Поділитись:

На Волині шукають грошей для музею одного експоната

Неділя, 20 грудня 2015, 11:00

Волинські краєзнавці та археологи шукають гроші для створення музею унікальної історичної знахідки – найбільшого в Україні човна-довбанки, знайденого у річці Стир.

"Поліський моноксил" - саме таку назву придумали для музею краєзнавці. Моноксилами у Стародавній Греції називали човни, так само видовбані з цільного стовбура дерева, - повідомляє НТН.

- "Практика створення музею одного експоната існує у всьому світі, а об'єкт, біля якого ми знаходимося, дійсно достойний цілого музею. Наша концепція склалася із трьох слів, які в собі все концентрують: Вода. Деревина. Час" , - наголошує керівник проекту Олександр Антонець.

Таких великих човнів в Україні ще не знаходили. Рекордсменом вважали судно, виявлене на острові Хортиця. Його довжина - 8 метрів. Для волинського велетня всі місцеві музеї виявилися замалі. Тож нині довбанка в ангарі приватного підприємця. Та перш, ніж і далі вивчати знахідку, науковці міркують, як врятувати артефакт.

Перед археологами стоїть непросте завдання: знайти гроші для належного зберігання експонату. Човен необхідно обробляти спеціальним розчином. 200 кілограмів суміші подарували співробітники Національного заповідника Хортиця. І експерти одразу взялися змащувати деревину.

Анатолій Мережа, який обробляє човен спеціальним розчином, пояснює, що хімікатами треба обробляти щодня. А консервантів вистачить лише до кінця року.

Взяти на себе всі витрати пообіцяли в Маневицькій райдержадміністрації.

Нині в археологів подвійна радість - у цьому ж районі знайшли ще одного човна, але вже скромніших розмірів. Та витягти його зможуть лише навесні. Місце знахідки тримають у таємниці, адже бояться аби його не виявили "чорні археологи", які будуть працювати і при сильному морозі.

Нагадаємо, 2-метрового човна-довбанку виявили в Маневицькому районі наприкінці літа, коли річка Стир зовсім обміліла. Спочатку науковці припускали - йому не менше 500 років. Проте, коли завершивши радіовуглецевий аналіз, приголомшили висновками - цей човен приплив із 1350 року. Лише на його виготовлення пішло понад століття.

Надрукувати
мітки:
коментарів