Поділитись:

До Ковеля хочуть приєднатися дві сільради

Середа, 19 вересня 2018, 14:32

Попри незрозумілу ситуацію з призначенням виборів у дев'яти новоутворених ОТГ, яку спричинила горезвісна постанова ЦВК від 9 серпня 2018 року, децентралізаційна реформа на Волині триває.

Наразі основний акцент зроблено на створення об'єднаних територіальних громад із центрами в містах обласного значення, де процедура приєднання не передбачає проведення виборів, – інформує Волинське регіональне відділення Асоціації міст України.

Як повідомлялося раніше, найвигідніше становище щодо створення міської ОТГ, серед чотирьох волинських міст обласного значення, у Ковеля. На сьогодні зацікавленість у спільному господарюванні з ним виявила Білинська сільська рада, що у Ковельському районі, і не проти таких перспектив і Ружинська, що у Турійському районі.

Наміри жителів трьох сіл озвучила Ружинський сільський голова Галина Дишлюк, під час виїзної консультації з якою до Ружина приїхали Валентин Малиновський, Василь Гром і Тамара Зубенко, консультанти Офісу реформ, який діє при Волинському РВ Асоціації міст України (АМУ) в межах проекту "ПУЛЬС" за підтримки USAID.

Галина Степанівна зауважила, що хоч їхня сільрада відповідно до Перспективного плану розвитку територій громад Волинської області віднесена до Турійської ОТГ, своє майбутнє жителі сіл Городилець, Ружин та Клевецьк бачать у Ковельській міській ОТГ. Одні з основних причин їхнього вибору перспективи Ковельської ОТГ стати однією з найпотужніших не лише на Волині, але й в Україні, а ще, місто залізничників – центр госпітального округу.

Окрім того, Городилець – це вже фактично Ковель: чимало місцевих там працює, діти відвідують дитсадки та школи, а містяни зводять у селі будинки. Манни небесної після приєднання вісім сотень жителі Ружинської громади не чекають, кажуть, що багато не хочуть: нормальну дорогу від траси до сіл, щоб маршрутка з Ковеля регулярно курсувала, а місцевим старшокласникам, а їх якихось півсотні, знайшлося місце у міських школах, бо початкова – у них є.

Натомість у сільради непогане придане – до кінця року в сільській скарбниці буде мільйон гривень, є чимало землі, гарно збережена інфраструктура, немає черги в дитсадки, після приєднання п'ять років отримуватимуть близько мільйона інфраструктурної субвенції.

Підтримують таке рішення громади й консультанти проекту "ПУЛЬС", і щоб більше присутні на зустрічі впевнилися у своїй правоті Василь Гром, консультант з бюджетних питань, показав їм презентацію "Модельні варіанти об'єднання Ружинської сільської ради" та цифрами підкріпив правильність обраного децентралізаційного курсу.

Валентин Малиновський, консультант з правових питань порадив розпочинати процес приєднання вже, але спершу заручитися підтримкою очільника Ковеля на спільне господарювання. Втім, процес приєднання дещо затягнеться, бо Ружинську сільраду потрібно вивести зі складу Турійської ОТГ і врахувати до Ковельської. Лише після цього остаточно розпочнеться процедура приєднання. Зважаючи на такі нюанси, на думку експертів-"ПУЛЬСовиків" сільраду до Ковеля приєднають не раніше 2019 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: СЕЛА ВІДМОВЛЯЮТЬСЯ ОБ'ЄДНУВАТИСЯ ІЗ РОЖИЩЕМ

Надрукувати
мітки:
коментарів
16 березня 2024
19:45
15 березня 2024
21:03