Поділитись:

Повідомлення про викрадення дітей на Волині: звідки дзвін і чи правдивий він (відео)

Понеділок, 08 жовтня 2018, 11:35

Повідомлення про викрадення дітей заполонили соцмережі. Не виняток й Волинь.

Зокрема ще з літа у Фейсбуці час від часу з′являлася така інформація: "Вчора в Головні мало не викрали дві дитини... Їздять по районі чоловік з жінкою на машині з польською реєстрацією". Проте в поліції жодної заяви про викрадення немає, – йдеться в сюжеті ТСН.Тиждень за 7 жовтня.

"Чорний "Мерседес" автоматично посилає людей до ночі", – пояснив психолог Олександр Турченюк.

Він припускає, що такі фейки може поширювати якась людина для власної забави чи взагалі несвідомо. І це виявилося правдою.

Журналістам вдалося розшукати автора одного з таких повідомлень. Жінка розповіла, що перепостила інформацію, бо почула її від родичів. Біда в тому, що люди не розуміють, якої шкоди завдають, сіючи серед населення страх. Для телефонних хулаганів є кримінальна відповідальність, але за фальшиві повідомлення в соцмережах ніхто карати не буде. Проте їхні наслідки дуже серйозні. Таке розповсюдження інформації може бути цілеспрямованим.

"Таким способом дуже зручно сіяти паніку, викликати недовіру до державних інституцій, недовіру до поліції, до СБУ. Просто спекулювати на такій близькій темі, як діти", – зазначила Юлія Трестер, директор центру "Сприяння миру та безпеки дитини".

Науковці розповіли, що ця технологія працює насамперед з масовою свідомістю. Якщо вам тривалий час будуть постійно давати інформацію про злочини, зокрема масове викрадення дітей, спочатку ви будете залякані, а потім просто звикнете.

Отож, фахівці стверджують, що фейки – це реальна психологічна зброя. Це може піти на користь тим, хто із зовнішнього боку захоче впливати на перебіг подій в Україні, наприклад пов′язаних із виборчим процесом. Технологія ефективна, якщо таке й справді відбувається. Торік в Одесі добу шукали дев′ятирічного Андрія Єфімова. Дитину знайшли. А от шістнадцятирічну Діану Хріненко із Кіровоградщини, яка зникла півтора місяця тому, не знайшли й досі. Там же два роки не можуть знайти дванадцятирічного Іллю Макарова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЛУЧАНКА ХОТІЛА ВКРАСТИ В СУМАХ ДИТИНУ ДЛЯ ЖЕБРАКУВАННЯ

Надрукувати
мітки:
коментарів