Поділитись:

Як з Олики робитимуть туристичний центр

Понеділок, 22 жовтня 2018, 10:35

Реконструкція Олицького замку, перенесення психіатричної лікарні у новозбудоване приміщення, упорядкування кладовища та цвинтарної каплиці, створення колоритного Олицького ярмарку на зразок Сорочинського та встановлення очисних споруд – такі попередні плани щодо туристичного розвитку селища на Волині.

Про це повідомляє відділ інформаційної політик ОДА.

Голова обласної державної адміністрації Олександр Савченко хоче, щоб Олика стала культурно-історичним центром як мінімум Волині, а ще краще – цілої України. Керівник патронатної служби Валерій Криворіг зазначив, що у реалізації цього проекту є зацікавлення Міністерства економічного розвитку і торгівлі України.

Зокрема наступного року планують відреставрувати дорогу Радзивіла, що бере початок відразу за Цуманським постом. Варто зауважити, що значна частина – 6 кілометрів із 8,4 – цього шляху викладена трилінкою – шестикутними плитами, виготовленими з бетону та каменю за методикою польського інженера з комунікацій Владислава Трилінського. Ця дорога витримала курсування танків у період Другої Світової, тракторів – за радянської доби, а нині – великогабаритних автомобілів. Бруківку не замінюватимуть. Натомість – знімуть сучасне покриття та докладуть трилінку до Луцької брами – єдиного збереженого до цих пір фрагменту колись потужних міських укріплень, споруджених у 1630-тих роках, що розташована на в'їзді до селища Олика.

Палац Радзивілів планують реконструювати, а пихлікарню, яка зараз діє там, переселять в іншу будівлю. Сума коштів, необхідних для проведення робіт, може коливатися у межах 400 мільйонів. Причина проста – станом на сьогодні у споруді залишилися тільки стіни, які пристосували під медичний заклад. Інтер'єр вкрай змінився. Свого ж часу тут були кабінети у китайському стилі, гобеленові зали, розкішні люстри. Саме про це свідчать фотографії минулих років, котрі збереглися й донині. Окрім того, при вході до будівлі був дуже цікавий балкон у італійському стилі, який потрібно відновити, а також усі елементи втраченого декору.

Щодо часу, за який реально відреставрувати замок, він може коливатися в межах п′яти років.

Одне з головних завдань на сьогодні – віднайти інвесторів, які б, із одного боку, зацікавилися історією Волині й Олики та відродженням унікальної архітектурної споруди – замку Радзивіла. З іншого ж, розуміли, що це – пам'ятка національного значення, яку ніхто не має права передавати у власність.

"Ми зараз беремо участь у європейському гранті на 60 тисяч євро. Нам у цьому допомагає Міністерство економічного розвитку та торгівлі України. Якщо виграємо, буде чудово, адже тоді не матимемо проблем із коштами на проектні роботи", – наголосив Валерій Криворіг.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У СЕЛИЩІ НА ВОЛИНІ ХОЧУТЬ ЗВЕСТИ РАТУШУ І ВІДНОВИТИ РИНОК

Надрукувати
мітки:
коментарів