Поділитись:

Радари TruCam: ручні чи автоматичні?

Вівторок, 09 жовтня 2018, 14:36

У законодавстві не прописаний порядок використання пристрою TruCam, яким з 8 жовтня 2018 року здійснюється контроль швидкісного режиму на українських дорогах.

Про це в мережі Facebook написав колишній поліцейський з Луцька Роман Корінь.

Нагадаємо: з 8 жовтня патрульні почнуть використовувати пристрої вимірювання швидкості TruCam.

Заступник начальника департаменту патрульної поліції Олексій Білошицький раніше повідомив, що використання TruCam не є автоматичною фіксацією правопорушень і що автоматична фіксація передбачає зовсім інший процес притягнення правопорушника до відповідальності.

Тож, якщо TruCam не є засобом автоматичної фіксації правопорушень, то, зазначає Роман Корінь, не зрозуміло, на якій підставі він використовується.

27 вересня 2018 року в Україні набув чинності новий закон про паркування. Ним запроваджено новий спосіб фіксації правопорушень, а саме – фіксація в режимі фотозйомки (відеозапису) за допомогою технічних засобів, що дають змогу здійснювати фотозйомку або відеозапис та функціонують згідно із законодавством про захист інформації в інформаційно-телекомунікаційних системах, однак даний спосіб фіксації стосується лише порушення правил зупинки, стоянки, паркування транспортних засобів.

"Під час дискусії з висококваліфікованими офіцерами НПУ (Національної поліції України, – "К.") я отримав посилання на ст. 40 ЗУ "Про національну поліцію"... І тут у мене вже виникають питання до наших законодавців, невже не можна використовувати однакову термінологію? Є ж ще ст. 251 КУпАП... Техзасоби фотозйомки та техзасоби з функцією фотозйомки, в т.ч., що працюють в автоматичному режимі... Як вони можуть працювати не в автоматичному режимі? – зазначає автор посту. – Відповідно до ст. 40 ЗУ "Про НП", на форменому одязі можна закріплювати лише автоматичну відео- /фототехніку... Якого ж милого ви не використовували їх на підставі даної статті усі минулі роки?"

Також Роман Корінь не знайшов порядок використання TruCam, окрім загальних норм, що регламентують діяльність поліції, зокрема документ, який стосується ДАІ, який використовується відповідно до Перехідних положень ЗУ "Про НП". Відповідно до документу, TruCam є "спеціальним технічним засобом, який працює в автоматичному режимі, що має функції фото- і кінозйомки, відеозапису".

В коментарі ІА "Конкурент" Роман Корінь додав, що за описом функцій, TruCam абсолютно відповідає ознакам приладу автоматичної фіксації. Тобто за порушення водіям мали б надходити "листи щастя". Проте у даному випадку він використовується у "ручному режимі", адже поліцейські на основі його даних зупиняють автомобілістів та видають приписи.

"...якщо є засоби, які працюють в автоматичному режимі, чи можуть вони використовуватись, для фіксації порушень в "ручному режимі" і чим це регламентовано? Якщо можна, навіщо тоді є наявний поділ, на автоматичні та інші і як регламентується режим використання? Якими технічними засобами здійснюється автоматична фіксація правопорушень?" – зауважує Роман Корінь.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: КОНТРОЛЬ ШВИДКОСТІ НА ДОРОГАХ: ЩО ДУМАЮТЬ ВОЛИНСЬКІ ЕКСПЕРТИ

Надрукувати
мітки:
коментарів