Поділитись:

Увага, шахраї: волинянам розповіли, як не потрапити на гачок

Понеділок, 01 жовтня 2018, 20:02

Упродовж восьми місяців 2018 року на території міста Луцька та Луцького району зареєстровано понад 400 кримінальних проваджень за фактами різноманітних шахрайств.

Про це повідомляє Луцька місцева прокуратура.

Чи не щодня до органів поліції, що знаходяться під територіальною юрисдикцією місцевої прокуратури, надходять повідомлення потерпілих громадян, які через шахрайські дії невідомих осіб позбулися своїх заощаджень.

Продаж та купівля товарів через мережу Інтернет

Розміщуючи оголошення про продаж речей у мережі Інтернет, громадяни ризикують, що їм зателефонує покупець, справжнім наміром якого буде не купівля товару, а заволодіння коштами продавця. Щоб не викликати підозру, такі шахраї розпитують про характеристики товару, просять зробити знижку та іншим чином входять у довіру. Після психологічної обробки злочинці висловлюють намір переказати продавцю гроші, пропонують взяти банківську платіжну картку та переконують, що для того, аби отримати переказ, її необхідно вставити у банкомат чи термінал самообслуговування. Далі, за вказівками злочинців, потерпілий називає зміст смс-повідомлень нібито із кодами підтвердження банківських операцій і шахраї знімають із його рахунку усі наявні кошти.

Так само спритники охоче приймають завдатки, оплату частинами чи у повному розмірі за виставлений ними на продаж товар, якого взагалі може не існувати.

Шахраї проводять вибірку товарів, які користуються підвищеним попитом, і зазначають на них привабливо низьку ціну. Популярним у мережі способом шахрайства є продаж неіснуючого товару вартістю декілька гривень. Ошукана особа, вважаючи завданий збиток дріб'язковим, не звертається до правоохоронців. Проте для зловмисника кількість невеликих надходжень в результаті складається у кругленьку суму.

"Вирішення проблем з правоохоронними органами"

Непоодинокі випадки дзвінків, у яких шахраї повідомляють потерпілому про те, що його близькі родичі, знайомі, друзі стали учасниками злочинних дій і затримані працівниками поліції. Здебільшого телефонний дзвінок лунає серед ночі, аби людина ще не чітко усвідомлювала, що відбувається, при цьому зловмисники імітують голос людини, яка начебто потрапила в біду. Вони повідомляють, що існує можливість залагодити ситуацію, щоб уникнути передбаченої законом суворої відповідальності, і вимагають передати особисто, переказати чи залишити у визначеному місці значну суму грошових коштів. На роздуми злочинці майже не залишають часу і наполягають на негайному прийнятті рішення про порятунок близьких
від неіснуючої загрози.

"Дзвінок щастя"

Зловмисник у телефонній розмові повідомляє абоненту про виграш ним цінного призу – коштовного мобільного телефону, золотих прикрас, побутової техніки, автомобіля. Єдиною простою умовою для отримання призу є придбання карток поповнення абонентського рахунку на певну суму, розмір якої залежить від виграної речі. Під впливом емоцій від гарної новини потерпілі поспішають до найближчого пункту продажу скретч-карток, стирають захисне покриття і легковажно диктують код поповнення зловмиснику, який після отримання бажаного вимикає телефон і знищує сім- карту, з якої відбувалось з'єднання.

"Дзвінок з банку"

Щоб не викликати підозри, шахраї телефонують з міських номерів фіксованого зв'язку з кодом, приміром, 056, який відповідає Дніпропетровській області, де знаходиться центральний офіс одного з банків. Шахраї називаються представниками служби безпеки фінансової установи. Під приводом перевірки і уточнення особистих даних, виявлення осіб, які причетні до фінансування тероризму і сепаратизму в України, скасування неіснуючих банківських операцій чи "хакерської атаки" на рахунок потерпілих злочинці випитують у них реквізити банківських карток та зміст смс-повідомлень, які надходять клієнтам. Отримавши необхідну інформацію, перераховують наявні на карткових рахунках гроші собі.

Усі ці дії містять ознаки складу злочину, передбаченого статтею 190 (шахрайство) Кримінального Кодексу України.

Тож, аби не стати черговою жертвою шахраїв, Луцька місцева прокуратура вкотре застерігає громадян не робити поспішних вчинків та дотримуватися елементарних правил безпеки, а правоохоронці зроблять усе, аби знайти та покарати зловмисника.

Отож, місцева прокуратура рекомендує:

  • при виборі товарів через мережу Інтернет в жодному разі не здійснюйте оплату чи передоплату за товар шляхом перерахунку безготівкових коштів, а замовляйте товар з доставкою у відділення кур'єрських служб (Нова пошта, Укрпошта тощо), і тільки після огляду замовленого товару здійснюйте оплату їх вартості;
  • в жодному разі не повідомляйте нікому свої персональні дані та реквізити своїх банківських рахунків, адже працівники банківських установ не проводять жодних операцій у телефонному режимі. Якщо про проблеми з рахунком повідомляє телефоном "банківський працівник", зателефонуйте у банк та з'ясуйте ситуацію;
  • у випадку продажу товару не повідомляйте в оголошеннях зайвої особистої інформації, лише номер картки, на рахунку якої не повинно бути жодних коштів, а ще краще просіть надіслати гроші готівкою на поштове відділення;
  • якщо ви загубили мобільний або сім-карта перестала працювати, відразу ж заблокуйте прив'язані до цього номеру телефону банківські картки;
  • ніколи не відчиняйте двері незнайомцям та нікому не показуйте, де зберігаєте гроші;
  • у разі повідомлення про затримання родича поліцією, телефонуйте до родича, аби все з'ясувати;
  • роз'яснюйте своїм дітям, що не слід розмовляти з незнайомими людьми, а також давати незнайомим цінні речі, зокрема мобільні телефони.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "КОВЕЛЬСКИЙ ПРОКУРОР" ПРОСИВ ГРОШЕЙ В ПІДПРИЄМЦІВ, БО "ПОТРАПИВ В ДТП"

Надрукувати
мітки:
коментарів
26 березня 2024
20 березня 2024
19 березня 2024
14 березня 2024
12:26
14 лютого 2024
07 лютого 2024
29 січня 2024
13 грудня 2023
12 грудня 2023