Поділитись:

На нововолинську шахту приїхали "люди в чорному" (фото)

Понеділок, 10 вересня 2018, 12:02
На нововолинську шахту приїхали

Близько 30 людей, які прибули зранку на шахту №9 "Нововолинська", представилися приватною охоронною фірмою та надали договір, який уклали з в.о. генерального директора ДП "Волиньвугілля" Андрієм Пилипюком.

Голова незалежної профспілки шахти №9 "Нововолинська" Василь Гура повідомив, що зранку до його будинку приїхали правоохоронці, показали посвідчення СБУ, – пише Буг.

"Просили надати пояснення з приводу кримінального провадження, не пам'ятаю якого, в якості свідка. Я пояснив ситуацію, викликав поліцію, та сказала, що підстав для протоколу немає. Правоохоронців СБУ цікавило, де я зберігаю протоколи незалежної профспілки та який їхній зміст. Відповіді на це не дав, посилаючись на закон про профспілки. Після дачі показів приїхав на шахту", – зазначив Гура.

На нововолинську шахту приїхали

Голова профспілки розповів, що підходив до невідомих людей в чорному, йому показали договір, який укладений з Пилипюком і приватною охоронною фірмою.

Пилипюк неодноразово чув на зустрічах, що його "поб'ють" та "повішають", тому через побоювання прибув на копальню разом із охоронцями, як вдалося почути в коментарі журналістам.

Наразі тривають збори колективу. Гура перед шахтарями розповів, що в суботу, 8-го вересня, мав зустріч з Андрієм Венгрином, якого називають "смотрящим". Той просив, щоб Гура "відійшов та не заважав".

На нововолинську шахту приїхали

Пилипюк же вимагає від директора 9-ї Володимира Юрківа надати пояснення, чому не виконуються накази Міністерства енергетики та вугільної промисловості щодо передачі балансів та статуту шахти новоствореному, поки що тільки на папері, відокремленому ДП "Шахта №9".

Зарплату шахтарям не виплачують. І як пояснив в п'ятницю, 7-го весерня, Пилипюк в коментарі журналісту "БУГу", грошей на її виплату немає.

"Грошей немає. Гура своїм розпорядженням заборонив вантажити вугілля, хоч профспілки не мають таких повноважень. Місяць не вантажили, потім дозволили. Вони кажуть, що не надавали вагони. Та коли вагони постачали, то вугілля шахта не давала, потім просто відмовилися через такі дії профспілок. Венгрін не хоче брати вугілля на "УНП" з 9-ї, він відмовився. А це єдина фірма, де давали предоплату та брали вугілля за більшою ціною. На "Держвуглепостач" з шахт "Волиньвугілля" ми не даємо вугілля, бо там немає передоплати, а ще попередні керівники заборгували перед ними 70 мільйонів. Не думаю, що "Держвуглепостач" надасть кошти з реалізованого вугілля, вони просто заберуть їх на борги. 9-та так хоче бути незалежною від Пилипюка, то нехай самі шукають, куди відправляти вугілля. Танчев розробив новий статут, в нього внесли зміни у Міністерстві, згадування про наказ №550 немає. Так нехай собі далі працюють без мене, ніхто не планує закривати шахту", – розповів Пилипюк.

На нововолинську шахту приїхали

Сьогодні ж Пилипюк повідомляє, що "вибив" гроші на виплату заборгованості за липень: 75 % промисловій та 100 % непромисловій групі.

Нагадаємо: ще 30-го листопада 2015-го року Міністерство вугільної промисловості та енергетики, керуючись розпорядженням Кабінету Міністрів України від 08.07.2015 № 696-р "Про ліквідацію деяких збиткових вугледобувних підприємств" видало наказ № 550 "Про створення ДП "Шахта № 9 "Нововолинська" шляхом виділу" чинного ВП "Шахта № 9 "Нововолинська" зі складу "Волиньвугілля".

На виконання цього наказу, починаючи з 2016 року, на копальні неодноразово розпочиналася процедура реорганізації. Щоразу не вдавалося довести її до кінця через принципову позицію колективу, який побоюється закриття шахти.

На нововолинську шахту приїхали

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У ПОЛІЦІЇ ПРОКОМЕНТУВАЛИ "ЗАХОПЛЕННЯ" НОВОВОЛИНСЬКОЇ ШАХТИ

Запевняють, що шахта №9 "Нововолинська" отримає ліцензію на видобуток вугілля та працюватиме як окреме підприємство. 3-го вересня гірники шахти №9 "Нововолинська" відмовилися приступати до роботи, вимагаючи виплатити заробітну плату за липень та серпень. 7-го вересня на п'ятий день від початку протестних акцій колектив шахти №9 "Нововолинська" вирішив тимчасово приступити до роботи.

Нововолинська шахта припиняла роботу і в серпні. Шахтарі ніяк не можуть добитися виплати зарплат.

Надрукувати
мітки:
коментарів