Поділитись:

Волинських надр "Укргазвидобуванню" не давати, – комісія Волиньради

П'ятниця, 08 липня 2016, 14:10

Публічному акціонерному товариству "Укргазвидобування" не погодили надання надр у користування на Літинсько-Озерянській площі Волинської області

Таке рішення прийняли на постійній комісії Волиньради з питань екології, раціонального використання природних ресурсів 8 липня.

Голова комісії Василь Столяр відстоював позицію, що бюджет Волинської області втрачатиме доходи, оскільки "Укргазвидобування" не може зареєструватися у регіоні. Відповідно, товариство не сплачуватиме значну суму податків до обласного бюджету.

Підтримав голову і його заступник Ігор Лех, який зазначив, що минулоріч "Укргазвидобування" отримало 125 мільйонів гривень доходу від видобутку газу у Локачинському районі, однак області з цієї суми дісталося лише близько 800 тисяч гривень.

Присутній на комісії начальник Локачинсього цеху ГПУ "Львівгазвидобування" ДК "Укргазвидобування" Іван Яковів відповів, що їхнє підприємство ініціює законопроект, за яким пропонують внести зміни щодо системи оподаткування за користування надрами. І додав, що вони сплачують екологічний податок у місцевий бюджет.

Членів комісії, очевидно, не задовільнило таке пояснення.

Депутат Столяр нагадав, що саме для того, аби зберегти на Волині якомога більше податкових надходжень від видобування корисних копалин, було створено КП "Волиньприродресурс". Голова комісії запропонував акціонерному товариству співпрацювати з комунальним підприємством на умовах підрядника.

"З прибутку, який отримує "Укргазвидобування", 50 % буде залишатися в області, а 50 % будете забирати", – сказав Столяр.

Член комісії Володимир Гунчик нагадав, що "Укргазвидобування" має зараз серйозні проблеми і тому запропонував зачекати із рішенням про погодження надр у користування. Однак згодом скоригував свою думку і погодився з більшістю, аби підприємству не погоджувати надра у користування.

Іван Яковів повідомив також, що їхнє підприємство хоче зменшити собівартість газу, який добувають у Локачинському районі.

Це обурило секретаря комісії Сергія Духницького.

"Ви пропонуєте здешевити видобуток газу. Тарифи підняли. А ви зараз намагаєтеся здешевити. Я також підтримую пропозицію, щоб відхилити", – зазначив депутат.

У підсумку, більшість членів комісії проголосували за те, щоб не погоджувати ПАТ "Укргазвидобування" надання надр у користування.

Надрукувати
мітки:
коментарів
15 березня 2024
08:30
22 лютого 2024
21 лютого 2024
20 лютого 2024
14 лютого 2024
13 лютого 2024
05 лютого 2024