Поділитись:

Децентралізація на Волині: міжмуніципальне співробітництво допомагає вирішувати проблеми ОТГ

Субота, 06 жовтня 2018, 08:41
Децентралізація на Волині: міжмуніципальне співробітництво допомагає вирішувати проблеми ОТГ

Чимало проблем об'єднаних територіальних громад можна вирішити спільно за допомогою міжмуніципального співробітництва.

Про це детальніше розповів радник Волинського Центру розвитку місцевого самоврядування Петро Лавринюк, – інформує Волинський Центр розвитку місцевого самоврядування, який створений за підтримки Програми "U-LEAD з Європою" та Мінрегіону України.

Радник зазначив, що така практика є досить поширеною в Україні. Волинський ЦРМС постійно проводить тренінги, які покликані поглибити знання ОТГ про міжмуніципальне співробітництво.

Петро Лавринюк зауважив, що важливим для громад є питання пожежної безпеки, тим паче, що утримувати повноцінну пожежну станцію у кожній ОТГ важко. Кільком громадам разом було б легше утримувати повноцінну пожежну станцію із автомобілем і така б станція ефективніше змогла б реагувати на виклики. У такому випадку відбудеться і оптимізація витрат коштів громад.

Гостро стоїть питання забезпечення кадрами об'єднаних територіальних громад у земельній сфері, галузі містобудування та архітектури. Таких фахівців мало і вони вимагають відповідного рівня заробітної платні. Тому краще знайти одного хорошого спеціаліста у цій сфері, який би зміг допомагати кільком громадам, причому його робота було б дуже якісною.

Міжмуніципальне співробітництво може допомогти покращити якість секторальних реформ, наприклад, освіти та медицини. Зокрема, можна об'єднати зусилля громад для методичної роботи, наприклад, функціонування методичного відділу. Така практика діє в інших областях України. Нею можна скористатися для діяльності закладів позашкілля, наприклад, музичної чи художньої школи, де зможуть отримати освітні та культурні послуги діти із кількох громад.

Величезний потенціал співпраці громад можна використати і для покращення надання медичних послуг населенню ОТГ. Таким чином можна справді наблизити послуги до населення об'єднаних територіальних громад.

Проблеми громад у сфері ЖКГ і поводження із твердими побутовими відходами самостійно важко вирішити. "Досвід підказує, що разом простіше надавати послуги. Наприклад, це може бути спільне комунальне підприємство, яке може потурбуватися про роздільний збір сміття у кількох громадах", - зауважив радник із муніципальних послуг Петро Лавринюк.

Співробітництво громад вирішує і питання надання адміністративних послуг у громадах, адже ЦНАП може обслуговувати мешканців кількох ОТГ за допомогою віддалених робочих місць. У Волинській області у сфері надання адміністративних послуг громади тримають руку на пульсі. Відповідні консультації отримали та обмізковують різні варіанти у Цуманській, Павлівській, Шацькій, Дубівській, Любомильській об'єднаних територіальних громадах тощо.

Радник Волинського ЦРМС Петро Лавринюк закликав волинські громади активніше використовувати цей механізм співробітництва громад, адже це практичний інструмент для покращення послуг в ОТГ та економії коштів громади.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ОДИН ДЕНЬ З ГОЛОВНИМИ ДЕЦЕНТРАЛІЗАТОРАМИ ВОЛИНІ (ФОТО)

Надрукувати
мітки:
коментарів