Поділитись:

В Україні розкрили мільйонну ботоферму, яка поширювала фейки про владу

Вівторок, 02 серпня 2022, 16:06
В Україні розкрили мільйонну ботоферму, яка поширювала фейки про владу

В Україні викрили мільйонну ботоферму, яка діяла з метою дискредитації вищого керівництва держави на замовлення однієї із політичних сил.

Про це Офіс генерального прокурора повідомляє в телеграмі.

Ботоферма була викрита у межах розслідування в кримінальному провадженні за фактом несанкціонованого втручання в роботу інформаційних систем.

За даними слідства, група осіб масово поширювала через інтернет дезінформацію, зокрема щодо діяльності вищого військово-політичного керівництва України.

Керівником злочинної групи виявився громадянин російської федерації, який проживав у Києві та позиціював себе «політичним експертом».

Інформаційно-підривну діяльність зловмисник організував на замовлення однієї з політичних сил. Для координації своїх дій «був на зв’язку» з народним депутатом України, що входить до близького оточення колишнього керівництва держави.

Встановлено, що російський «політексперт» створив спеціальне програмне забезпечення, за допомогою якого учасники групи керували в автоматичному режимі необмеженою кількістю анонімних акаунтів у найбільш популярних соціальних мережах.

Для маскування діяльності зловмисники облаштували відповідне обладнання в Києві, Харкові та Вінниці. Для поширення деструктивного контенту вони адміністрували понад мільйон власних ботів, а також численні групи в соцмережах з аудиторією майже 400 тисяч користувачів.

Пропагандистські потужності ботоферми також використовували представники російських спецслужб, зокрема через ботів поширювали фейкові новини про ситуацію на фронті, та здійснювали інформаційні диверсії.

Також «політексперт» неодноразово особисто оприлюднював деструктивну пропаганду, виступаючи на медіаресурсах, підконтрольних його кураторам.

Під час обшуків правоохоронці вилучили апаратно-програмний комплекс, який забезпечував функціонування ботоферми, 5 тисяч сім-карт, що використовувалися для створення і подальшого ведення технічних акаунтів, а також 200 проксі-серверів для підміни IP-адрес та уникнення блокування відповідних інтернет-ресурсів.

Як повідомляє Служба безпеки України, кримінальне провадження відкрите за ч. 2 ст. 361 (несанкціоноване втручання в роботу інформаційних (автоматизованих), електронних комунікаційних, інформаційно-комунікаційних систем, електронних комунікаційних мереж) Кримінального кодексу України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів