Поділитись:

Лучанам розповіли, як зробити будинок енергоефективним

Субота, 17 грудня 2016, 09:30
Лучанам розповіли, як зробити будинок енергоефективним

У Луцьку розповіли, як зберегти тепло в оселі, не витрачаючи при цьому значних коштів.

Про це йшлося під час інформаційної зустрічі "Енергоощадність житла. Покрокові дії для вашого будинку", яку провела Громадянська мережа ОПОРА на запрошення Луцького міського центру зайнятості.

"З початком опалювального сезону у людей виникає питання: "Як зекономити?". Тому, ці семінари є актуальними. Безробітні цікавляться темою і задоволені, що ми говоримо про це. Адже не кожен знає, що для заощадження можна просто правильно розмістити меблі у своїй квартирі, поставити холодильник у певному місці чи вчасно викинути сміття з пилосмоку. Найбільше ж мені подобається гасло, під яким проводяться семінари, – "Все, що ми заощадили, – ми заробили"", – прокоментувала начальник відділу активної підтримки безробітних Луцького міського центру зайнятості Юлія Харічкова.

Активісти ОПОРИ озвучили щоденні поради, дотримуючись яких можна зекономити не тільки ресурси, а й гроші:

- Утеплення фасаду. Варто пам'ятати, що "клаптикове" утеплення заборонене. Тому мешканцям багатоквартирних будинків необхідно об'єднуватися та "утеплювати" весь будинок.

- Встановлення лічильників на тепло, воду та газ. Таким чином можна сплачувати лише за спожите.

- Встановлення індивідуального теплового пункту та регуляторів до нього. Це дозволить самостійно (або ж автоматично) регулювати температуру в оселі.

- Заміна вікон на енергозберігаючі, або ж просто утеплення їх віконною стрічкою.

- Заміна ламп розжарювання на енергоощадні LED-світильники. У них тривалий час експлуатації, вони не викликають втоми очей (відсутнє мерехтіння) та не потребують спеціальної утилізації (оскільки не містять ртуті).

- Встановлення у під'їздах датчиків руху.

Багато порад стосувалось побутових звичок. Так, під час зустрічі розповіли, як поводитись з побутовими приладами, що робити зі сміттям, а також куди здавати використані лампочки та батарейки.

Щоб уникнути ситуації, коли тепло виходить з вашої квартири і не повертається, представники ОПОРИ озвучили декілька порад.

"Елементарні заходи з теплоізоляції допоможуть підвищити температуру в квартирі на 4-5˚С. Якщо тепло виходить також через вентиляційні отвори, а закривати наглухо їх не можна, то обладнайте їх спеціальними дверцятами чи шматком картону. Це допоможе підвищити температуру на 5-7˚С. Щоб зберегти тепло у всіх приміщеннях будинку, зачиняйте вхідні двері та заскліть вікна у під'їздах", – розповіла представниця Громадянської мережі ОПОРА Олена Чудінович.

Надрукувати
мітки:
коментарів