Поділитись:

Луцький РАЦС хочуть позбавити статусу пам'ятки архітектури місцевого значення

Четвер, 18 жовтня 2018, 22:46

Обласна державна адміністрація звернулася до Міністерства культури з пропозицією не включати Палац урочистих подій Луцька до Державного реєстру нерухомих пам'яток України.

Про це розповів заступник начальника Обласного управління культури Віталій Стрільчук, повідомляє UA: Волинь.

З його слів, позитивне рішення міністерства дозволить розпочати реконструкцію РАЦСу. Нагадаємо, Луцька міська рада розробляє проектно-кошторисну документацію на добудову цього приміщення.

Віталій Стрільчук повідомив, що спеціальна комісія, яка діє при управлінні, 2 жовтня розглянула це питання. Одноголосно 16 її представників ухвалили наступне:

"Не рекомендувати Міністерству культури України вносити до Державного реєстру нерухомих пам'яток України Будинок урочистих подій, оскільки він не містить предмету охорони та не відповідає критеріям, враховуючи також те, що він є досить недавно збудований".

Зі слів заступника, невключення Палацу урочистих подій до Держреєстру пам'яток дозволить перебудувати його.

Директор Луцького ЦНАПу Лариса Карп'як каже, що будівля, збудована на початку 80-х років минулого століття, потребує капітального ремонту, оновити також потрібно і фасад.

"Управління капітального будівництва замовляло експертів, які вивчали можливість очищення цього інкерманського каменю. І, виходить, що фарба, якою його треба покривати, є досить дороговартісною і гарантію може давати лише на 3-4 роки, тобто, в подальшому його треба буде таки обробляти. Відчищенню даний камінь не підлягає" – розповіла керівниця ЦНАПу.

Роботи, за попередніми розрахунками, вартуватимуть 100 млн грн. Гроші надійдуть з державного бюджету, фінансовово долучиться і міська казна.

"Буде збережено дві обрядових зали: велика і мала. Звичайно, що вони будуть осучаснені, буде проведено відповідний ремонт, також проведуть необхідні ремонти в підсобних приміщеннях для того, щоб наречені могли привести себе в порядок. Відповідно, все це буде збережено, все, що можна зберегти" – пообіцяла посадовиця.

Однак, як і планувалось, перший поверх повністю віддадуть під послуги ЦНАПу.

Нагадаємо, РАЦС будуть реконструювати за проектом, розробленим одеситами. Проект-переможець обрала робоча група, яку сформували в приміській раді, розповіла Лариса Карп'як. Луцькі архітектори, серед яких представник містобудівної ради Ярослав Матвієв, вважають, що до розробки концепції варто було б долучити волинських фахівців.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
16 березня 2024
14 березня 2024
22 лютого 2024
12:51
14 лютого 2024
31 січня 2024
27 січня 2024
22 січня 2024
18 січня 2024
16:59
17 січня 2024
21 грудня 2023
19:19