Поділитись:

Волинь визнали інвестиційно привабливим регіоном

Четвер, 18 жовтня 2018, 14:50

"Спілка українських підприємців" та Офіс ефективного регулювання BRDO склали рейтинг Regional Doing Business-2018 областей з найбільш привабливим інвестиційним кліматом.

Волинська область набрала 305 балів із 600 можливих та посіла 9 місце у рейтингу, опинившись у десятці лідерів, – повідомляє відділ інформаційної політики Волинської ОДА.

Слід зазначити, що відкритість регіонів до бізнесу ці організації досліджують уже другий рік поспіль. Зокрема, вони визначають сприятливість інвестиційного клімату у регіонах України станом на 1 липня відповідного року.

Оцінювання проводилось за адаптованою методологією Світового банку на основі опитування українських підприємців.

Відтак, результати рейтингу базують на даних, які наводять експерти з приватного сектору економіки, які працюють у відповідних напрямках на території регіону, щодо якого складають анкету. Проте відомості про експертів, які надали інформацію для рейтинга не розголошують, окрім випадків отримання згоди таких експертів на розголошення.

Загальний рейтинг складають за сумою балів, яку регіон набрав у кожному з шести критеріїв: створення підприємства, одержання дозволів на будівництво, оформлення земельної ділянки, приєднання до електромереж, сплата місцевих податків та електронні сервіси.

Кожен регіон міг набрати максимально 600 балів, тобто в кожному окремому компоненті по 100 балів.

Загалом Волинська область набрала 305 балів. Своєю чергою, сусідні області Рівненська та Львівська мають трішки кращі загальні результати, проте Львівщина стоїть у рейтингу на 19-20 місці. До слова, у порівнянні з минулим роком наша область показує кращу динаміку. Адже минулоріч Волинь посіла в рейтингу 11 місце.

Зокрема, до уваги результати Волинської області в окремих компонентах:

Створення підприємств – 82 бали зі 100

У цьому підрозділі вимірювали, наскільки просто в області започаткувати бізнес за умовами, описаними в уявному у бізнес-кейсі. Статутний капітал формують засновники після реєстрації ТОВ та у рейтингу не враховують.

Одержання дозволів на будівництво – 49 балів зі 100

Вимірювалася простота оформлення процесу будівництва за умовами, описаними в уявному бізнес-кейсі. Вимірюються будь-які обов'язкові взаємодії з державними органами, органами місцевого самоврядування та уповноваженими (ліцензованими, сертифікованими) ними особами починаючи з моменту збору даних, необхідних дня проектування, та закінчуючи реєстрацією права власності на введений в експлуатацію об'єкт будівництва.

Відкритість інформації вимірює доступність для ознайомлення генерального плану міста.

Оформлення земельної ділянки – 52 бали зі 100

Вимірюється простота оформлення та отримання права оренди земельної ділянки за умовами, описаними в уявному бізнес-кейсі. Вимірюванню підлягають будь-які обов'язкові взаємодії з державними органами, органами місцевого самоврядування та уповноваженими (ліцензованими, сертифікованими) ними особами. Враховується рівень доступу до містобудівної документації.

Приєднання до електромереж – 71 бал зі 100

Вимірюється простота приєднання нового об'єкта будівництва до електромереж за умовами, описаними у бізнес-кейсі.
Окрім часу, витрат і кількості візитів для оформлення, враховується надійність електропостачання.

Сплата місцевих податків – 33 бали зі 100

Компонент вимірює тягар, що накладається на бізнес місцевими податками. Податками, що аналізуються за компонентом, є наступні: податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки для юросіб; туристичний збір земельний податок ставка єдиного податку для 1 групи ставка єдиного податку для 2 групи, а також відкритість даних про вказані податки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ВИМІРЯЛИ, ЧИ ВІДКРИТИЙ ЛУЦЬК ДЛЯ ІНВЕСТОРІВ (ІНФОГРАФІКА)

Надрукувати
мітки:
коментарів