Поділитись:

Спроможні та з грошима: один день з життя Павлівської ОТГ (фото)

Четвер, 04 жовтня 2018, 18:20

Нині ті села, які не захотіли приєднуватися до Павлівської ОТГ раніше, тільки заздрісно спостерігають за тим, як в цій громаді кипить робота та бурлить життя.

Під час прес-туру для журналістів, організованого Волинським регіональним відділенням Асоціації міст України в рамках проекту "ПУЛЬС", вдалося познайомитися з людьми, які розбудовують свою громаду, та на власні очі побачити, яке воно – життя після об'єднання.

Села, які побоялися доєднуватися, заздрісно дивляться на роботу Павлівської ОТГ

Застати на місці голову Павлівської сільської ОТГ Андрія Сапожника не вдалося, бо поїхав до голови Волинської ОДА вирішувати питання щодо завершення ремонту в одному із сіл об'єднання.

Натомість нашим гідом Павлівською ОТГ була заступниця сільського голови Ніна Петренко, яка ще до об'єднання була головою Павлівської сільради. З її слів, ще у 2015 році було розуміння, що варто рухатися в напрямку об'єднання, мовляв, хто перший – той на коні.

Павлівська сільрада найкраще підходила під центр, і, за перспективним планом, до них мали доєднатися 14 сільрад. Втім чотири села засумнівалися щодо такої перспективи, а сім сміливих доєдналися і, як вже говорять зараз, не шкодують про це.

Заступниця сільського голови Ніна Петренко><span class=Заступниця сільського голови Ніна Петренко

Павлівська сільрада була утворена як об'єднанна громада 18 грудня 2016 року, коли вже були призначені вибори ОТГ. У січні 2017 році вони одразу вступили в прямі бюджетні відносини з державою. Ніна Петренко пригадує, що до об'єднання Павлівська сільрада оперувала бюджетом 700 тисяч гривень в рік, за які нічого не можна було зробити, а після об'єднання бюджет був 37 мільйонів гривень, а вже цього року – 43 мільйони гривень.

"Раніше сільрада дивилася, хто не сплатив податки, і нічого не могла зробити, а зараз ми постійно в русі, в динаміці, в роздумах, що ж це ще треба відремонтувати, де залучити кошти і так далі", – розповіла Ніна Петренко.

Після переїзду сільради сюди, ймовірно, заселять бібліотеку><span class=Після переїзду сільради сюди, ймовірно, заселять бібліотеку

Так, в перший рік існування ОТГ вони отримали 4,2 мільйона інфраструктурної субвенції, яку відразу пустили в справу. Андрій Сапожник запропонував не вкладати ці кошти лишень в одну Павлівку, а справедливо розподілити її поміж селами громади.

За ці кошти встигли зробити чимало. Для прикладу, купили трактор, в селі Жашковичі провели капремонт фельдшерсько-акушерського пункту, облаштували опалення в будинку культури, відремонтували амбулаторію в Старопорицьку, спрямували кошти на капремонт школи в селі Риковичі, в Топилищах провели реконструкцію навчального закладу, в Переславичах за 230 тисяч гривень облаштували систему опалення і встановили одну котельню, яка працює на торфобрикетах, для школи, клубу та адмінприміщення, що дозволило зекономити кошти.

Потрохи ремонтують і дороги між селами Павлівської громади та встановлюють освітлення.

Зі старої зупинки вийшов непоганий центр безпеки><span class=Зі старої зупинки вийшов непоганий центр безпеки

В ХІХ столітті тут був банк, в ХХІ - буде сільрада та ЦНАП Павлівської ОТГ><span class=В ХІХ столітті тут був банк, в ХХІ - буде сільрада та ЦНАП Павлівської ОТГ

З розваленої зупинки – центр безпеки, із занедбаної будівлі банку ХІХ століття – адмінприміщення сільради та ЦНАП

До речі, в Павлівці громада навела лад на старій та занедбаній зупинці, яка чимало років руїною сіріла в центрі села. Нині її відремонтували, зробивши там центр безпеки, де знаходиться дільничий та розміщені інформаційні стенди, присвячені подіям громади.

Навпроти центру безпеки, через дорогу, теж кипить робота в двоповерховій будівлі. Ніна Петренко пояснює: в ХІХ столітті в цій будівлі був банк, потім універмаг, а згодом вона просто стояла пусткою й занепадала. Тому громада вирішила врятувати його, реконструювавши під адмінприміщення та ЦНАП.

Сергій Фіть><span class=Сергій Фіть

В пожежному депо><span class=В пожежному депо

Пожежне депо і кольорова школа

Хоча споглядання чужої праці – це те, на що можна дивитись вічно, однак Ніна Петренко запропонувала заїхати в їхнє пожежне депо, де на нас уже чекав відповідальний за цивільну оборону та надзвичайні події в громаді Сергій Фіть.

Сергій Фіть розповідає, що задача місцевої пожежної охорони мінімальна – привезти воду на місце пожежі і, за необхідності, надати першу медичну допомогу, далі – справа за професійними вогнеборцями.

Павлівська ОТГ має свою пожежну автівку><span class=Павлівська ОТГ має свою пожежну автівку

Він також зазначив, що Павлівська громада планує брати участь спільно з польською громадою в проекті місцевих пожежних дружин. В рамках проекту будуть кошти з Євросоюзу, які пропорційно розподілятимуться між місцевими пожежними частинами.

Після знайомства із Сергієм Фітем та екскурсією пожежним депо ми рушили до села Старосілля.

В'їхавши в село, наш автомобіль занурився у затишні сільські вулички, обрамлені яскравими різнокольоровими садибами. Врешті біля найяскравішої будівлі села – школи – нас зустріла директор Мирослава Смирнова.

Директор Старосільської школи Мирослава Смирнова><span class=Директор Старосільської школи Мирослава Смирнова

Нова старосільська школа><span class=Нова старосільська школа

Це зараз ми застали сучасну і яскраву школу, а раніше тут стояла зруйнована будівля без вікон та дверей. Написавши проект і вигравши кошти Державного фонду регіонального розвитку, і цю будівлю вдалося врятувати. Тут зробили ремонт, утеплили дах, стіни, поставили два сучасних котли, зробили теплу підлогу.

Хол школи><span class=Хол школи

Ще один із класів старосільської школи><span class=Ще один із класів старосільської школи

В школі Старосілля поки  навчається 10 діток><span class=В школі Старосілля поки навчається 10 діток

Площу перед школою ще дооблагородять ><span class=Площу перед школою ще дооблагородять

Мирослава Смирнова розповіла, що нині тут навчається 10 школярів. Однак тенденція йде до збільшення. До нового року тут мають відкрити ще й дитячий садочок. До того ж в планах громади на майбутнє – відкриття інклюзивного центру, оскільки в ньому є потреба.

Стіл вчителя><span class=Стіл вчителя

Замість сільради Топилища – дитячий садочок

В селі Топилище на вулицях майже не видно людей – всі працюють в полі. Біля будинків лише юрби качок та гусей, і де-не-де можна було побачити господинь, які пораються по господарству.

Сюди ми заїхали не просто так, а на зустріч з в.о старости Олександром Приступою, який розповів, як приміщення сільської ради перетворюють у дитячий садочок. Нині це приміщення ще не завершене.

Олександр Приступа каже, що садочок треба, оскільки багато молоді лишилося в селі і чимало займається на землі фермерським господарством. Є й місцеві фермери, які знають, що таке соціально відповідальний бізнес і теж допомагають.

В.о. старости села Топилище Олександр Приступа><span class=В.о. старости села Топилище Олександр Приступа

Майбутній дитячий садочок в Топилищі><span class=Майбутній дитячий садочок в Топилищі

Садочок ще не завершений><span class=Садочок ще не завершений

"Дякуючи об'єднанню, ми виграли в тому, що в нас буде свій садочок", – гордо каже Олександр Приступа.

Неподалік майбутнього садочка в селі є Будинок культури та спортзал. Тут займаються спортом школярі і всі охочі місцеві жителі. Час від часу влаштовують і дозвілля – змагання з волейболу. Олександр Приступа пригадує, як свого часу з кожного двору зібрали по два мішки зерна, реалізували його, а за вилучені кошти самотужки відремонтували Будинок культури.

Тут є спортзал, актова зала та адмінприміщення><span class=Тут є спортзал, актова зала та адмінприміщення

Спортзал величезний><span class=Спортзал величезний

Люди зробили цю залу самотужки й за власні кошти><span class=Люди зробили цю залу самотужки й за власні кошти

Нині в цьому селі з колишньої сільради залишився староста та адміністратор, які почергово їздять в Павлівку і завозять документи. Селянам після об'єднання стало набагато легше, адже ЦНАП надає значно більше послуг, аніж сільська рада, і за багатьма довідками людям вже не треба їхати в район.

Олександр Приступа та виконавчий директор волинського регіонального відділення Асоціації міст України Богдан Самойленко><span class=Олександр Приступа та виконавчий директор волинського регіонального відділення Асоціації міст України Богдан Самойленко

Попрощавщись із паном Олександром, ми вирішили зробити підсумки вже на базі сільського клубу в Переславичах. В цьому селі, зі слів заступника сільської ради, живе чимало господарів, які дбають не лише про порядок біля своїх господарств, а й про те, щоб і село їхнє було чисте та охайне.

Охайні жителі села  Переславичі люблять охайність всюди><span class=Охайні жителі села Переславичі люблять охайність всюди

В затишному актовому залі села Переславичі за теплим чаєм та кавою Ніна Петренко ще раз коротко розповіла про те, як вони йшли до об'єднання, що вже встигли зробити, що роблять, що ще заплановано. Нині їхня ОТГ в процесі розширення. Адже поспостерігавши з неприхованою заздрістю за розвитком Павлівської громади, три села захотіли й собі доєднатися. Рішення про доєднання прийняла Милятинська, Колонська, Радовиченська сільради. Втім ЦВК ще не призначає виборів.

Під керівництвом Андрія Сапожника Павлівська ОТГ продовжує свій рух. Планів багато, але це не лякає громаду, "бо ж вони тепер багаті і з грошима". Свого часу ця громада, довго не роздумуючи, стрибнула в децентралізаційний потяг, бо вчасно зрозуміла: або тут і сьогодні вона буде рятувати занепадаюче українське село, або вже ніколи.

Довідково:

У складі Павлівської громади: Павлівка, Жашковичі, Завидів, Переславичі, Риковичі, Старий Порицьк, Топилище.

Читайте також:

Надрукувати
мітки:
коментарів