Поділитись:

Дощі завадили врожаю: волиняни можуть перевірити зерно на хвороби

Субота, 18 серпня 2018, 14:21
Дощі завадили врожаю: волиняни можуть перевірити зерно на хвороби

Рясні затяжні дощі перешкоджали в Україні проведенню обмолоту зернових колосових культур. Запізнілі терміни збирання сприяли появі та розвитку хвороб на зернових культурах.

Про це повідомляє Держпродспоживслужба на Волині.

Зокрема значних втрат урожаю пшениці озимій завдають хвороби, серед яких значним поширенням вирізняються сажкові захворювання, септоріоз листя і колоса, фузаріоз колоса, альтернаріоз, оливкова і снігова пліснява, чорний плямистий та базальний бактеріози, вірусні хвороби. Відтак пшениця потребує постійного контролю й захисту.

Фузаріоз викликає гостре захворювання під назвою "п'яний хліб". Потрапляючи всередину зерна, міцелій фузаріума утворює токсин – фузарин. Зерно стає отруйним, борошно із такого зерна є токсичним, споживання його в їжу може викликати важке захворювання септичною ангіною, яке дуже небезпечне для здоров'я людини. Таке зерно може викликати отруєння тварин.

Саж­кові хво­ро­би несуть подвійну шкоду агровиробникам: вони не лише скорочують густоту посівів пшениці, а й замість зерна у колосі дають утворену спорову масу. Ура­жені про­ро­ст­ки пше­ниці ози­мої уповільню­ють свій ріст і роз­ви­ток, ча­с­ти­на їх ги­не, внаслідок чо­го зни­жу­ють­ся схожість і гу­с­то­та посівів.

За роз­вит­ку стеб­ло­вої саж­ки хворі рос­ли­ни да­ють уп'яте­ро мен­ший уро­жай ма­си, змен­шується про­дук­тив­на ку­щистіст. Кар­ли­ко­ва саж­ка шкід­ливіша за твер­ду. Ура­жені посіви май­же не фор­му­ють уро­жай. Летуча сажка дуже шкідлива. Уражені рослини не плодоносять. Несприятливих погодних умов для сажкових хвороб не існує, адже завдяки своїй формі паразитизму вони зберігаються або як грибниця у інфікованих тканинах культури-живителя, або як спочиваюча грибниця у зернах пшениці, заражених інфекцією.

Оливкова плісень уражує пшеницю та інші злаки. Особливо інтенсивно розвивається за вологої погоди у період достигання хлібів. Частіше проявляється на стеблах, колоссі, зерні та старіючих листках, на яких утворюється оливково-чорний, бархатистий щільний наліт у вигляді дернинок. При запізненні зі збиранням хлібів у вологу погоду хвороба швидко поширюється і спричиняє почорніння всієї надземної маси рослин. Сильне ураження насіння може бути причиною зниження його схожості.

За даними спеціалістів управління фітосанітарної безпеки станом на 3 серпня 2018 року твердою сажкою уражено 1 %, летучою сажкою – 0,3 %, фузаріозом – 5,2 %, оливковою плісенню – 80 % незібраних обстежених площ озимої пшениці.

Волинські аграрії для визначення наявності сажкових та інших захворювань в зерні можуть звернутися до ДУ "Волинська обласна фітосанітарна лабораторія", яка розташована в с. Зміїнець, вул. Ліскова,1.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: НА ВОЛИНІ ХЛІБ ЗДОРОЖЧАЄ НЕЗАЛЕЖНО ВІД УРОЖАЙНОСТІ

Надрукувати
мітки:
коментарів
24 квітня 2024
23 квітня 2024
20 квітня 2024
09:09
19 квітня 2024