Поділитись:

Чорничний бізнес на Волині: чому без інвестицій?

П'ятниця, 29 липня 2016, 09:18

Камінь-Каширський район Волинської області має близько 1000 гектарів ґрунтів придатних для вирощування лохини.

Проте інвестори на Полісся не поспішають, – передає слова очільника аграрного відомства районної ради Григорія Супрунюка видання kurkul.com.

Цю ягоду у Волинських лісах часто можна зустріти як насадження "створені самою природою". Вона любить тутешні кліматичні умови та кислі грунти і могла б давати щедрі врожаї, якби її тут вирощували у промислових масштабах.

Зі слів Супрунюка, бізнесмени, зацікавлені цим напрямком ягідництва, лише приїздять, беруть на аналізи землю, згодом довго ведуть перемовини, і найчастіше на цьому етапі усе й закінчується.

Можливо, інвестори не хочуть ризикувати, адже вирощування лохини в Україні не настільки вже й розвинений вид господарювання, який проте потребує чималих інвестицій.

"Щоб посадити гектар лохини, потрібно близько 250–300 тис грн. Це дуже затратна культура. А починає окупатися на третій-четвертий рік. У нас земля і природно-кліматичні умови для лохини і журавлини підходять ідеально", – говорить Григорій Супрунюк.

Якщо перший врожай лохини збирають зазвичай через три роки після висадки кущів, то найщедрішого врожаю варто очікувати лише на 5–6 рік. Перші ягоди достигають на початку липня, останні – на початку вересня. З одного куща можна зібрати до 20 кг ягід, які цьогоріч реалізують оптом як мінімум 80 грн/кг, а у 2015 році ціна стартувала від 100 грн.

Лохина зовсім невибаглива. Все, що вона любить – це кислий ґрунт, саме такий як на Поліссі. Також її кущі потрібно берегти від "спраги" у спеку, як варіант – за допомогою крапельного поливу. До речі, на Волині у Шацькому районі вже є підприємство, яке більше десяти років успішно займається вирощуванням американської високорослої лохини.

Вирощування лісових ягід допомогло б Поліссю в боротьбі з масовим безробіттям, бо ж полісяни виїжджають за кордон збирати ту ж саму лохину, малину, полуницю в той час, коли могли б так працювати й вдома…

"Одна фірма планувала у цьому році посадити 50 га лохини, але вирішила це зробити наступного року. Взяла в оренду 80 га землі саме під вирощування лохини. Це у Витерській сільській раді. Дай їм Бог здоров'я, сили і фінансів, хай би починали… Людей вистачає, і щоб посадити, і щоб доглянути, і щоб зібрати. Аби наші в Польщу не їхали на заробітки – хай в нас працюють", – Григорій Супрунюк.

Крім лохини на поліських землях можна успішно вирощувати журавлину та енергетичну вербу. Інвестори, зацікавлені вербою, вже знайшлися. Вони взяли в оренду на Камінь-Каширщині землю, проте поки господарювати не починали.

Григорій Супрунюк стверджує: майбутнє Полісся аграрного саме за вирощуванням ягід. Суттєво цьому допомогла б державна програма, яка б стимулювала розвиток садівництва і ягідництва. Проте, поки її немає тут розраховують на працьовитих людей та сміливих, щедрих інвесторів.

Надрукувати
мітки:
коментарів