Поділитись:

Українці Польщі протестують проти українофобії на марші у Перемишлі

Неділя, 11 грудня 2016, 21:46
Українці Польщі протестують проти українофобії на марші у Перемишлі

У Перемишлі в суботу під час щорічного "Маршу перемиських і львівських орлят" за участю багатьох польських патріотичних та націоналістичних організацій прозвучали антиукраїнські гасла.

Об'єднання українців у Польщі (ОУП) закликало польську владу протидіяти проявам ворожого ставлення до української меншини Польщі і громадян України, – передає Укрінформ.

"10 грудня у Перемишлі відбувся "Марш перемиських і львівських орлят", під час якого, окрім інших гасел учасники скандували: "Cмерть українцям" і "Перемишль, Львів – завжди польські". У Перемишлі не вперше під час публічних заходів спостерігаються антиукраїнські дії в рамках відзначення патріотичних урочистостей", - йдеться у зверненні.

У ньому наголошується, що до ескалації такого типу дій призводить "згода на публічне пропагування ненависті на національному грунті і заклики до насилля з боку організаторів, а також поблажливе ставлення до такого роду дій з боку державної і місцевої влади".

"Мовчанка державної влади у справі цих ганебних подій шкодить польсько-українським відносинам і погіршує імідж Польщі як країни, яка шанує права національних меншин", - наголосили в ОУП.

Повідомляється, що патронами маршу були, зокрема, депутат Сейму Войцех Бакун, відділ Інституту національної пам'яті у Ряшеві, мер Перемишля Роберт Хома. Організторами маршу були місцевий відділ організації Загальнопольська молодь, Національно-радикальний табір (ONR). Як наголошують в ОУП, найбільше обурення викликає участь в марші організації Табір великої Польщі (OWP), оскільки вона взяла на себе відповідальність за знищення восьми українських місць пам'яті в 2015-2016 роках, а її члени не приховують проросійських симпатій і участі у військово-навчальних таборах в Росії.

Надрукувати
мітки:
коментарів