Поділитись:

"Страх бути українцем", – історик про події у Сагрині і "закиди" польського воєводи

П'ятниця, 21 вересня 2018, 14:00
«Страх бути українцем», – історик про події у Сагрині і «закиди» польського воєводи

Голова Українського товариства в Любліні Григорій Купріянович прокоментував скандал, який розгорівся 8 липня під час відзначення річниці трагедії у Сагрині.

Про це інформує Польське радіо.

За інформацією товариства, Купріянович тоді заявив, що православні українці, які там проживали у 40-х роках минулого століття, були вбиті поляками. Люблінський воєвода Пшемислав Чарнек звинуватив доктора Григорія Купріяновича у зневажанні польського народу та подав заяву у прокуратуру. Воєвода назвав подію у Сагрині провокацією. Згодом польський Інститут національної пам'яті відмовився розпочинати розслідування проти голови Українського товариства в Любліні Григорія Купріяновича за заявою Люблінського воєводи.

Григорій Купріянович наголосив, що люблінський воєвода розв'язав антиукраїнську облаву, яка нагадує найчорніші періоди націоналістичних переслідувань у ІІ Речі Посполитій. Історик додає, що на Люблінщині травму від того, що ти українець, ніколи не було повністю подолано. Слова воєводи інтерпретують однозначно: ми маємо боятися, тихо сидіти і уникати громадського простору, – каже історик.

Пан Купріянович підкреслив, що заяви Пшемислава Чарнека вибудовують дуже поганий клімат у взаєминах між Польщею та Україною. Обурливими для нього є також слова Чарнека про учасників цих заходів, які нібито є українцями-націоналістами, котрі несуть загрозу. "Це нерозумні слова", – сказав Григорій Купріянович і додав: складається враження, що польську закордонну політику щодо України формує люблінський воєвода.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: САВЧЕНКА І ПАЛИЦЮ ПРОСЯТЬ ЗАХИСТИТИ УКРАЇНЦЯ, ЯКОГО ПОЛЯКИ ЗВИНУВАЧУЮТЬ У "ЗНЕВАЗІ"

Надрукувати
мітки:
коментарів