Поділитись:

Зима близько: прості способи зберегти тепло у квартирі

Автор: Міла Роспопа |
Понеділок, 19 вересня 2022, 14:50
Зима близько: прості способи зберегти тепло у квартирі

Прийдешня зима додає турбот українцям, які вже півроку живуть у стані повномасштабної війни. Навіть зважаючи на достатні запаси газу для опалення домівок, важко передбачити підступи ворога. Нещодавні події у Кривому Розі засвідчили, що чекати від росіян можна чого завгодно. Тому громади активно готуються до настання холодів, зважаючи на всі виклики і труднощі зими 2022-23. 

Поки міста готуються економити та відтягувати опалювальний сезон якомога далі, журналісти сайту новин Луцька та Волині «Конкурент» зібрали для своїх читачів кілька простих способів, які дозволять зберегти тепло у ваших домівках. 

ЯК ПІДГОТУВАТИ КВАРТИРУ ДО ЗИМИ

Фахівці стверджують, що, попри звичні для українців 25°C у квартирах взимку, оптимальна температура всередині житла в холодну пору складає 17-18°C. Європейці навчилися економити енергоносії та жити за такої температури давно. Українцям доведеться вчитися у непрості часи. 

Тут ми зібрали для вас поради, як без ремонтів і великих витрат зробити своє житло дещо теплішим цієї зими. 

1. Перевірте вікна

Близько 30% тепла, що надходить в приміщення, втрачається взимку через вікна. Елементарні заходи з теплоізоляції допоможуть підвищити температуру в квартирі на 4-5°C. Силіконом, герметиком, ватою, поролоном або гумовими ущільнювачами можна ізолювати місця, з яких дме у межах віконної рами та навколо неї. 

На скло також рекомендують клеїти так звану енергозберігаючу плівку, однак, детального опису принципів її роботи в мережі не знайти. Зменшують тепловтрати також штори і жалюзі, пишуть фахівці. Однак, затуляти вікна слід тільки у похмурі дні та уночі. У сонячні дні навпаки радять не користуватися шторами, мати максимально прозорий тюль, аби ніщо не заважало сонячним променям потрапити всередину вашого житла.

Зима близько: прості способи зберегти тепло у квартирі 

2. Простеліть килими

Якщо ви вважаєте килим звичайним собі пилозбірником і нехтуєте цим предметом інтер'єру – саме час переглянути ваші погляди. Добрий килим не тільки зберігатиме температуру повітря в хаті, але і забезпечить тепло для ваших ніг. 

Зважайте на те, що поруч із килимами слід мати напоготові теплі шкарпетки та зручний теплий хатній одяг. Найкраще до зими підготувати собі термобілизну, аби не тільки ноги, але і решта вас були в теплі. 

Зима близько: прості способи зберегти тепло у квартирі 

3. Ефективно використовуйте батареї

Самостійно зробіть тепловідбивний екран, який дозволить підвищити ефективність тепловіддачі батарей на 20%, і розмістіть його між стіною і батареєю. Зробити його можна зі звичайної фольги чи пофарбованої срібною фарбою фанери.

Зима близько: прості способи зберегти тепло у квартирі 

Намагайтеся не перегороджувати теплу шлях у вашу квартиру. Якщо ви нагромадили багато речей перед батареєю – слід їх прибрати. Важливо також не затуляти джерела тепла шторами тощо. 

Не забудьте на початку опалювального сезону розповітрити батареї. За допомогою краще звернутися до спеціалістів. 

4. Використовуйте побутову техніку

Що нижча температура всередині вашого холодильника – то більше тепла він вироблятиме для вашої квартири. Чайники, кавоварки, духовка, пралка та решта побутової техніки також зроблять вашу квартиру теплішою. Тому не стримуйте себе, коли раптово захотілося гарячого чайку чи запеченої картопельки. 

НОВІ ЛАЙФХАКИ ІЗ МЕРЕЖІ

Українці готуються до того, що ця зима буде непростою, і в мережі можна натрапити на чимало порад стосовно того, як обігріти житло цієї зими. Так, дехто рекомендує поставити в хаті намети, і замість ліжок, ночувати в них. Мовляв, нагрітий власним диханням намет – комфортніший, ніж ліжко. 

Однак, блогер Остап Українець дуже скептично ставиться до цієї поради. 

«В природі намет потрібен переважно аби захистити людину від вітру, опадів та лісової живності. Всі ці три фактори, хочеться вірити, неактуальні в міській квартирі. Навіть коли дуже холодно. Намет не те щоб сильно впливає на температурний режим вночі, останній залежить від спальника. Саме тому в спальників є градація за температурою, а в наметів – лише за сезонністю і то на неї ніхто не дивиться. Як людина, що спала в наметі без спальника і в спальнику без намета, запевняю: намет не гріє.

Правда, закритий намет справді допомагає акумулювати трохи тепла, особливо коли назовні повний штиль. Але це закритий намет. Якщо ви не плануєте впадати в гібернацію, то поза наметом ви проведете значно більше часу, ніж у ньому. І якщо температура у вас вдома не опуститься нижче нуля (завжди треба робити поправку на сюжет фільму «Післязавтра»), від хорошого спальника на додачу до ковдри вам буде значно більше користі. Якісне туристичне спорядження цілеспрямовано роблять для того, щоб допомогти людям комфортно почуватися при низьких температурах. Просто намет в умовах квартири до такого спорядження навряд чи належить», – пояснив він.

Зима близько: прості способи зберегти тепло у квартирі 

Також у соціальних мережах обговорюють «супер-обігрівач» зі свічки та глиняних горщиків, який, за словами авторів, може за 4 години обігріти кімнату площею 15 квадратів. Принцип роботи простий: посуд, скріплений болтами, розсіює тепло від маленької свічки. Однак, коефіцієнт корисної дії такого обігрівача доволі сумнівний, адже від високої температури всередині свічка тане швидше, і для того, щоб безперервно протягом мінімум 4 годин гріти, потрібно чимало свічок. 

Зима близько: прості способи зберегти тепло у квартирі 

Зима близько: прості способи зберегти тепло у квартирі 

КОЛИ КРАЩЕ ВИЇХАТИ З КВАРТИРИ

Директор Центру дослідження енергетики Олександр Харченко у інтерв'ю Телебаченню Торонто пояснив, що зважаючи на зупинку великих виробництв та часткову окупацію території України, нам вистачить газу власного видобутку, аби пережити цю зиму. Однак, ворог може цілити у котельні, підстанції, аби позбавити українців можливості зимувати удома. 

Фахівець радить: якщо ви живете в приватному будинку і маєте газовий котел (стандартна українська історія), для прифронтових областей обов'язково, а для тих, хто подалі – бажано купити генератор.

«Я впевнений, що в цілому енергосистема працюватиме цієї зими. У нас вдосталь газу, вугілля, генеруючих потужностей. І навіть якщо росіяни продовжать атаку на нашу енергетику, енергетики знають, як протидіяти і відновлювати. Генератор потрібен на випадок, якщо зруйнована якась лінія – аби в той час, поки її відновлюють, підтримувати роботу вашого котла. Для приватного господарства цього буде достатньо. На електросистему атаки можуть бути потужні – тому варто підстрахуватися, – каже він. 

Однак, якщо ви живете в багатоквартирному будинку, і є ризик, що в вашому містечку чи місті зруйнована, або буде зруйнована в листопаді котельня, теплоелектроцентраль чи будь-яке інше джерело тепла, і в вашому будинку і в будинках сусідів поруч не буде тепла – там жити буде неможливо. Ніяка буржуйка вам не допоможе, бо в багатоквартирному будинку, де замерзли труби і нема ні водопостачання, ні каналізації, навіть якщо туди буде подана електрика це не врятує. Тому завжди майте на увазі, куди збираєтеся їхати у разі надзвичайної ситуації. 

Зима близько: прості способи зберегти тепло у квартирі

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів