Поділитись:

"То нам Божа кара", – житель волинського села про африканську чуму (відео)

П'ятниця, 09 вересня 2016, 17:28

Декілька тижнів тому у чотирьох населених пунктах Волині було виявлено збудник африканської чуми свиней (АЧС). Станом на 8 вересня, відповідним службам вдалося ліквідувати хворобу та не допустити її масове поширення.

Одним із таких населених пунктів, де зафіксовані випадки вищезгаданої хвороби, є село Кортеліси Ратнівського району, – повідомляє Громадське.Волинь.

Офіційно факт наявності збудника африканської чуми свиней тут встановлено 26 серпня. Із цього моменту, протягом сорока днів, тут діє карантин. На виїзді із села працює 2 ветеринарно-поліцейських пункти.

Транспортні засоби, що виїжджають з Кортелісів, дезінфікують та оглядають. З метою безпеки, м'ясо, картоплю та інші продукти із села вивозити заборонено.

"Було ліквідовано 56 голів хворих свиней. Водночас, люди змушені були зарізати й здорових свиней, щоб не допустити поширення вірусу. Тим господарям, у кого було знищено хворих тварин, буде компенсовано збитки. Поки що цей механізм розробляється, але орієнтовно сказали середньо ринкова ціна – 24 грн. за кілограм живої ваги", – зазначив сільський голова Кортелісівської сільської ради Василь Жигаревич.

"Перших 2 – 3 дні в людей був шок. Дехто мав двох, дехто п'ять і більше здорових свиней. Люди сподівались, що з того будуть жити зимою. У зв'язку із карантином виникають проблеми. Не можна продукти передати дітям, які вчаться в інститутах і грошей немає, щоб їм дати. Продукцію заборонено вивозити звідси. Картоплю то ми викопаємо, але жоден автомобіль не приїде до нас, щоб її прийняти. Печально, але надіємось, що випадків більш не буде і чекаємо закінчення карантину", – додав посадовець.

У Головному управлінні ветеринарної медицини у Волинській області зазначають, що збудник АЧС потрапив на Волинь двома шляхами.

"Первинно, основний носій – це дикий кабан. В селах, які наближені до кордону, – це становить особливу небезпеку. З другої сторони, у Рівненській області, за тиждень до того, як було в нас, виявлено три неблагополучних пункти (Дубровицький, Володимирецький та Зарічнянський райони). Два з них межують із нашими районами. Якраз та сторона, де хутір Дякове та Любешів, дуже близько до нас. Відповідно до розслідування, яке було проведене нашими спеціалістами, то по Любешову основне джерело – це свинина куплена на ринку", – зазначив начальник Головного управління ветеринарної медицини у Волинській області Богдан Лозинський.

Окрім Кортелісів чуму також було виявлено у селищі Любешів, селі Воля Любешівська та хуторі Дякове. Уцілому було знищено 100 голів свиней – 56 в Кортелісах та 44 в Любешові.

"В зоні нагляду проводяться подвірні обходи з метою виявлення підозрілих та хворих на АЧС свиней. Обстежено 97 населених пунктів, 13237 дворів, 20125 свиней. Станом на 7 вересня, хворих, підозрілих в захворюванні, трупів тварин не виявлено. Заборонено реалізацію свиней, свинини та продукції з неї на Любешівському, Ратнівському, Маневицькому та Колківському ринках Маневицького району, на ринку в селищі Камінь-Каширський. Любешівська районна рада для ліквідації наслідків АЧС виділила 530 тис. грн., а Ратнівська районна рада – 227 тис. грн.", – каже начальник управління ветеринарної медицини.

Надрукувати
мітки:
коментарів