Поділитись:

Найдавніша земна кора знайдена під Австралією

Середа, 13 липня 2022, 05:09
Найдавніша земна кора знайдена під Австралією

Використовуючи лазери товщиною менше людської волосини для дослідження мінералів, вчені проаналізували ділянку земної кори віком 4 мільярди років, розміром порівнянний з Ірландією, який знаходився під Західною Австралією.

Автори дослідження повідомляють, що вона впливала на геологічну еволюцію регіону протягом мільярдів років. Вона може дати ключ до розуміння того, як наша планета перетворилася з непридатної для життя в ту, якою є зараз. Лазери використовувалися для випаровування зерен мінерального циркону, взятих з піску, відібраного в річках і на пляжах Західної Австралії.

Дослідники вважають, що ця величезна ділянка земної кори могла сильно вплинути на формування гірських порід, оскільки старі мінерали змішувалися з новими, утворюючи нові масиви і зазнаючи безліч циклів горотворення. Як і слід було очікувати, через 4 мільярди років від первісної земної кори мало що залишилося для вивчення, що робить подібні знахідки ще більш цікавими і корисними для експертів – вони відкривають вікно в далеке минуле. Зсув земної кори і завихрення гарячої мантії під нею важко передбачити і ретроспективно нанести на карту. Тому, коли на поверхні можна виявити свідчення внутрішнього руху і геології, вчені прагнуть використовувати цей факт для отримання якомога більшої кількості інформації. Надалі результати цього дослідження також можуть допомогти вченим, які досліджують інші планети – висновки геологів можуть багато сказати про те, як ці планети формуються, як формується їх рання кора, і навіть те, як на них може з’явитися інопланетне життя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
27 квітня 2024
03 березня 2024
29 лютого 2024
27 січня 2024
30 грудня 2023
24 листопада 2023
22 жовтня 2023
13 вересня 2023
10 серпня 2023
14 липня 2023