Поділитись:

Учені відкрили новий вид динозаврів

Вівторок, 13 вересня 2022, 04:43
Учені відкрили новий вид динозаврів
Скелет, який близько 100 років зберігався в німецькому музеї, належить раніше невідомому виду динозаврів, якому тільки зараз дали назву. Пише ТСН. Про дослідження повідомив сайт Тюбінгенського університету. Учені знайшли кістки динозавра під час розкопок у Троссінгені на південному заході Німеччини ще 1922 року та відправили до музею при Тюбінгенському університеті. Тоді палеонтологи вирішили, що рештки належать платеозавру — травоїдному динозавру з довгою шиєю та чіпкими передніми лапами, який жив близько 204-214 млн років тому (тріасовий період). Нещодавно співробітники університету провели повторне дослідження та з'ясували, що насправді в музеї весь цей час зберігався скелет невідомого виду, який назвали тюбінгозавром. Тюбінгозавр жив приблизно від 203 до 211 мільйонів років тому в регіоні під назвою Швабський Альб і був схожий на зауроподів. Гарний стан кісток і осадові породи свідчать про те, що знайдений динозавр мільйони років тому потонув у болоті. Кістки на лівій стороні тіла, швидше за все, ще кілька років перебували на поверхні, а тому не збереглися. Окремі частини скелета Tuebingosaurus maierfritzorum, які досі зберігалися окремо, тепер возз'єднані та виставлені у двох великих вітринах музею. Раніше стала відомо, що під час археологічних розкопок у канадському Провінційному парку Дайносор дослідники виявили на схилі гори скам'янілість, яка є рідкісним повним скелетом динозавра.
Больше читайте тут: https://kontrakty.ua/article/203826
Скелет, який близько 100 років зберігався в німецькому музеї, належить раніше невідомому виду динозаврів, якому тільки зараз дали назву. Про дослідження повідомив сайт Тюбінгенського університету.

Учені знайшли кістки динозавра під час розкопок у Троссінгені на південному заході Німеччини ще в 1922 році та відправили в музей при Тюбінгенському університеті. Тоді палеонтологи вирішили, що рештки належать платеозавру — травоїдному динозавру з довгою шиєю та чіпкими передніми лапами, який жив близько 204-214 млн років тому (тріасовий період).

Нещодавно співробітники університету провели повторне дослідження та з'ясували, що насправді в музеї весь цей час зберігався скелет невідомого виду, який назвали тюбінгозавром на честь міста Тюбінгем і двох учених — Вольфганга Майєра та Уве Фріца, латиною ж назва звучить так: Tuebingosaurus maier.

Гарний стан кісток і осадові породи свідчать про те, що знайдений динозавр мільйони років тому потонув у болоті. Кістки на лівій стороні тіла, швидше за все, ще кілька років перебували на поверхні, а тому не збереглися. Окремі частини скелета Tuebingosaurus maierfritzorum, які досі зберігалися окремо, тепер возз'єднані та виставлені у двох великих вітринах музею.

За словами дослідників, тюбінгозавр жив приблизно від 203 до 211 мільйонів років тому в регіоні під назвою Швабський Альб і був схожий на зауроподів. Зараз у розпорядженні вчених є в основному лише задня частина тіла: широкі та міцні стегна, крижні хребці, що зрослися, а також незвичайно великі та міцні довгі кістки – обидві риси мають на увазі пересування на чотирьох лапах.

Ймовірно, це відрізняло їх від платеозаврів, які теж мали довгу шию, але ходили на двох лапах. За будовою тюбінгозавр більше схожий на пізніших зауроподів, таких як брахіозаври або диплодоки. У своїй статті вчені наголошують, що ранні динозаври, які населяли територію сучасної Європи, були набагато різноманітнішими, ніж вважалося раніше.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
22 квітня 2024
16 квітня 2024
07 квітня 2024
06 квітня 2024
04 квітня 2024
05 березня 2024
04 березня 2024
13 лютого 2024
14 січня 2024
07 листопада 2023