Поділитись:

Де на Волині планують збудувати велодоріжки

П'ятниця, 27 травня 2016, 10:48

У зв'язку з тим, що кількість велосипедистів та велотуристів зростає, виникла необхідність створити якісну велосипедну інфраструктуру не тільки в містах, а й у районах та селах.

Про перспективи розвитку велоінфраструктури на Волині написав у Facebook директор департаменту інфраструктури та туризму ОДА Іван Мирка.

Зокрема, він опублікував карти ймовірних велодоріжок у Волинській області.

Луцьк-Жидичин-Озерце

  • Ширина узбіччя є достатньою для будівництва велодоріжки з обох боків загальної дороги.
  • Недостатня ширина автомобільної дороги на відрізку м. Луцьк – М19 для 2-х автомобілів та велосипедиста.
  • Низька безпека руху для велосипедистів та гужового транспорту.
  • Велика кількість велосипедистів на ділянці Жидичин–Луцьк, а літом на ділянці Луцьк–Жидичин–Озерце.
  • Є популярним рекреаційним маршрутом.
  • У 2015 році в обласному бюджеті закладені кошти, розроблена проектна документація.
  • Можливість накопичення досвіду з проектування та будівництва велодоріжок, а також з усунення конфліктних ситуацій, зв'язаних з полосами відводу автомобільних доріг, комунікаціями та населенням, для успішного його втілення при проектуванні і будівництві велосипедних доріжок в майбутньому, а особливо велосипедної доріжки Луцьк–Струмівка-Гаразджа.
  • Готовність Луцької міської влади об'єднувати веломаршрут з міським.

Луцьк-Струмівка-Гаразджа

  • Достатня ширина дороги та узбіччя.
  • Велика кількість велосипедистів.
  • Найпопулярніший рекреаційний маршрут, озера, Воротнівський ботанічний заказник, Олицький замок.
  • Велика кількість дачних масивів.
  • Наявне освітлення дороги.

Луцьк-Жидичин-Озерце-Прилуцьке-Липини-Луцьк-Стурмівка-Гаразджа

Луцьк-Ковель-Ягодин

Нововолинськ-Шацьк

Адамчуки-Залісся-Світязь-Шацьк-Піща (Малорита)

Луцьк-Зміїнець-Сирники-Копачівка-Рожище-Топільне (Чебені)

Зокрема, Іван Мирка зазначив, що наприкінці минулого року побудовано першиий відрізок велосипедної доріжки в рамках проекту капітального ремонту автомобільної дороги Луцьк–Жидичин–Кульчин–Клепачів /Т-03-09/ (з влаштуванням велосипедної доріжки на ділянці Луцьк-Жидичин). У цьому році збудують другу частину велодоріжки за напрямком Луцьк–Жидичин, для чого в обласному бюджеті передбачено 350 тисяч гривень.

Задля сприяння розвитку велоінфраструктури у Програмі розвитку туризму та рекреації у Волинській області на 2016-2020, затвердженої рішенням Волинської обласної ради, передбачені такі заходи: розроблення та впровадження концепцій розвитку велоінфраструктури міст обласного значення та районних центрів, рекреаційних зон на території області; виготовлення проектно-кошторисної документації для подальшого будівнитцва велодоріжок; при проведенні капітальних ремонтів доріг загального користування урахування необхідності розбудови велоінфраструктури; рекомендації представникам закладів торгівлі, освіти, культури, соціально-екномічного призначення облаштовувати велопарковки; видання буклету "Велосипедні туристичні маршрути Волині".

У перспективі також розроблення мобільних додатків з веломаршрутами, встановлення сіті-лайтів зі схемами велодоріжок, інформаційних щитів із QR кодами та інформацією про об'єкти туристичного показу. Також планують залучити місцевий бізнес до продажу сувенірів, створення пунктів прокату та ремонту велосипедів тощо.

Надрукувати
мітки:
коментарів