Поділитись:

Волинь побила рекорд зі здорожчання сметани

Четвер, 06 вересня 2018, 12:50
Волинь побила рекорд зі здорожчання сметани

Експерти асоціації постачальників торговельних мереж проаналізували, як змінилися ціни за рік на соціальні продукти і визначили регіони, у яких темпи зростання найбільші або зниження були найменші.

У цьому негативному рейтингу лідерами є Донецька, Закарпатська та Чернівецька області, у яких відбулось найбільше зростання – по 3 позиції продуктів у кожній. По дві – у Запорізькій, Київській, Луганській, Рівненській областях і місті Києві. По одному рекорду встановлено у Волинській, Миколаївській, Тернопільській і Черкаській областях. Про це повідомляє генеральний директор і засновник Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

Волинська область встановила рекорд з подорожчання сметани – на 38 %, тоді як в Україні вартість цього продукту збільшилась на 16 %. За 12 останніх місяців середня зарплата в регіоні збільшилась на 26 %.

Донецька область установила три антирекорди за рік. Бройлер в Україні зріс на 6 %, а в Донецькій області на 26 %. Рис у середньому по країні за рік подорожчав на 27 %, а на Донеччині на 44 %. Сир в середньому знизився на 5 %, тоді як в області піднявся на 11 %. Для порівняння, середня заробітна плата зросла в регіоні за цей час на 24 %.

Закарпаття також показує значне зростання вартості продуктів на фоні збільшення показника середньої заробітної плати три роки поспіль вищого за середній по країні. Тому коли яловичина в Україні показала +17 % за останні 12 місяців, то в регіоні +34 %. Пшеничне борошно додало в країні 5 %, а в Закарпатській області 28 %. Буряк в середньому подорожчав на 70 %, а в області на 172 %. Середня зарплата за останній рік на Закарпатті додала 26 %.

Чернівецька область. Сало має в Україні середній показник зростання вартості 40 % за останній рік, а в області відбувся стрибок одразу на 77 %. Варена ковбаса в країні подорожчала на 28 %, а на Буковині на 55 %. Соняшникова олія: Україна +5 %, Чернівецька область +14 %. Річне зростання середньої зарплати відбулось в регіоні на 23 %.

На Запоріжжі білий хліб додав за рік 42 %, а в Україні 28 %. Курячі яйця: Україна +100 %, Запорізька область +136 %. Середня заробітна плата зросла в області за рік на 24 %.

Київська область в рейтингу відзначилась макаронами та гречкою. Макарони додали в середньому по країні 59 %, а на Київщині 95 %. Політпродукт – гречка подешевшала в Україні на 26 % за дванадцять місяців, а в області здешевлення відбулось всього на 2 %. Річне зростання показника середньої зарплати становило в регіоні 27 %.

Луганщина. Вершкове масло в Україні стало дорожче на 27 %, а в регіоні на 50 %. Молоко в країні має вартість на 30 % вище порівняно з минулим роком, а в Луганській області на 60 %. Заробітна плата за останній рік зросла в регіоні на 32 %.

У Києві річне зростання вартості чорного хлібу відбулось на 69 %, тоді як в Україні на 37 %. За той же час цукор подешевшав в Україні на 9 %, тоді як у столиці подорожчав на 9 %. Середня зарплата підвищилась за рік в Києві на 21 %.

Рівненська область. Картопля: Україна в середньому +5 %, Рівненська область +44 %. Капуста за рік стала коштувати в країні менше на 8 %, тоді як на Рівненщині ціна зросла на 13 %. Середня заробітна плата продемонструвала зростання за останній рік на 25 %.

На Черкащині свинина стала дорожче за рік на 27 %, тоді як в Україні на 17 %. Середня зарплата за цей самий час зросла в області на 22 %.

Річне зростання ціни на моркву відбулось на Миколаївщині на 213 %, у той час коли в середньому по країні вона стала дорожче на 137 %. Середня заробітна плата стала більше за рік на 22 %.

Тернопільщина. Цибуля подешевшала в Україні в середньому на 32 %, а в регіоні цінник показав лише -15 %. Зростання середньої зарплати за цей час відбулось на 28 %.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: НА ВОЛИНІ ЗА РІК ХЛІБ ЗДОРОЖЧАВ НА 16%

Надрукувати
мітки:
коментарів