Поділитись:

На які виплати можуть претендувати поранені, полонені або зниклі безвісти військові

Середа, 10 серпня 2022, 10:11
На які виплати можуть претендувати поранені, полонені або зниклі безвісти військові

Жоден військовий – чи то поранений, чи полонений, а чи безвісти зниклий – не залишається без грошового забезпечення і без виплати премій, запевняють у волинській 14 ОМБР імені князя Романа Великого. 

Військовослужбовець, який отримав поранення і лікується у шпиталі, продовжує отримувати зарплатню і премії на свою картку. Картки захисників, які потрапили у полон або зникли безвісти, блокуються, і їх гроші можуть отримати члени родини за відповідним зверненням. На які виплати можуть претендувати військові цих категорій та як отримати гроші, дізнавалися журналісти сайту новин Луцька та Волині «Конкурент».

Виплати пораненим військовослужбовцям

Це питання регулює наказ міністра оборони №260, відповідні рішення міністра оборони,  а також постанова №168, яка вийшла під час воєнного стану. 

Військовослужбовець, який отримав поранення у зоні проведення бойових дій, має право на такі виплати:

  •  грошове забезпечення, яке наразі складає мінімум 13 тисяч гривень
  •  додаткову винагороду відповідно до постанови №168 (так звані «бойові») – з розрахунку 100 тисяч гривень на місяць
  •  матеріальну допомогу для розв'язання соціально-побутових питань

«Бойові» виплачуються за час того, як військовослужбовець отримав поранення по той час, коли він евакуюється з одного лікувального закладу до іншого, перебуває на лікуванні у шпиталі, а також після лікування, якщо йому надається військово-лікарською комісією відпустка за станом здоров'я. 

Матеріальну допомогу для розв'язання соціально-побутових питань виплачують тим, хто отримав поранення чи травми, пов'язані із захистом батьківщини, у районах ведення бойових дій. Вона дорівнює розміру мінімального забезпечення і становить 13 тисяч гривень. Її можна отримати тільки раз на рік. 

«Розглянемо приклад: військовослужбовець 1 липня виконує бойові завдання в районі ведення бойових дій. 13 липня він отримує поранення. Того ж дня його евакуюють до шпиталю, де він перебуває по 25 липня. 25 липня засідає ВЛК, яка надає йому відпустку за станом здоров'я терміном на 30 діб – з 25 липня по 24 серпня. У такому випадку військовослужбовець отримає грошове забезпечення за липень плюс бойові в розрахунку 100 тисяч гривень на місяць, позаяк він отримав поранення, і за час поранення відбувалася його евакуація в шпиталь. Додатково він отримає одноразову матеріальну допомогу для розв'язання соціально-побутових питань. Її виплачують раз на рік. Тобто, сукупно за місяць поранений військовослужбовець може отримати 126 тисяч гривень», – пояснює помічник командира з фінансово-економічної роботи, начальник фінансово-економічної служби 14 бригади, майор Андрій Поторась.

Він додає, що грошове забезпечення виплачується військовослужбовцям, термін лікування яких не перевищує 4 місяці безперервно. У разі, якщо термін лікування військовослужбовця перевищує 4 місяці, для продовження виплати йому забезпечення має бути висновок ВЛК, в якому зазначається термін, на який продовжено його лікування. Тобто, якщо боєць отримав поранення 25 березня, вже у липні має знову засідати ВЛК, яка зазначить, на який термін продовжити лікування. На цей час продовжується виплата грошового забезпечення і так званих «бойових». 

Андрій ПоторасьАндрій Поторась
 

Виплати зниклим безвісти

Це питання регулює постанова Кабінету міністрів України №884, а також наказ №260 про порядок виплати грошового забезпечення

Військовослужбовець, який перебуває у статусі безвісти зниклого, продовжує отримувати:

  • грошове забезпечення, яке наразі складає мінімум 13 тисяч гривень
  • «бойові», які виплачуються родичам військовослужбовця за їх заявою на ім'я командира військової частини

Родичі мають надати весь необхідний комплект документів, який зазначений у постанові:

  •  копії сторінок паспорта повнолітніх членів сім’ї з даними про прізвище, ім’я та по батькові і реєстрацію місця проживання (перебування);
  •  довідка про реєстрацію місця проживання (перебування) членів сім’ї (у разі відсутності такої інформації в паспорті);
  •  копія свідоцтва про шлюб (у разі наявності);
  •  копії свідоцтв про народження дітей (у разі наявності);
  •  копія документа, що засвідчує реєстрацію в Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків (для осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це контролюючому органу і мають відмітку в паспорті, – копія сторінки паспорта з такою відміткою).

Виплата грошового забезпечення здійснюється таким членам сімей військовослужбовців: дружині (чоловіку), а в разі її (його) відсутності – повнолітнім дітям, які проживають разом з нею (ним), або законним представникам (опікунам, піклувальникам) чи усиновлювачам неповнолітніх дітей (інвалідів з дитинства – незалежно від їх віку), а також особам, які перебувають на утриманні військовослужбовців, або батькам рівними частками, якщо військовослужбовці не перебувають у шлюбі і не мають дітей.

У разі письмової відмови однієї з осіб від виплати грошового забезпечення її частка рівномірно розподіляється між іншими особами, які мають право на його одержання.

Приймати рішення про виплату грошей родині військовослужбовця у військовій частині можуть протягом 15 діб. Якщо у виплаті відмовляють, ця відмова має бути аргументованою і донесеною до відома родини. 

Виплати полоненим військовослужбовцям

Це питання регулює постанова Кабінету міністрів України №884, а також наказ №260 про порядок виплати грошового забезпечення

Гроші виплачуються за останньою займаною посадою полоненого військовослужбовця членам сім'ї військовослужбовця, пояснюють у бригаді. 

«Алгоритм той самий, що і виплата в разі зникнення безвісти. У командира військової частини є 15 діб на прийняття рішення. Але тут один нюанс: якщо командир відмовляє через причину того, що неповний пакет документів, це не заважає членам сім'ї повторно звернутися до командира частини вже з повним пакетом документів. У разі, якщо командир приймає позитивне рішення, все грошове забезпечення плюс додаткові види грошового забезпечення – додаткова винагорода – перераховуються на картковий рахунок військовослужбовця», – каже Андрій Поторась.

Якщо родичі не звертаються протягом певного часу, нарахування на військовослужбовців все одно проводяться. Ці гроші не перераховуються на особистий рахунок, а накопичуються на реєстраційному. І в разі надходження заяви від родичів воно платежами за цей період перераховується сім'ї.

Виплата грошового забезпечення членам сімей військовослужбовців, які добровільно здалися в полон, самовільно залишили військові частини, місця служби або дезертирували, не здійснюється.

Якщо з'ясувалося, що військовослужбовець, який вважався безвісти зниклим, загинув, його на підставі відповідних документів виключають із військової частини. До моменту виключення із військової частини всі виплати за військовими зберігаються. Членам сім'ї військового, який загинув, передбачена також допомога на поховання. Вона становить близько 11 тисяч гривень. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів