Поділитись:

Експерт пояснив, як "Роттердам+" впливає на зарплату волинських гірників

Четвер, 24 листопада 2016, 12:40
Експерт пояснив, як «Роттердам+» впливає на зарплату волинських гірників

Екс-член Національної комісії, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), Андрій Герус запевнив, що введення формули "Роттердам+" призвела до зниження фактичної зарплати гірників.

Про це він повідомив на своїй сторінці у Фейсбуці.

Як повідомляє Герус, з моменту введення "Роттердаму" і стрімкого підвищення тарифів ТЕС на одній з шахт ДП "Волиньвугілля":

1. Не прийшло жодної одиниці нового обладнання.
2. Задля економії електроенергії у деякі вихідні не видобували вугілля. Саме у вихідні шахтарі мали можливість заробити більше, бо платиться подвійна ставка.
3. Через борги, які зростають за електроенергії, відбувались відключення шахти і зупинки подачі вугілля. План виконувати у таких умовах неможливо.
4. Фактична зарплата на руки не збільшилась, а знизилась.
5. Але і її кожен раз треба здобувати з боями. Заборгованість із виплати зарплати – 2-3 місяці.

"Ви можете сказати, що ці шахти ж збиткові. Не живіть шаблонами. Вони були збиткові до активної фази "Роттердаму+". Собівартість на ДП "Волиньвугілля" біля 2 000 грн за тону. Різниця покривалась дотаціями з бюджету. Але тарифи ТЕС у жовтні-листопаді покривають ціну вугілля у 2 300-2 500 грн", – пояснив фахівець.

З його слів, тепер шахтарі видобувають більш дорожчий продукт, їх праця стала ціннішою. Але фактична зарплата знизилася.

"Але покращилося життя Рената Ахметова, власника ДТЕК: №1 списку найбагатших українців. У цьому ж списку найбагатших №4 – Петро Порошенко, який обіцяв жити по-новому та деолігархізацію. Дмитро Вовк поки не входить до списку найбагатших українців. І нехай би собі збільшували статки і далі, якби виграли якусь конкуренцію, придумали новий продукт чи вийшли на новий ринок. Але банальна схема з чиновниками: прикрились шахтарями, але обібрали всіх, зокрема й тих же шахтарів. Тарифи вугільній тепловій генерації +100%, зарплати шахтарів – 5,4 %. Ну і бонус шахтарям – підвищені тарифи на е/е. Ось така реформа, малята", – зазначив Герус.

Він додав фото квитанцій щодо зарплати одного із гірників:

  • вересень 2015 року, коли ціни вугілля "Роттердам+" не було, 6 416,39 грн (8 077,03 грн "грязними")
  • вересень 2016 року після введення "Роттердаму" зарплата становила 6 069,78 грн (7 634,94 грн "грязними"). Тобто на 5,4 % нижче, навіть без врахування.інфляції. Експерт пояснив, як «Роттердам+» впливає на зарплату волинських гірників , Експерт пояснив, як «Роттердам+» впливає на зарплату волинських гірників
Надрукувати
мітки:
коментарів