Поділитись:

Луцьк міг би бути бурштиновою столицею, – депутат Волиньради (відео)

Четвер, 20 вересня 2018, 14:50

В Україні, зокрема й на Волині, досі не легалізували видобуток бурштину, тому що владі це не вигідно.

Про це заявив голова фракції Радикальної партії Олега Ляшка в обласній раді Юрій Ройко в програмі "Відкрита влада: Область".

Постійна комісія обласної ради з питань екології, раціонального використання природних ресурсів вирішила погодити Державному підприємству "Українська геологічна компанія" надання надр у користування з метою геологічного вивчення родовищ руди міді саморобної в межах Ратнівського рудного поля, що знаходиться у Ратнівському та Камінь-Каширському районах Волинської області. Це рішення буде розглянуте на черговій сесії Волинської облради 21 вересня 2018 року.

Зі слів Юрія Ройка, геологічна розвідка буде коштувати цьому підприємству близько 80 мільйонів гривень, що суттєво поповнить бюджет. У зв'язку з цим депутат згадав і підприємство "Волиньприродресурс", яке ніяк не може отримати дозвіл на роботи, і, відповідно, область втрачає можливість отримати додаткові кошти.

"Я глибоко переконаний, що там наверху не вигідно комусь приймати той самий закон, назвемо умовно його "Про бурштин". Він вже пилиться у Верховній Раді три роки", – зазначив депутат.

Голова фракції УКРОП в обласній раді Вячеслав Рубльов додав, що це стосується не тільки бурштину, а й інших родовищ – міді, торфу. Бюджетоутворююче ідприємство не отримує землі, мусить зменшувати обсяги виробництва, тому що нові торфові площі не дають навіть підготувати.

"Так чому ми це робимо? Ми хочемо, щоб ці люди, які в Маневицькому районі, які сьогодні отримують середню заробітну плату більше 7 тисяч гривень, щоб вони виїхали, а ми, як завжди, порізали на металобрухт, продали і далі сиділи?" – зауважив депутат.

Зі слів Рубльова, в Житомирській області приватна компанія успішно працює.

"А якщо це стосується комунального підприємства. яке б наповнювало бюджет області, воно буде стояти. Я думаю, нинішня влада не дасть нормально функціонувати цьому підприємству і не дадуть Волинській області розвиватися", – додав він.

На думку голова фракції "Свобода" в обласній раді Анатолія Вітіва, вони показали владі, де можна заробити. Таке підприємство, як "Волиньприродресурс", могло би щось реально зробити, натомість влада, яка би мала сприяти наповненню бюджету, його тормозить.

"Це не значить, що бурштин не добувається. Бурштин, звісно, добувається... В Польщі цілі вулиці бурштину. Як він туди потрапляє?", – зауважив Анатолій Вітів.

Депутат додав, що той закон, який би мав регулювати ці взаємовідносини, не приймається. Комунальні підприємства блокуються, бюджет не отримує коштів.

"Хтось отримує надприбутки, а втрачає громада", – сказав він.

Вячеслав Рубльов висловив сподівання, що до можновладців колись дійте те, потрібно дати можливість наповнювати бюджети природними ресурсами, їхнім добуванням і переробкою.

"Чому бурштинові столиці роблять в Польщі? Хіба Луцьк не міг би бути бурштиновою столицею? Тут би туристів були мільйони. Тут би попит був, робочі місця. І люди не втікали б звідси", – зауважив він.

Юрій Ройко вважає, що якщо не легалізувати роботу видобувних підприємств на Волині, то тут може скластися така ж ситуація, як у Рівненській і Житомирській областях, де створені воєнізовані формування по 300-400 людей, а поліція боїться в ліс зайти.

"Ми прийняли вольове рішення створити це підприємство, нам банально не дають працювати... Все чітко "прокришовано", вертикаль працює, потоки йдуть... Для чого щось міняти, якщо в них все комфортно, все класно?" – резюмував він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "ВОЛИНЬПРИРОДРЕСУРСУ" ОСТАТОЧНО ЗАБОРОНИЛИ КОПАТИ БУРШТИН У МАНЕВИЦЬКОМУ РАЙОНІ

Надрукувати
мітки:
коментарів