Поділитись:

Тупість, – Віктор Корсак про регулювання цін державою

Вівторок, 18 жовтня 2016, 10:23

Бізнесмен, науковець і співвласник групи компаній VolWest Group Віктор Корсак вважає регулювання цін в Україні на так звані соціальні продукти неефективним.

Про це він розповів у коментарі Діловому виданню Волині "Конкурент".

Як відомо, Кабінет Міністрів тимчасово скасував державне регулювання цін на продукти харчування, яке було запроваджено постановою від 25 грудня 1996 року. Проект запрацював з 1 жовтня і триватиме до кінця грудня 2016 року.

У цей проміжок часу експерти вивчатимуть динаміку цін. За результатами моніторингу буде прийнято рішення про скасування, обмеження або оновлення такого регулювання.

На думку доктора економічних наук Віктора Корсака, регулювання цін є шкідливим. Він зауважує, що обґрунтував це у своїй докторській дисертації ще чотири роки тому.

"Будь-яке регулювання цін із світового досвіду призводить до їх зростання. Це пробували робити США, Франція... І всі експерименти були скасовані як шкідливі, так як ціни після початку регулювання як правило піднімалися на 2–3 %", – каже економіст.

Таке регулювання було створене або із тупості та невігластва можновладців та постсоціалістичних науковців, або з метою отримання хабарів при видачі декларацій

Крім того, на думку Віктора Корсака, регулювання цін в Україні не відповідає принципу "допомога заради самодопомоги", якого дотримується соціальна допомога.

"Тобто таке регулювання було створене або із тупості та невігластва можновладців та постсоціалістичних науковців, або з метою отримання хабарів при видачі декларацій", – резюмує науковець.

Віктор Корсак стверджує, що в економічно розвинених країнах регулювання цін практикують, але лише на короткий період і виключно якщо ціни зростають у результаті форс-мажорних ситуацій.

Крім того, зауважує Віктор Корсак, у світі використовують ринкові методи регулювання цін, зокрема підтримку сільськогосподарських виробників, продуктові інтервенції із резервних фондів.

Вважаю, що ціни у кінцевому результаті знизяться

Бізнесмен прогнозує, що за результатами скасування державного регулювання ціни на соціальні продукти підуть донизу.

"Вважаю, що ціни у кінцевому результаті знизяться, так як із одного боку відпадуть витрати на хабарі за отримання декларацій, а з іншого – будь-яке регулювання стримує конкуренцію, а як відомо, саме досконала конкуренція на ринку є запорукою зниження цін", – резюмує науковець.

Довідково:

VolWest Group - інвестиційна група, що працює на ринку приватного капіталу. На сьогодні пріоритетними інвестиційними проектами компанії є торговельна мережа "Наш Край", дистрибуційна компанія "SMART Logistics", компанія з продажу теплового, холодильного і кліматичного обладнання "Техно Модуль Ультра" та СРК "Адреналін Сіті".

Також до інвестиційної групи входить медіа-холдинг "СІД МЕДІА ГРУП", мережа піцерій "Тарантелла", бізнес-академія практичного менеджменту, ТзОВ "Кава Груп", компанія "West Development Group".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЧОМУ ВОЛИНЯНИ ЇСТИМУТЬ УДВІЧІ МЕНШЕ ЯЄЦЬ

Надрукувати
мітки:
коментарів
27 вересня 2022
13:50
13 вересня 2022
09 червня 2022
14 квітня 2020
15 лютого 2020
09:00
03 жовтня 2019
08 лютого 2019
15:05
07 лютого 2019
20:30
02 лютого 2019