Поділитись:

"Різня" у волинській "Батьківщині"

Четвер, 15 вересня 2016, 21:00

Квітень 2016 року, у лавах Волинської обласної партійної організації ВО "Батьківщина" почали коїтися дивні речі. Спершу фракція вищезгаданої політичної сили у Волиньраді змінила свого голову: Валентині Касарді винесли недовіру через незадовільну роботу, а керувати депутатами доручили Василю Столяру. Майже відразу, на засіданні бюро, політика виключили з партії. Стало зрозуміло, що в місцевій "Батьківщині відбувся розкол.

"Приватизація" від Кіндера та слід Палиці

Фракція розділилася на дві групи. Дев'ять обранців громади виголосили незгоду діям партійного керівника в області Олега Кіндера та звинуватили його у "приватизації" волинського осередку. Троє залишилися лояльними до мера Ковеля.

"Пан Кіндер та тріо депутатів: Касарда, Кирда, Слабенко дуже хочуть всидіти на своїх кріслах та задумали якийсь переворот. Коли мене оголошували головою фракції, вони залишили засідання, а на засіданні сесії при виголошенні запитів не вказували свою фракційну приналежність", – прокоментував ситуацію Столяр.

Через тиждень членства у "Батьківщині" лишили заступника голови обласної ради Романа Карпюка, який був єдиною альтернативою Кіндеру, під час обрання партійного лідера на Волині.

Прослідковується, що "невірні тимошенківці" орієнтуються на співпрацю з Ігорем Палицею та підтримують важливі для нього рішення, зокрема, створення КП "Волиньприродресурс". Про можливий вплив голови облради на окремих членів фракції сказав і Олег Кіндер.

Сам Ігор Петрович неодноразово критикував мера Ковеля та навіть грозився виголосити останньому недовіру. Враховуючи хороші стосунки Кіндера з нардепом Степаном Івахівим, на той час склалося враження, що конфлікт у волинській "Батьківщині" звівся до протистояння бізнесових груп "Континіума" та "Привата".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ПЕРЕВОРОТ У ВОЛИНСЬКІЙ "БАТЬКІВЩИНІ": "КОНТИНІУМ" VS "ПРИВАТ"

"Радикальні" кроки

Коли протистояння покинуло публічну площину, до внутрішньопартійної війни долучилися радикальні "легіонери".

Колишній голова Волиньради, екс-партієць ВО "Батьківщина", а нині радикал Анатолій Грицюк звернувся із запитом до прокурора Волинської області, в якому просить розслідувати діяльність Олега Кіндера на посаді міського голови Ковеля. Колишній соратник Кіндера з "Батьківщини" звернув увагу на можливе неправомірне використання коштів, виділених на очистку водосховища у Ковелі. Також він розповів про можливе "розбазарювання" до 50 гектарів землі ковельським мером.

Одіозний безпартійний екс-лідер волинських радикалів Володимир Кучер звинуватив директора санаторію матері та дитини "Пролісок" Валентину Касарду. Він зауважив, що волинська "Батьківщина" проводила збори на базі закладу, а депутатка скористалася службовим становищем заради інтересів своєї політичної партії.

До слова, Кучер відхрестився від участі у розбірках колег по "цеху", сказавши, що не представляє чиїхось інтересів, а любить "викривати різні корупційні схеми та різних гадів".

ДЕТАЛЬНІШЕ: ВІЙНА У ВОЛИНСЬКІЙ "БАТЬКІВЩИНІ": В БИТВУ ВСТУПАЮТЬ РАДИКАЛИ

Подібні дії ніякої шкоди Олегу Кіндеру та його прибічникам не нанесли, проте дали зрозуміти, що толерантні депутати цілком готові "відтанцювати" свою партію перед Ігорем Палицею, якщо це буде потрібно.

Антисемітські "розбірки"

Після кількох місяців відносного спокою, скандал спалахнув із новою силою. Волинська єврейська громада звинуватила Кіндера в антисемітизмі, оскільки він своїм розпорядження дозволив розташуватися цирку та зоопарку на місці масових розстрілів євреїв. "Антикіндерівська" коаліція відреагувала дуже швидко. Депутат Андрій Турак у своєму блозі написав, що від імені більшості членів фракції у Волиньраді, Кіндеру було запропоновано включити в порядок денний засідання бюро партії питання про звернення до Юлії Тимошенко щодо виключення мера Ковеля з лав політичної сили.

Зі слів Турака, Олег Олексійович відмовився це зробити, заручившись підтримкою 10 із 14 членів бюро.

"Дивує, що дії Кіндера не засудив представник політради "ВО "Батьківщина" Олійник В.С. , який брав участь в засіданні бюро. Голова фракції "ВО "Батьківщина" в обласній раді Столяр В.А. при зустрічі з Долинським Едуардом від імені фракції вибачився перед єврейською громадою за цинізм і дурість міського голови", – написав депутат.

Голова осередку на такі "сепаратистські" дії відповів миттєво: в ЗМІ з'явилася інформація, що з партії планують вигнати Андрія Турака та Ігор Леха. Причина – "Волиньприродресурс", проект рішення про створення якого подав на розгляд саме Лех.

"Окрім мене, на пропозицію Олега Кіндера з лав "Батьківщини" виключили із незрозумілих причин також депутата облради Андрія Турака", – пише депутат.

"Різня", якій не видно кінця

Хоча очільник волинської "Батьківщини" каже, що ситуацію намагаються владнати та було прийнято деякі важливі рішення, які розставили крапки над "і", в реальності конфлікт розгорівся із новою силою. Кіндер, маючи лояльну до себе більшість у бюро, майстерно позбавляє найактивніших "відступників" членства в партії, підставляючи під удар "вірних" депутатів фракції в обласній раді. Зокрема, Василь Столяр зареєстрував проект рішення, яким передбачено ротацію у складі "бюджетної" комісії: Людмилу Кирду пропонують замінити Андрієм Тураком.

Політик аргументує свою ініціативу тим, що депутатка перешкоджає прийняттю важливих для громади рішень та займається вирішенням власних проблем. (Волинські новини).

Сама обраниця громади назвала такі дії політичною розправою. Проте це не найяскравіший приклад нового етапу ворожнечі між політиками. Під час засідання позачергової сесії обласної ради, після розгляду усіх питань порядку денного, Ігор Палиця зачитав заяву Василя Столяра, в якій оголошено про позбавлення членства у фракції "Батьківщина" трьох депутатів: Слабенка, Касарди та Кирди. Виключенням за виключення.

***

Політичне протистояння в середині Волинського обласного партійного осередку "Батьківщини" триває вже майже півроку. Нині воно переросло у справжню "різню", яка змушує сумніватися у "полюбовному" вирішенні проблеми. Проте, будь-яка війна повинна мати своє завершення.

Непоступливість Олега Кіндера та його рішучі управлінські рішення можуть призвести до масштабного переформатування фракції в обласній раді. Цілком можливо, що мер Ковеля доб'ється відкликання мандатів усіх непідвладних йому депутатів та повністю затвердить свої правила гри.

Хоча, конфліктність та радикальні методи керування можуть дати абсолютно зворотній ефект: політик ризикує втратити лідерські позиції та залишитися без посади. А в найгіршому випадку, Олегу Кіндеру оголосять недовіру у Ковельській міській раді та позбавлять права керувати містом залізничників.

В будь-якому разі, "крапку" поставлять вищі партійні ешелони в Києві. Можливо, як було у ситуації з прийняттям рішення про створення КП "Волиньприродресурс", важливу роль зіграє телефонний дзвінок Юлії Тимошенко до Ігоря Палиці, або навпаки.

Надрукувати
мітки:
коментарів
28 березня 2024
10:30
22 січня 2024
02 грудня 2023
12:10
24 листопада 2023
08:03
21 листопада 2023
20:30
09 листопада 2023
27 липня 2022
20 липня 2022
19 лютого 2022
17 лютого 2022