Поділитись:

У Нацбанку спрогнозували рівень інфляції у 2017 році

Четвер, 22 грудня 2016, 11:50
У Нацбанку спрогнозували рівень інфляції у 2017 році

Національний банк України намагатиметься досягти 8+-2 відсотки інфляції наступного року.

Рада НБУ ухвалила "Основні засади грошово-кредитної політики на 2017 рік та середньострокову перспективу", – повідомив у Facebook заступник голови Наглядової ради Національного банку УкраїниТимофій Мілованов.

З його слів, документ важливий тому, що він визначає головну мету НБУ в монетарній політиці на майбутнє. Ухваленню документа передувала дискусія між експертами: одні підтримували інфляційне таргетування (головною ціллю для НБУ має бути низька інфляція), інші говорили про необхідність стимулювання економічного зростання.

Голова ради Національного банку України Богдан Данилишин відзначив, що реалізація "Основних засад грошово-кредитної політики на 2017 рік" повинна сприяти відновленню економічного зростання в Україні темпами, визначеними у прогнозах уряду та Національного банку України.

Натомість голова Національного банку Валерія Гонтарева наголосила, що своїм рішенням рада Національного банку зберігла послідовність грошово-кредитної політики на принципах інфляційного таргетування, які були задекларовані правлінням Національного банку в серпні 2015 року.

Тимофій Мілованов роз'яснив, який насправді монетарний режим буде використовувати НБУ в середньостроковій перспективі.

Як повідомив експерт, ураховуючи вимоги статті 6 Закону про Національний банк, пріоритетна ціль грошово-кредитної політики полягає в зниженні інфляції (за індексом споживчих цін) до рівня однозначного показника та утримання її на такому рівні в середньостроковій перспективі.

Подальша траєкторія цільових орієнтирів за споживчою інфляцією визначатиметься з урахуванням балансів інфляційних ризиків, потреби в підтриманні стійких темпів економічного зростання та рівня фінансової стабільності в державі.

Оскільки низька і стабільна інфляція є одним із головних внесків у стале економічне зростання, який може бути забезпечений центральним банком, Національний банк проводитиме грошово-кредитну політику на засадах цінової стабільності. Монетарним режимом для забезпечення пріоритетної цілі є інфляційне таргетування.

Формування низькоінфляційних очікувань є ключовим елементом поліпшення макроекономічного середовища та відновлення економічного потенціалу України.

Зі слів Мілованова, у 2017 році Національний банк розглядатиме свій цільовий орієнтир за споживчою інфляцією (тобто зміною індексу споживчих цін) на рівні 8 % ± 2 п. п. (грудень до грудня попереднього року). Середньострокова ціль щодо інфляції встановлена на рівні 5 % ± 1 п. п. (для річного приросту індексу споживчих цін) і досягатиметься 7 поступово.

Зокрема визначена така подальша траєкторія цільових показників для річної зміни індексу споживчих цін:

  • грудень 2018 року – 6% ± 2 п. п.;
  • грудень 2019 року і надалі – 5% ± 1 п. п.

Досягнення зазначених цілей має виходити з потреби формування підвалин стабільності не лише на коротко-, але і середньострокових горизонтах розвитку держави.

Цільові показники щодо інфляції на 2017–2020 роки після їх оголошення не можуть бути змінені. Надалі, враховуючи прогрес в економічному розвитку України, середньострокові цільові показники щодо інфляції можуть переглянути в бік зниження, – зазначив заступник голови Наглядової ради НБУ.

Мілованов повідомив, що інфляція може відхилятися в короткостроковому періоді від заздалегідь оголошених цільових значень у зв'язку з впливом зовнішніх і внутрішніх шоків, які є поза контролем грошово-кредитної політики, зокрема таких, як зміни цін на сировинні товари та інші високоволатильні компоненти індексу споживчих цін, відхилення адміністративно регульованих цін від раніше заявленого рівня тощо. Приведення інфляції до її цільового рівня в найкоротший термін за таких обставин може мати стримуючий характер з погляду економічного зростання. У такому разі заходи грошово-кредитної політики спрямовуватимуться на запобігання впливу вторинних ефектів цих подій на інфляційні очікування і таким чином сприятимуть збереженню цінової стабільності в середньостроковій перспективі. Інформація щодо періоду часу, протягом якого буде досягнуто повернення до встановленої цілі інфляції, буде чітко доведена до відома громадськості в кожному такому випадку.

Стабілізація інфляційних очікувань є ключовим елементом підвищення ефективності інших макроекономічних заходів Національного банку та Уряду, адресованих відновленню економічного потенціалу України. Крім того, досягнення пріоритетної цілі щодо досягнення та підтримки цінової стабільності сприятиме виконанню Національним банком його інших цілей, – пояснив він.

Надрукувати
мітки:
коментарів