Поділитись:

Хто з кандидатів у нардепи на Волині найактивніший агітатор

Четвер, 30 червня 2016, 17:32

З-поміж 19 кандидатів у народні депутати, які балотуються на окрузі № 23, чимало проводять активну агітаційну компанію, інші – менш діяльні.

Пропонуємо дізнатися, хто з потенційних нардепів найбільше "піариться" у волинському виборчому окрузі, а хто "пасе задніх".

Представники громадянської мережі ОПОРА у Волинській області Катерина Шарпата та Дмитро Безвербний детально розповіли про агітацію кандидатів: хто проводить передвиборчі компанії чесно, а хто порушує закон.

Ірина Констанкевич (УКРОП)

Нинішня депутатка обласної ради Ірина Констанкевич однією з перших офіційно вступила у боротьбу на окрузі № 23.

Найпоширеніший метод агітації – використання бренду благодійного фонду "Тільки разом". Логотип фонду зображений і на білбордах кандидатки. Таких, до слова, в різних населених пунктах округу є 10. На них розміщене фото Ірини Констанкевич та вказано, що вона балотується у народні депутати.

Білборд у 23 окрузі><span class=Білборд у 23 окрузі

Крім того, благодійний фонд "Тільки разом" виступив одним зі співорганізаторів свята у селі Маневичі, яке відбулося 19 червня.

"Констанкевич активно "піарилася" на цьому заході як кандидат у нардепи у 23 виборчому окрузі", – зазначила Катерина Шарпата.

Також опора зафіксувала агітаційні ролики на волинському телебаченні. Їх запускають із позначками "політична реклама", "кандидат". Далі відбувається показ заходів, організованих фондом "Тільки разом".

"Знову фіксуємо поєднання політичної сили УКРОП, благодійного фонду та кандидата", – зауважує представниця ОПОРИ.

Ірина Констанкевич також брала участь у зустрічах в школах різних населених пунктів округу. На цих заходах діти отримували путівки до табору "Артек-Буковель" від благодійного фонду "Тільки разом".

Святкова сцена у Маневичах><span class=Святкова сцена у Маневичах

"Кандидатка виступала зі вступним словом, розповідала про себе. Вона не вручала путівок, але її оголошували представником фонду", – каже Дмитро Безвербний.

Також зафіксовано агітаційні матеріали в районних газетах. Крім того, активісти ОПОРИ зазначають, що деякі тексти публікували без відповідних позначок, що є порушенням закону.

Олександр Пирожик (ВО "Свобода")

Як зазначила Катерина Шарпата, Олександр Пирожик на сьогодні є одним із найактивніших кандидатів. Крім того, він також дуже рано почав свою агітаційну діяльність.

"Кожного дня кандидат у нардепи проводить зустрічі з виборцями. Під час них не було зафіксовано жодного непрямого підкупу виборців. Агітація відбувається в межах закону", – зауважує представниця ОПОРИ.

Ще на початку червня виборчий штаб Пирожика розміщував інформаційні намети у різних населених пунктах округу. Як стверджують активісти, ці намети були власністю політичної партії "Свобода". А використання партійних коштів чи обладнання заборонено в агітаційній діяльності. Дозволено лише послуговуватися фінансами із фонду самого кандидата. Тому тут активісти вказали на порушення з боку кандидата в депутати.

В Олександра Пирожика також є свої агітатори, які розповсюджують газети, вироблені за кошти фонду кандидата.

Також потенційний нардеп брав участь у святі Дня селища Маневичі. Там він виступав як перший заступник голови Волинської обласної ради. Втім, під час дійства розповсюджували агітаційні матеріали від кандидата.

Агітація за Олександра Пирожика><span class=Агітація за Олександра Пирожика

Сергій Була (Радикальна партія Олега Ляшка)

Сергій Була також є активним на сьогодні. Він проводить зустрічі з виборцями. Також брав участь у святкуванні Дня Маневич, де виступав і представлявся депутатом.

Агітатори кандидата теж розповсюджували агітаційні листівки, виготовлені з його виборчого фонду. Радикал розміщував в окрузі інформаційні намети, які є власністю партії.

"Ми зробили зауваження, що партійну продукцію, або інші технічні засоби використовувати не можна. На зауваження відреагували. Протягом 3 днів, станом до сьогодні, наметів не фіксували", – каже Катерина Шарпата.

Варто згадати про факт роздавання виборцям Камінь-Каширського району так званих антикорупційних вил наприкінці червня. Активісти пообіцяли з'ясувати, чи мав право Сергій Була робити такі подарунки.

Сергій Була роздає вила><span class=Сергій Була роздає вила

Юрій Кулачек (БПП "Солідарність")

Не дуже активний в окрузі. Втім, також фіксували друковані агітаційні матеріали з його власного фонду. Їх поширюють не кожного дня, періодично.

Агітація за Юрія Кулачека><span class=Агітація за Юрія Кулачека

Людмила Кирда (ВО "Батьківщина")

Зараз досить активна. У двох районах округу, Камінь-Каширському та Маневицькому, розміщено агітаційні намети кандидата. Також була проблема з тим, що вони були власністю "Батьківщини". Але команда штабу кандидата врахувала цей момент і познімала партійну символіку, залишивши каркас. Після цього на намети наклеїли зображення кандидатки, виготовлене з її фонду.

Федір Веніславський (самовисуванець)

Також розміщує свої намети в Камінь-Каширському та Маневицькому округах. Має агітаторів, які поширюють продукцію, виготовлену за кошти виборчого фонду кандидата.

Володимир Демчук ("Україна Славетна")

На сайті інтернет-видання ВолиньPost розміщений банер Володимира Демчука, як кандидата в нардепи. Крім того, він активно поширює свої банери на фейсбуці. Іншої активності в окрузі саме від цього кандидата активісти не зафіксували.

Ігор Рицко (самовисуванець)

29 червня у селах Любешівського та Камінь-Каширського району спостерігачі зафіксували порушення ведення агітації з боку самовисуванця Ігоря Рицка. Зокрема, помітили багато агітаційних матеріалів у місцях, не визначених ні законом, ні іншими відповідними документами: агітаційних матеріалах, на опорах електромереж, дорожніх знаках, зупинках громадського транспорту.

Такі ж порушення фіксували від Олександра Пирожика.

***

Експерт Громадянської мережі ОПОРА Дмитро Безвербний, підсумовуючи, зауважив недоліки в законодавстві щодо контролю за передвиборчою агітацією.

"Часто активісти розуміють, що порушення є. Але точно сказати не можна через нечіткість формулювання закону", – каже Безвербний.

Наприклад, закон не забороняє поєднувати діяльність фонду з кандидатом. Однак це можна використовувати як додаткові важелі впливу на суспільну думку. Цей прийом успішно використовує у своїй передвиборчій діяльності кандидат Ірина Констанкевич.

Також представники ОПОРИ звернули увагу на цікаву тенденцію: агітаційна кампанія активна у Камінь-Каширському та Маневицькому районі. В інших – значно пасивніша. Хоча додали, що чим ближче до виборів, тим інтенсивніше кандидати в народні депутати застосовують агітацію.

Надрукувати
мітки:
коментарів