Поділитись:

Володимир-Волинський може офіційно стати дружньою громадою

П'ятниця, 12 жовтня 2018, 17:11

У Володимирі-Волинському міська рада та представництво ЮНІСЕФ в Україні підписали Меморандум про наміри та взаємодію. Відтепер волинське княже місто – громада, багаторічний член Асоціації міст України (АМУ) – стала містом-кандидатом на отримання офіційного статусу "Громади, дружньої до дітей та молоді".

Про це повідомляє Волинське регіональне відділення Асоціації міст України.

Відтак, Володимир-Волинський приєднався до глобальної ініціативи Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ), що об'єднує місцеву владу, громадянське суспільство та бізнес у понад 3000 муніципальних округах 38 країн світу в досягненні розвитку добробуту дітей та молоді.

В Україні про намір приєднатися до цієї ініціативи ЮНІСЕФ завили понад 160 міст та ОТГ. Володимир-Волинський увійшов до першої когорти, а це 22 муніципалітети – лідерів у впровадженні ініціативи, які отримують технічну підтримку ЮНІСЕФ. Свої підписи під Меморандумом поставили Наталія Бородчук, представник ЮНІСЕФ та Петро Саганюк, міський голова Володимира-Волинського, член правління Асоціації міст України.

Мета Меморандуму – консолідація зусиль АМУ та Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ), спрямованих на створення належних умов для розвитку дітей та молоді, зокрема, шляхом покращення якості послуг у сфері соціального захисту, освіти, охорони здоров'я в контексті децентралізаційної реформи.

"Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) займається питаннями дітей та молоді, реалізовуючи чимало програм у сферах освіти, охорони здоров'я та гуманітарній. Та ця ініціатива особлива, бо дає поштовх для розвитку громади та міста, визначає і вказує на пріоритети, дає можливість оцінити комплексно всі заходи щодо створення комфортної території для життя саме дітей та молоді. Це великий крок, але він лише перший у процесі отримання почесного статусу "Громада, дружня до дітей та молоді", але переконана, що ви зможете пройти всі етапи і процедуру достойно та отримаєте статус вже найближчим часом, – наголосила Бородчук.

"У Володимирі-Волинському вже реалізовують низку ініціатив та проектів, що спрямовані на покращення умов проживання наймолодших городян та їхніх батьків. Влада налагодила продуктивний діалог із бізнесом задля інтересів містян. Тож переконана, що участь у нашій програмі примножить успіхи громади та допоможе поширити прогресивний досвід у регіоні", – додала вона.

Підписаний Меморандум, зі слів представника ЮНІСЕФ, окреслює порядок участі міста у глобальній Ініціативі, яка започаткована понад 15 років тому, та передбачає надання організаційної та технічної допомоги від ЮНІСЕФ і підтверджує зобов'язання громади створити сприятливіше середовище для розвитку дітей та молоді.

"Дякуємо Дитячому фонду ООН (ЮНІСЕФ) та Асоціації міст України, яка є вашим партнером, за довіру до нашого міста. Приємно, що АМУ постійно підтримує наші ініціативи і не лише в цьому напрямку. Так цьогоріч у Володимир-Волинський посів перше місце у номінації "Краща практика" у Всеукраїнському конкурсі "Міста, дружні до дитини", який оголосила Асоціація, – сказав Петро Саганюк. – У місті вже зробленого чимало, але разом із молоддю ще багато до чого потрібно докласти рук. Втім, переконаний, що поєднання досвіду старших поколінь і креативності та цілеспрямованості юних, дасть хороший результат і присвоєння статусу "Громада, дружня до дітей та молоді" не забариться".

Зауважимо, що процес здобуття цього статусу має визначену процедуру і передбачає активне залучення дітей та молоді на всіх етапах, перший із них – проведення аналізу їхнього становища. Далі міська рада зобов'язується розробити та прийняти план дій, який сприятиме створенню чистого, безпечного та комфортного середовища для цих груп городян. Муніципалітет також повинен мати ресурси для виконання вищезгаданого плану дій, після впровадження якого громада пройде процес незалежної оцінки і в разі успіху отримає статус
"Громади, дружної до дітей та молоді".

До речі, підписання Меморандуму між Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) та Володимир-Волинським стало можливим завдяки тому, що цьогоріч, 24 вересня, у Тернополі, в межах "Дня Діалогу з владою", організованому АМУ в рамках проекту "ПУЛЬС", який Асоціація втілює за підтримки USAID, підписали Меморандум про наміри та взаємодію між Асоціацією Міст України та ЮНІСЕФ щодо співробітництва у сфері захисту прав дітей, надання соціальних послуг та впровадження децентралізаційної реформи.

"Вплив місцевої влади важко переоцінити, адже саме від неї значною мірою залежить комфортне життя людей. Тому впровадження глобальної ініціативи ЮНІСЕФ в Україні можливе саме в тісній співпраці з органами місцевого самоврядування та партнерами. Один із ключових партнерів ЮНІСЕФ щодо взаємодії з місцевим самоврядуванням у рамках всесвітньої ініціативи ЮНІСЕФ "Громада, дружня до дітей та молоді" (Child and Youth Friendly Cities Initiative) – Асоціація міст України. Співпраця дає позитивні результати і, сподіваємося, що так буде і надалі", – сказала Наталія Бородчук.

Прикметно, що саме завдяки активній співпраці Проекту "ПУЛЬС" із ЮНІСЕФ, переможець конкурсу серед громад "Міста, дружні до дитини" – Володимир-Волинський потрапив до переліку кращих громад України, які першими повноцінно долучаться до всесвітньої ініціативи.

"Надзвичайно приємно, що Володимир-Волинський нині підписав Меморандум про співпрацю з ЮНІСЕФ. Це, окрім іншого, дасть можливість залучати додаткові інвестиції на реалізацію важливих програм, щоб створити середовище, дружнє до дітей та молоді. Місто ще раз підтвердило важливість співпраці між владою, громадою та бізнесом, бо діти – гарна інвестиція у майбутнє, – резюмував на завершення зустрічі Богдан Самойленко, виконавчий директор Волинського РВ АМУ, який розділив приємність підписання важливого для громади-члена Асоціації міст України, документа.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "БІЛІ ПЛЯМИ" НА ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЙНІЙ КАРТІ ВОЛИНІ ПОМАЛУ ЗНИКАЮТЬ

Надрукувати
мітки:
коментарів