Поділитись:

Як українцям повернути гроші за лікування через травми на слизькій дорозі

П'ятниця, 16 грудня 2016, 15:25
Як українцям повернути гроші за лікування через травми на слизькій дорозі

На слизьких тротуарах сотнi українцiв ламають руки чи ноги. Але мало хто пам'ятає, що має законне право вiдшкодувати всi витраченi на вимушене лiкування грошi.

Про те, як це зробити, пише газета "Експрес".

Кожна людина, яка отримала травми через слизькі тротуари, може подати до суду, – зазначив юрист ГО "Вартовi закону" Олексiй Вєренцов.

"Навiть якщо людина була напiдпитку. Коли ви травмувалися на слизькiй дорозi, то пiсля того, як вам надали первинну медичну допомогу у травмпунктi, повиннi простежити, аби там обов'язково записали обставини, за яких ви зазнали травми, й адресу, де сталося падiння. Адже вам буде потрiбна довiдка з травмпункту", – розповів він.

Пiсля цього юрист радить починати збирати всi чеки за лiки.

"Пам'ятайте, що можна отримати матерiальну компенсацiю лише тих витрат, якi ви можете довести. Коли ви отримали довiдку з травмпункту, лiкарняний листок та зiбрали чеки, пишiть позовну заяву на винних осiб, що неналежно обслуговували дорогу, на якiй ви травмувалися", – зазначив Вєренцов.

З його слів, комунальники не завжли винні у травмах українців.

Якщо ви послизнулися на тротуарi бiля будинку, звичайно, що за його утримання несе вiдповiдальнiсть комунальне пiдприємство або об'єднання спiввласникiв. Але якщо ви травмувалися бiля магазину чи якоїсь приватної установи, слiд пам'ятати, що пiдприємцi також вiдповiдальнi за стан прилеглої до їхнiх установ територiї i мають органiзувати її розчищення вiд снiгу. Найпростiший спосiб знайти власника дороги – написати запит у районну адмiнiстрацiю чи мiську раду. Змiст запиту має бути такий: "Прошу надати менi iнформацiю вiдповiдно до Закону "Про доступ до публiчної iнформацiї" про те, хто здiйснює утримання територiї за цiєю адресою", – пояснив юрист.

ЧИТАТИ ТАКОЖ:СКІЛЬКИ ЛУЧАН СКАЛІЧИЛОСЯ ЧЕРЕЗ ОЖЕЛЕДИЦЮ

Також він додав, що в Українi дiє постанова Кабмiну вiд 22 березня 2001 року №270 "Про затвердження порядку розслiдування та облiку нещасних випадкiв невиробничого характеру". У пунктi 9 цiєї постанови вказано, що районна держадмiнiстрацiя протягом доби з часу надходження вiд лiкувально-профiлактичного закладу повiдомлення про нещасний випадок ухвалює рiшення про утворення комiсiї з розслiдування цього нещасного випадку в складi не менш як трьох осiб. Комiсiя складає акт, який надсилають потерпiлому. I в цьому актi обов'язково мають бути вказанi причини нещасного випадку.

"З власної практики скажу вам, що такi комiсiї зазвичай не працюють, але потерпiлi мають право вимагати їх створення", – розповів чоловік.

З його слів, найчастiше суди присуджують моральну компенсацiю в розмiрi 10-20 вiдсоткiв суми матерiального вiдшкодування.

"Є випадки, коли свiдки потрiбнi обов'язково. Якщо ви травмувалися, коли в мiстi був сильний снiгопад, то його класифiкують як стихiйне явище. I в цьому випадку пiдприємство може клопотати про так звану форс-мажорну ситуацiю, коли воно не несе вiдповiдальностi за вашу травму. Тодi вам потрiбно вимагати вiд цього пiдприємства план робiт iз прибирання в тяжких погодних умовах, затверджений у районнiй адмiнiстрацiї. Якщо такий план є, єдиний ваш шанс довести, що дорогу таки не прибирали, – свiдки", – зазначив Олексiй Вєренцов.

Надрукувати
мітки:
коментарів