Поділитись:

У Нацбанку пояснили, чому так різко здорожчав долар

Вівторок, 27 грудня 2016, 15:39
У Нацбанку пояснили, чому так різко здорожчав долар

Зростання курсу долара 27 грудня викликане двома чинниками: різдвяними святами в католицьких країнах і погашенням ПДВ в Україні.

Так пояснив "стрибок" безготівкового курсу з 26,33-26,38 гривень за долар до 26,75-26,78 гривень за долар директор департаменту відкритих ринків Національного банку Сергій Пономаренко, – інформує UBR.

"З одного боку, пропозиція валюти сьогодні обмежена в зв'язку з різдвяними вихідними в США і Європі. Істотна частина валютної виручки, в основному від експорту товарів і послуг, в Україну надходить в доларах і євро і, відповідно, здебільшого проходить через кореспондентські рахунки українських банків в США і Європі. Обов'язковий продаж валютної виручки уповноважені банки зобов'язані здійснити на наступний день після отримання валюти. Відповідно, коли робочий день в Україні 26 грудня збігся з вихідним в Сполучених Штатах і Європі, валютна виручка на рахунки українських банків не надходила, що обмежило обов'язковий продаж валютної виручки 27 грудня ", – уточнив він.

Другий фактор не стимулював продаж українськими експортерами необов'язкової частини валютної виручки. Після того, як наші компанії отримали відшкодування ПДВ з бюджету, вони не поспішали витрачати долар, накопичений на рахунках.

Саме тому, зі слів Сергія Пономаренка, Нацбанк і заявив про проведення валютного аукціону з продажу долара загальним обсягом до $ 80 млн.

"У таких випадках, як сьогодні, коли на валютному ринку домінують тимчасові чинники, Національний банк має достатньо інструментів для згладжування надмірних коливань. Обсяг міжнародних резервів сьогодні становить близько $ 15,7 млрд. Цього достатньо і для продажу валюти в ході інтервенцій, і для виконання зобов'язань уряду і НБУ ", – підкреслив Пономаренко.

Надрукувати
мітки:
коментарів