці, період активності сторінки, кількість підписників сторінки, кількість дописів, контент, кількість поширень дописів/лайків/коментарів, згадки про національних та місцевих політиків, тематика дописів. Моніторингом були охоплені сторінки у мережі Facebook волинських осередків політичних партій "Народний Фронт", "БПП "Солідарність", ВО "Батьківщина", "Об'єднання "Самопоміч", Радикальної партії Олега Ляшка та Опозиційний блок", – зазначила громадський консультант Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області Катерина Шарпата.

Представниця ОПОРИ розповіла також, яка партія найбільш активна у cоціальній мережі Facebook, а яка найбільш популярна, які теми найбільш поширені та які місцеві і національні політики найчастіше згадуються партіями у дописах.

"За даними, отриманими в результаті дослідження, першою волинську регіональну сторінку у мережі Facebook створила політична партія "Об'єднання "Самопоміч" - 29 вересня 2014 р. Натомість останньою з'явилась у соціальній мережі сторінка обласного осередку партії ВО "Батьківщина" – 11 травня 2016 р. Втім найбільше підписників зібрала якраз сторінка партії ВО "Батьківщина" – 7 799. Найменше – в політичної партії Опозиційний блок – 215. Сторінки інших партій мають таку кількість прихильників: Радикальної партії Олега Ляшка – 4 151, "Об'єднання "Самопоміч" – 1 375, БПП "Солідарність" – 684, "Народний Фронт" – 310.

Найбільшу кількість дописів експерти знайшли на сторінці партії "Об'єднання "Самопоміч" – 1 954. На сторінках БПП "Солідарність" та ВО "Батьківщина" розміщено 1 107 та 1 101 допис відповідно. Регіональні сторінки Радикальної партії Олега Ляшка та партії "Народний Фронт" налічують 234 та 227 дописів відповідно. Найменша їх кількість на сторінці Опозиційного блоку – 115.

Якщо говорити про контент, то найчастіше на сторінках партій знаходимо дописи-репости з інших сторінок мережі Facebook чи сайтів, рідше – фото- та відеодописи, а найменше можна зустріти текстових дописів без використання фото, відео та інших візуальних засобів. Так, якщо брати до уваги репости, то лідером за їх поширенням є БПП "Солідарність" (90 % від усіх дописів). Фотодописів найбільше на сторінці ВО "Батьківщина" (62 % ). Відеодописи найчастіше зустрічаються на сторінці Радикальної партії Олега Ляшка (17 %). Дописи іншого формату найчастіше можна зустріти на сторінці партії "Народний Фронт" (15 %).

Підписники (виборці) найчастіше долучаються до комунікації на сторінках політичних партій шляхом поширення, коментування та уподобання розміщених дописів. Тому ОПОРА проаналізувала ці показники також. Зокрема, найбільше поширених дописів знаходимо на сторінці ВО "Батьківщина" - 2 594, найменше – на сторінці Радикальної партії Олега Ляшка – 40. Якщо говорити про уподобання та коментарі, то їх найбільше на сторінці "Об'єднання "Самопоміч" - 8 618 та 254 відповідно, найменше – на сторінці "Народного Фронту" - 215 та 8.

Одним із компонентів дослідження є згадки національних та місцевих політиків у дописах на сторінках політичних партій. Так, політичні партії ВО "Батьківщина", "Об'єднання "Самопоміч", Радикальна партія Олега Ляшка та Опозиційний блок найчастіше згадують у дописах національних партійних лідерів, а політичні сили "Народний Фронт" та БПП "Солідарність" – місцевих політиків.

Проаналізували представники ОПОРИ і тематику дописів на сторінках партій. В результаті дослідження було визначено ТОП-5 тем. Зокрема найчастіше на сторінках партій можна побачити дописи, що стосуються соціальної сфери, економіки та промисловості, теми війни та АТО, ОТГ та результатів виборів, а також критики влади. Остання тема, щоправда, не відноситься лише до риторики БПП "Солідарність".

На завершення представниця ОПОРИ запропонувала представникам політичних сил кілька рекомендацій щодо покращення їхньої комунікації з виборцями через соціальні мережі:

1. У дописах на сторінці Facebook звертатись більше до виборців, ніж робити репости з інших сторінок та сайтів.
2. Окремим політичним силам – попрацювати над залученням ширшої аудиторії до своїх регіональних сторінок.
3. Спонукати виборців до коментування дописів.
4. Окремим партіям – на регіональних сторінках поширювати більше інформації місцевого значення і, навпаки, скоротити контент національного рівня.

Надрукувати
мітки:
коментарів